Konference Dennoch 15.9.2023

"dennoch." ("nicméně") je konference pro všechny, kteří nejsou spokojeni se současným stavem církve. Je pro lidi, kteří mají nápady, kteří dnes hledají a dávají podněty pro církev zítřka.
Sjíždějí se do Hannoveru, aby načerpali nové síly, aby se nechali povzbudit a povzbudili, aby znovu a dále rozvíjeli něco nového. Setkají se s inspirativními lidmi, kteří také hledají a sdílejí své postřehy, kteří přednášejí nebo představují hmatatelné nástroje, díky nimž lze rozvíjet něco nového a lepšího.
Těšíme se na stálé zaměstnance a dobrovolníky z německy mluvících zemí, Belgie, Nizozemska a severní Evropy.
Všechny vás srdečně vítáme!
Program
Cílem je otevřít prostor, aby lidé a skupiny, kteří mají nápady a hledají impulsy, mohli navázat kontakty a rozvíjet představu o tom, co lze v církvi udělat nového. Budou se konat přednášky, vzájemná výměna názorů, workshopy a duchovní impulsy.

Pátek je věnován příjezdu, vzájemnému poznávání a navazování kontaktů. Kromě obsahových impulsů bude dostatek času na vzájemnou výměnu - v neposlední řadě večer při neformálním setkání.

Sobota je dnem workshopů: Ve dvou kolech workshopů a doplněných inspirativními vstupy budou mít všichni účastníci konference možnost nechat se proškolit v konkrétních tématech od osvědčených odborníků. Budou představeny a vyzkoušeny nástroje, které jsou prakticky užitečné pro rozvoj něčeho nového. Kromě toho sami účastníci přispějí vlastními znalostmi a zkušenostmi. Večer proběhne oslava: s osvobozujícími příběhy kultivovaných neúspěchů a předáním ceny zap:innovation.
Neděle slouží k posílení a udržení energie. Inovace v církvi je osobně velmi obohacující, ale také stojí energii. Proto se ptáme: Co se udrží v dlouhodobém horizontu?

Konference končí eucharistickou slavností s kazatelským šlágrem.
Pátek 15. září 2023
13.45 Příjezd a přivítání, dobrá hudba Luise Weiße
14.00 Přivítání biskupem Dr. Heinerem Wilmerem a představení programu sponzory konference
14.45 Sebevědomí pod tlakem - Protože se nás lidé stále ptají. Hlavní projev Dr. Thomas Arnold, Drážďany
16.00 Přesto: Ale já vám říkám... - Výměna názorů mezi účastníky
18.00 Jak přesto fungují inovace? - Ústřední postřehy z programu "Prostor pro milost" s Danielem Bornem, Pieterem Vandecasteelem a Peterem Unterbergem.
19.30 Setkání se spoustou vzájemného poznávání a dobrých rozhovorů.
Sobota 16. září 2023
9.00 "Hle, já činím všechno nové!" - Dobrý začátek dne & duchovní úvod do dopoledne
9.45 Tak přesto církev funguje - 1. fáze workshopu: 25 dílen, ve kterých se představí a vyzkouší užitečné metody a nástroje.
12.45 Přestávka na oběd
14.15 Přesto žije: Dr. Matthias Sellmann a Dr. Miriam Zimmerová: "Ještě stále" - hlavní přednáška,
15.15 Tak přesto církev funguje - 2. fáze workshopu: 25 workshopů, ve kterých se představí a vyzkouší užitečné metody a nástroje.
18.30 Oslava nového - slavnostní galavečer s předáním ceny zap:innovation.
Konkrétní workshopy najdete v přehledu workshopů.
Neděle 17. září 2023
9.00 Úvod do dne s panem Georgem Austenem
9.15 S rovnováhou a do hloubky - duchovní impuls od Esther Göbelové
9.45 Co udržuje? - Impulsy pro pevnou spiritualitu odchodu biskupa Dr. Heinera Wilmera
10.30 Co mě formovalo? - Osobní znamení naděje pro vlastní cestu // Výměna názorů mezi účastníky
11.15 Přestávka
11.45 Přeneseno a posláno - eucharistická slavnost s kazatelem-Slamem
Bohoslužba na cestu dál s biskupem Dr. Heinerem Wilmerem a třemi kazateli-slamáky
13.00 Konec

