Oxford: Kurz vedení a rozlišování pro jezuitské vedoucí pracovníky
22. srpna 2023 | Novinky
V Campion Hall na Oxfordské univerzitě se od 7. do 18. srpna konal dvoutýdenní kurz zaměřený na vedení a duchovní rozlišování ve službě církvi. Kurz vznikl v rámci programu Rozlišování vedení a zúčastnilo se ho devět jezuitů ze sedmi provincií. Setkání se zúčastnili také jezuité z Polska, Roman Groszewski a Wojciech Morański.
Program Discerning Leadership je odpovědí na výzvu papeže Františka jezuitům, aby se podělili o dar rozlišování s církví, která "dnes potřebuje růst ve schopnosti duchovního rozlišování". Program spojil moderní teorii vedení s etikou, psychologií a současným posláním Tovaryšstva Ježíšova. Kurz vedli David McCallum SJ, autorita v oblasti vedení, a Roger Dawson SJ, klinický psycholog. Dalšími přednášejícími byli Nicholas Austin SJ, specialista na etiku ctností, John Dardis SJ, poradce otce generála pro apoštolské rozlišování a plánování, Austin Ivereigh, novinář blízký papeži Františkovi, a Deirdre Roweová, zkušená manažerka a duchovní vůdkyně.
Program začal zaměřením na to, co znamená být vedoucím v dnešním měnícím se světě a o jaké ctnosti může každý vedoucí usilovat. Důležitým poznatkem z této první fáze setkání bylo, že charakteristickým znakem rozlišujícího vedení je pokora založená na hlubokém poznání Boha, a to jak v modlitbě, tak v jednání, a velkorysost.
Druhý týden programu byl věnován praxi vedení. V centru diskuse byl nedávný dokument otce generála Artura Sosy SJ De Statu Societatis Iesu, který vytyčuje globální výzvy, jimž dnes Společnost Ježíšova čelí. Otec generál v dokumentu navrhuje, aby jedním z klíčových cílů vedení bylo vytváření apoštolských týmů, které jsou "živými společenstvími rozlišování". Zdůraznil, že "důvěra a transparentnost" jsou dvě nezbytné podmínky pro rozlišování společenství, na nichž závisí místní vedení a provinční plánování.
Model vedení papeže Františka a jeho výzva, aby církev "vyšla sama ze sebe" a evangelizovala náš svět, byly vhodným zakončením kurzu.
Pro: P. Philip Harrison SJ, Rozlišování vedení v Oxfordu
https://jezuici.pl/2023/08/oksford-kurs-przywodztwa-i-rozeznawania-dla-jezuickich-liderow/?fbclid=IwAR2ChZ8jcyYjyiJqQerCEEqx80eDFw9T1jDRh0dyfeUa5vWEb96IMRWbTZY