Společenství křesťanského života ve francouzském Amiensu

Ve dnech 3. až 12. srpna pořádá Společenství křesťanského života osmnáctou valnou hromadu. Koná se na College of La Providence ve francouzském městě Amiens.

Tato v životě Společenství důležitá událost se koná každých pět let. Je spojena s koncem funkčního období současné Světové výkonné rady. Proces volby nových členů rady, kteří budou řídit a sloužit Společenství na světové úrovni, proběhne během shromáždění.

Setkání sdružuje rozmanitou komunitu z nejrůznějšího prostředí. Účastní se ho dvě stě šest delegátů ze sedmdesáti šesti zemí na pěti kontinentech. To dává určitou představu o tom, jak pluralitní a multikulturní je toto setkání. Během něho účastníci shromáždí plody cesty, kterou ušli za posledních pět let, zamyslí se nad tím, kde se nacházejí dnes, a otevřou se rozpoznávání, kterými cestami si Pán přeje, aby nadále společně šli.

Tématem shromáždění je Rozlišování cest k naději. Úryvek z Písma, který je provází, pochází ze Skutků apoštolů: „Budete mými svědky ... až na konec země.“ A milost, o kterou prosí Pána, je, aby jim ukázal cestu, aby jim pomohl jít vpřed.

Jedním ze „tří oken“, která předchozí shromáždění v Buenos Aires rozpoznalo jako výzvu pro Společenství křesťanského života, je pokročit ve službě těm, kteří to nejvíce potřebují, a zasít semena milosrdenství, radosti a naděje“. To je výchozím bodem setkání v Amiens.

Přítomní si kladou otázky: Jak můžeme žít v dnešním světě jako laické, apoštolské a ignaciánské společenství? Jak můžeme zůstat věrní své identitě? Cílem je prohloubit duchovní, komunitní a apoštolské charisma, aby s ostatními mohli sdílet dar ignaciánské spirituality, zejména dar rozlišování. Dar laického povolání pobízí k misii na jakékoli úrovni, na které se nacházejí.

Účastníci se cítí být povoláni k tomu, aby rozlišovali cesty, prostředky a struktury, které odpovídají vlastní identitě: aby rozlišovali horizonty, které nabízejí naději pro život ve Společenství křesťanského života a pro jeho poslání. Během adventu si připomínají, že jejich život je plný příslibů, aktivní a kreativní. Vede je k poslání a ve spolupráci s Bohem vytváří a buduje Království.

V roce 2013 si Společenství při plánování spolupráce na misii zvolilo čtyři apoštolské úkoly, kterým chce věnovat zvláštní pozornost: rodina; ekologie; globalizace a chudoba; mládež. V posledních několika letech přidalo pátý úkol: duchovní službu, včetně duchovní formace. Přáním je propojit tyto úkoly se „třemi okny“ z Buenos Aires (prohlubování, sdílení a posun vpřed). Uvědomují si, že jejich způsobem postupu je společné rozlišování. Tak mohou dnes i nadále být svědky Vzkříšeného, který je přítomen v životech tolika lidí, které na svých cestě potkávají.

Otec Arturo Sosa SJ jako generální představený Tovaryšstva Ježíšova a světový asistent církve pro Společenství křesťanského života se ke shromáždění připojil 6. a 7. srpna. Předsedal mši svaté v katedrále za přítomnosti všech delegátů a asi osmi set lidí, kteří přišli na Den otevřených dveří, a sešel se s delegáty. Ti jsou velmi vděční, že je k dispozici, aby je doprovázel v této důležité chvíli Společenství křesťanského života.

Shromáždění můžete každý den sledovat na webových stránkách a prostřednictvím sociálních médií.

Zdroj/Foto: jesuits.global.

(aro)

http://www.jesuit.cz/clanek.php?id=3186