Workshopy
V sobotu budou mít všichni možnost zúčastnit se dvou workshopů. Podařilo se nám získat zkušené odborníky, kteří se podělí o své znalosti a zkušenosti a představí praktické metody a nástroje. Účastníci si budou moci nástroje vyzkoušet, podělit se o vlastní zkušenosti a nechat se tak inspirovat a inspirovat ostatní.
Při registraci budete požádáni, abyste uvedli své preference ohledně workshopů. Počet míst na jednotlivých workshopech je omezen - čím dříve se zaregistrujete, tím dříve se budete moci zúčastnit požadovaných workshopů. Proto si prosím poznamenejte čísla nebo názvy workshopů, kterých byste se chtěli zúčastnit. Workshopy jsou zde uvedeny v náhodném pořadí, které se při každém vyvolání mění - každý je tedy někdy na začátku.
Jazykem konference v Hannoveru je němčina - včetně workshopů. V závislosti na poptávce však bude malý počet workshopů nabízen v angličtině. Příslušné formáty jsou označeny hvězdičkou, která označuje volitelný překlad. Vezměte prosím na vědomí, že si vyhrazujeme právo provést z organizačních důvodů v krátké době úpravy.
W1: Cílové skupiny
Neomylně komunikovat může jen ten, kdo zná své cílové skupiny. Kdo jsou naši "zákazníci" a co jimi hýbe? Jaké jsou jejich potřeby a jak je můžeme oslovit? Na workshopu se seznámíte s metodou persony, účinným způsobem, jak systematicky objevovat a popisovat vlastní cílové skupiny a učinit je užitečnými pro strategickou práci.
W2: Tvořivé metody
Jak se vymanit ze svých vzorců? Chceme-li pro nějaké téma nebo příležitost vyvinout něco zcela nového, nemůžeme se vrátit ke známému. Představíme nástroje pro hledání nápadů a metody kreativity, které zaručeně vyvolají nové myšlenky.
W3: Cesta zákazníka
Jak lze rozvíjet nabídky v blízkosti adresátů? Při "cestě zákazníka" se vstupuje do kůže lidí, kterým je nabídka určena. Krok za krokem se vizualizují kontakty s cílem orientovat nabídku empaticky a blízko potřebám lidí. V rámci workshopu je záměrem...

W4: Testování a měření
Jak měříme, zda jsme úspěšní? Funguje náš projekt? Oslovuje ty, které jsme chtěli oslovit? Má takový účinek, jaký jsme očekávali nebo v jaký jsme doufali? Workshop nabídne praktické způsoby pastoračního (sebe)hodnocení.

W5: Značka a reklama
Jak oslovujeme nové lidi? Máme-li oslovit nové lidi, musíme se postarat o to, aby se o našem projektu dozvěděli, zapamatovali si ho, oblíbili si ho a získali ochotu se na něm podílet. Workshop poskytuje užitečné nástroje pro budování značky a koncepci reklamy.
W6: Vyprávění příběhů
Jak můžeme v našem projektu využít sílu příběhů? Dobré příběhy inspirují, zaujmou a nadchnou. Storytelling znamená sladit vlastní komunikaci s principy vyprávění a dát tak vlastnímu projektu příběh, který se lidí dotkne a dojme je. Na workshopu budou představeny a vyzkoušeny nástroje, které vám pomohou rozvíjet…

W7: Komunikace o víře
Jak můžeme zlepšit naše vztahy s veřejností napříč médii? Čím větší frekvenci sdělení má, čím více kontaktních míst s cílovou skupinou se najde, tím lépe komunikace víry funguje - proto je dobré používat více než jedno médium. Na semináři bude představena metoda pastorační kampaně.
W8: TikTok a Instagram
Jak funguje dobré křesťanské ovlivňování? Pokud chcete oslovit mladé lidi, musíte využít jejich kanály. TikTok a Instagram se v současné době těší velké pozornosti. Na workshopu budou vysvětleny digitální kulturní prostory a fungování influencerských kanálů a bude objasněno, které přístupy jsou perspektivní...

W9: Získávání finančních prostředků pro církev
Jak získáme finanční prostředky pro náš inovativní projekt? Nové projekty obvykle potřebují finanční zdroje, aby mohly být úspěšně zahájeny. Proto hledáme lidi, kteří mají čas a/nebo peníze a jsou nadšeni pro dobrou věc. Workshop představuje fundraising a učí praktickým metodám, jak jej využít pro vlastní projekt.

W10: Tvorba vize
Jak vytvořit vizi, která motivuje? Studie prokázaly, že lidé, kteří mají vizi, jednají cílevědoměji a úspěšněji. S vizí mohu inspirovat lidi, aby se přidali a něco změnili. Jak mohu se svým týmem nebo projektem dosáhnout motivující vize - konkrétně? Co máme dělat, abychom...
W11: Smíšená ekonomika
Jak můžeme využít zavedené a nové formy, abychom byli společně církví? Když vznikají nové projekty a sbory, vyvstává otázka, zda a jak může být partnerství mezi zavedenými a nově vyzkoušenými formami sborů úspěšné. Seminář ukáže, které otázky a postupy mohou pomoci vést tradiční a nové formy v...

