Inspirace od sousedů z jihu může být výzvou kreativitě organizátorům konferencí o "aktivizaci farností". Až na jednu vyjimku bývá konference zatím zahleděna do domácích zkušeností, kterým chybí výzva k praxi, k učení se novým věcem, nápovědou jak na to. 

 10. ročník "Il bene fatto bene - Scuola Internazionale di Management della Pastorale Creativa"

Od přehodnocení prostor a iniciativ, které mají zapojit děti ve věku 0-6 let ve farnosti a zapojit také rodiny, přes farní nákupní skupinu, která má snížit náklady na energie, až po organizaci divadelní hry, do které se zapojí děti ze středních škol. To jsou některé z projektových prací realizovaných studenty, kteří se zúčastnili 10. ročníku "Il bene fatto bene - Scuola Internazionale di Management della Pastorale Creativa", vzdělávacího kurzu podporovaného Creativ E-Academy (odnož sdružení Creativ se sídlem v Reggio Emilia) za podpory Confcooperative Emilia Romagna a Fondosviluppo a spolupráce Scholas Occurrentes.
Závěrečný den se konal včera v Palazzo della Cooperazione v Bologni, kde mohli účastníci školení představit své projekty realizované na konci cyklu více než 130 hodin školení, včetně prezenční výuky v Bologni a Římě a videopřenosu. Naslouchala jim porota ve složení Pierlorenzo Rossi (ředitel Confcooperative Emilia Romagna), Paolo Venturi (ředitel AICCON), Dino Forini (ředitel Cooperfidi), Luca Borneo (manažer IdeaGinger), Gianluca Mingozzi (manažer sociální péče Confcooperative Emilia Romagna).
"Jsme opravdu spokojeni, že jsme podpořili tuto iniciativu zaměřenou na vzdělávání z manažerského a hodnotového hlediska laiků a řeholníků, kteří se angažují v různých funkcích v církevním světě i mimo něj," řekl regionální ředitel Confcooperative Pierlorenzo Rossi. "Máme v úmyslu podporovat spolupráci jako odpověď na potřeby společenství, počínaje setkáním s těmi, kteří se každý den zabývají problémy lidí ve farnostech, oratoriích, sdruženích, diecézních a církevních orgánech. Spolupráce může být užitečným a inkluzivním nástrojem pro poskytování adekvátních odpovědí".
"Kurz, který právě skončil," říká ředitel školy Giulio Carpi, "není pouhým kurzem, ale něčím, co chtělo doprovázet církevní společenství a svět spolupráce, aby se podívaly daleko do budoucnosti: úspěch tohoto desátého ročníku svědčí o tom, jak moc je v církvi pociťována potřeba synodálního růstu s ohledem na věrnost magisteriu a evangelizaci a jak je možné spolupracovat s dalšími skutečnostmi na organizaci ve službě všem.
Četné projektové práce, které vznikly díky této škole, budou mít operativní dopad na mnoho společenství, v nichž pracuje a bude pracovat našich dvaadvacet studentů: jsou to projekty, které v souladu s křesťanským poselstvím posilují lidské talenty, majetek společenství a staví lidi do služby "druhým s novými a obnovenými manažerskými a lidskými dovednostmi".
Na závěr Carpi zdůraznil, jak chce tento desátý ročník "Il bene fatto bene" "obsáhnout výzvu papeže Františka citovanou v Evangelii gaudium, tedy výzvu o církvi, která odchází, o polní nemocnici, která působí tam, kde je to nejvíce potřeba, na periferiích, mezi vyloučenými, a jsem přesvědčen, že díky novým nástrojům a úhlům pohledu si stážisté osvojili nové postoje, které dají do služby společnosti.
Jako ředitel školy mohu být na úspěch tohoto ročníku jen hrdý a rád bych poděkoval Confcooperative Emilia Romagna, která i díky podpoře a příspěvkům na školení ze strany Fondosviluppo umožnila, aby se společně s učiteli, lektory a stážisty dařilo dobro ještě lépe."
Na závěr dne předal regionální ředitel Confcooperative Rossi každému účastníkovi školení certifikát o účasti a absolvování kurzu.
Na hlavní fotografii skupina stážistů s ředitelem Confcooperative Emilia Romagna na závěr předávání certifikátů.
Ve fotogalerii některé momenty z akce a předávání certifikátů přítomným účastníkům školení v závěrečný den.

https://www.confcooperativemiliaromagna.it/News/Primo-piano/ArtMID/408/ArticleID/1965/IL-BENE-FATTO-BENE-CONCLUSIONE-DEL-CORSO