Povstanou, prosím, služebníci Páně?
Victor Cancino, SJ 24. srpna 2023
V Bibli je vůdcovství vždy povoláním. Nezáleží na tom, zda dotyčný spravuje palác, nebo řídí vzdálenou komunitu, vedení je autentické pouze tehdy, je-li činem milosti. Čtení této neděle se zamýšlejí nad potřebou skutečných "služebníků Páně" na vedoucích pozicích a varují nedostatečné vedoucí, že jejich čas bude krátký.
Když jsem volal, tys mi odpověděl, sílu jsi ve mně vybudoval. (Ž 138,3)
Liturgický den
Dvacátá první neděle v řádném čase
Čtení
Iz 22,19-23, Ž 138, Řím 11,33-36, Mt 16,13-20
Modlitba
Ztotožňuješ se s Petrem malověrným, nebo s Petrem skálou?
Slyšíš, že tě Bůh v této době volá jako "mého služebníka"?
Jak jsi povolán budovat církev ve svém společenství?
V misii svatého Ignáce v Montaně jsou dvě sestry, které slouží jako akolytky při nedělní ranní mši. Své povinnosti plní s bezchybnou přesností. Jejich výjimečný přístup - týden co týden - by měl být měřítkem pro všechny ministranty v každém kostele kdekoli. Starší sestře je třináct let a mladší deset. Nedávno zaučily třetí, sedmiletou nejmladší sestru, aby sloužila jako akolyta. Sedmiletá dívka byla tak nadšená, že bude sloužit na své první mši, že noc předtím nemohla spát. Způsob, jakým ji její dvě starší sestry připravovaly, bděly nad ní a vedly ji jako ministrantku při její první eucharistické službě, lze popsat pouze jako projev lásky. Chránily svého nejmladšího člena rodiny a chtěly, aby se jí dařilo. To se jí také podařilo.
Čtení této neděle se zaměřují na Boží ochranu, kterou symbolizují služebníci-vedoucí, pod jejichž vedením může Boží lid vzkvétat. Například v prvním čtení této neděle je v Jeruzalémě pod vládou pána paláce Šebny něco v nepořádku. Tuto funkci zastával za vlády judského krále Ezechiáše (asi 8. stol. př. n. l.). Ezechiáš je připomínán jako zbožný reformátor, který chtěl, aby jeho lid vzkvétal. Šebna naopak podlehl smrtelné pýše a dával králi strašné rady. V jistém okamžiku Bůh inspiroval Ezechiáše, aby Šebnu vyhodil z úřadu: "Vyženu tě z tvého úřadu a stáhnu tě z tvého místa" (Iz 22,19). Jméno jeho nástupce, Eliakim, znamená v hebrejštině "Bůh vzkřísil", což dává na vědomí akt milosti, kterým se Eliakim dostal do úřadu. 

Budování církve dnes vyžaduje vzájemné úsilí mezi Bohem a námi.
Hlubší význam celého úryvku možná vyplývá z Eliakimova čestného titulu "můj služebník" (Iz 22,20). Služebník, hebrejsky eved, je bohatý polyvalentní pojem. V hebrejské Bibli se používá více než osm setkrát a může znamenat cokoli od domácího otroka přes pomazaného proroka až po povýšeného královského úředníka. Eliakim je nazýván "mým služebníkem" ve smyslu, že zastává důvěryhodné postavení ve vztahu k Bohu. Jeho úřad v sobě spojuje politickou a duchovní autoritu; ačkoli slouží králi Ezechiášovi, Eliakim byl vyvýšen Bohem.
Také Petr v evangeliu této neděle je vyvýšen a povolán sloužit Božímu lidu. O několik kapitol dříve Ježíš nazval Petra: "Ty, který jsi malé víry" (Mt 14,31). V úryvku této neděle slyšíme Ježíše pronést slavná slova: "Ty jsi Petr a na té skále zbuduji svou církev" (Mt 16,18).
Tento úryvek hovoří o "církvi" v jejím nejzákladnějším smyslu, tedy o "shromáždění lidí, které svolává společná víra". Toto "shromáždění lidí" vybudované kolem Ježíše a vedené Petrem bude jednoho dne potřebovat správce, služebníky a služebníky. Ještě více bude toto společenství potřebovat opravdové věřící a lidi s opravdovým povoláním k vedení, které Bůh vzbudil, aby splnili požadavky této doby. 
Budování církve dnes vyžaduje vzájemné úsilí mezi Bohem a námi. Na jedné straně můžeme volat k Bohu o pomoc: "Když jsem volal, tys mi odpověděl, sílu jsi ve mně vybudoval" (Ž 138,3). Na druhé straně Bůh volá každého z nás, abychom byli "mými služebníky", a to je to nejopravdovější povolání potřebné k budování Boží církve. Věrní "služebníci" vedou k rozkvětu církve.
Victor Cancino, SJ
Victor M. Cancino, SJ, žije v indiánské rezervaci Flathead v západní Montaně a je pastorem-delegátem pro misii svatého Ignáce. Studoval Písmo svaté na Papežském biblickém institutu v Římě. 
Translated with DeepL

https://www.americamagazine.org/faith/2023/08/24/service-leadership-vocation-245921?fbclid=IwAR1HjCAmRWzNzjPaGP6QLTg5bQ66o5yVXDXD_lLEsYP-imYbcn8Xsf21jo4