W12: Úspěšný neúspěch
Kdo jsou potenciální partneři vašeho projektu? Jak úspěšně selhávat u partnerů a s partnery pro spolupráci? Inovace potřebují slepé uličky, odřená kolena, bláznivé nápady, nové cesty a k tomu všemu spojence. Na tomto workshopu hledáte tyto spojence, podporovatele, kooperační a sparingpartnery pro svůj projekt, svůj nápad. Nechte se inspirovat a…

W13: Charisma a týmový potenciál
Jak rozpoznat a zvýšit potenciál našeho týmu? Talenty, které jsou nám vlastní, jsou rozmanité. Metoda "koučování potenciálu" a nástroj "fresh cell" je pomáhají zviditelnit.

W14: Synodalita ve farnosti
Jak zapojit co nejvíce lidí do společného projektu? Co znamená skutečná participace a jakou má sílu pro změnu? Workshop ukazuje, jak může být zavedení synodálních prvků ve farnosti úspěšné.
W15: Nové cesty víry
Jak mohou lidé žít společenství ve víře a utvářet tak novým způsobem kulturu církve? "Druhý čtvrtek" a #onfire jsou dva příklady kultury duchovního probuzení v diecézi Hildesheim. Na workshopu se tyto a další způsoby zkoušení nových kroků na cestách víry s lidmi...
W16: Spolupráce a vytváření sítí
Jak získáváme partnery a vytváříme spojenectví? Zvláště když se chceme naučit být lidem nápomocni zcela novým způsobem, je moudré spojit se s ostatními, kteří o tento cíl také usilují. Na semináři se seznámíme s metodami strategického síťování a ukážeme si, jak to může...
W17: Užitečné v sociálním prostoru
Jak získat důvěru v okolí? Zvláště když tam žijí sotva lidé, kteří se mohou vztahovat k "církvi"? Workshop ukáže metody a postupy, jak může být církev přítomna v sociálním prostoru.

W18: Nemovitosti jako příležitost*
Jak profesionálně zacházet s našimi budovami? Nemovitostní procesy se mohou stát podporovateli rozvoje církví. Workshop ukáže, jaké pastorační příležitosti se skrývají v nově pojatém nakládání s nemovitostmi a jak je lze využít.

W19: Růst a rozmanitost
Co se mohu pro svůj projekt naučit od církve na severu? Katolíci ve Skandinávii žijí v extrémní situaci diaspory - a zároveň zažívají silný růst díky imigraci z katolických zemí. Workshop se zabývá otázkou, které zkušenosti ze severu mohou být užitečné pro projektovou práci církve ve Skandinávii....

W20: Být městskou církví
Město je ztělesněním modernity, motorem společenských změn a také prostorem, který klade a odpovídá na otázky po smyslu. Co pro církev znamená stát se městem a být jeho součástí? Rozpracováváme základní prvky konceptu městské církve, přemýšlíme o kulturním optimismu, selektivním…

W21: Zaměření na budoucnost: Církevní kurz

Jak mohu analyzovat svou situaci na místní úrovni? Jak dojdu k vizi budoucnosti? Jak slavit kontextuální liturgie? Na tyto otázky odpovídá Kurz církve, který je nástrojem pro farnosti k zahájení procesu budoucího rozvoje. Je určen pro týmy z farností, které mají energii pro nový...
W22: Církev pro děti
"Náboženské týdny pro děti" jsou považovány za úspěšný model katolické církve ve východním Německu. Po desetiletí vytvářejí identitu ve víře a přispívají k budování mezigeneračního společenství. Workshop zkoumá, co se z tohoto modelu mohou naučit jiné diecéze a co je potřeba pro úspěšné náboženské dětské tábory.

W23: Pastorační kvalita
Jak zajistit větší kvalitu pastorace? Nároky na pastorační práci se stále zvyšují. Práce je více než dost. Takže: máme pracně vytvářet papírové formuláře pro řízení kvality, které stejně nikdo nečte? Práce na kvalitě však nemusí vypadat právě takto! Na tomto semináři se naučíte a vyzkoušíte si...

W24: Církevní pestrobarevnost

Jak oslovit mladé rodiny, pro které je tradiční nedělní bohoslužba příliš vysokou překážkou? Jednou z možností je Kirche Kunterbunt, nízkoprahový formát, který si našel cestu do Německa z Anglie. Na semináři se dozvíte, jak by tato kombinace aktivit rodičů s dětmi, společného jídla a nízkoprahové bohoslužby mohla být také...

W25: Církev na nových ulicích*
Ve velkých městech vznikají nové obytné čtvrti - jak se v nich může církev zpřítomnit? A proč by tam vůbec měla být? Tento workshop vás zve k metodickému zkoumání procesních zkušeností z nových obytných čtvrtí v Hannoveru a Frankfurtu.
https://dennoch.eu/en/workshops-2/