František poděkoval za pohostinnost v Mongolsku, připomněl Teilharda de Chardin a pozdravil čínský lid
Na závěr mše svaté v Ulánbátaru papež František poděkoval všem organizátorům své pouti do Mongolska, tamním úřadům a lidem, pozdravil čínský lid a připomněl postavu svého řeholního spolubratra, francouzského teologa, filozofa, antropologa a paleontologa, otce Teilharda de Chardin.
Těmito dvěma bratry biskupy jsou emeritní biskup Hongkongu a současný biskup Hongkongu: rád bych využil jejich přítomnosti, abych srdečně pozdravil ušlechtilý čínský lid. Celému národu přeji vše nejlepší, stálý pohyb vpřed, rozvoj! A čínské katolíky žádám, aby byli dobrými křesťany a dobrými občany. Pro všechny. Děkuji.
Eminence, děkuji za Vaše slova a děkuji za Váš dar! Řekl jste, že jste v těchto dnech hmatatelně viděl, jak drahý je mi Boží lid, který je v Mongolsku. Je to pravda, na tuto pouť jsem se vydal s velkým očekáváním, s touhou setkat se s vámi a poznat vás, a teď za vás děkuji Bohu, protože skrze vás rád dělá velké věci v malém. Děkuji vám, protože jste dobří křesťané a poctiví občané. Jděte vpřed lehce a nebojácně, cítíte blízkost a podporu celé církve a především něžný pohled Pána, který na nikoho nezapomíná a s láskou hledí na každé své dítě.
Zdravím bratry biskupy, kněze, zasvěcené osoby a všechny přátele, kteří sem přijeli z různých zemí, zejména z různých oblastí rozlehlého asijského kontinentu, kde mám tu čest být a který objímám s velkou láskou. Zvláštní vděčnost vyjadřuji všem, kteří místní církvi pomáhají tím, že ji podporují duchovně i materiálně.
Na všech akcích se v těchto dnech podílely významné vládní delegace: děkuji prezidentovi a úřadům za jejich přijetí a srdečnost a za všechny přípravy. Hmatatelně jsem zažil tradiční laskavost: děkuji!
Srdečně zdravím také naše bratry a sestry z jiných křesťanských denominací a náboženství: pokračujme ve společném bratrském růstu jako semeno míru ve světě, který je bohužel pustošen příliš mnoha válkami a konflikty.
A mé srdečné "děkuji" patří všem, kteří zde tolik a dlouho pracovali na tom, aby tato cesta byla krásná, aby byla možná, a těm, kteří ji připravovali modlitbou.

Eminence připomněla, že slovo "děkuji" pochází v mongolštině ze slovesa "radovat se". Mé díky jsou v souladu s touto úžasnou intuicí místního jazyka, protože jsou plné radosti. Je to velké poděkování vám, mongolskému lidu, za dar přátelství, kterého se mi v těchto dnech dostalo, za vaši opravdovou schopnost vážit si i těch nejprostších aspektů života, moudře pečovat o vztahy a tradice, pečlivě a pozorně kultivovat každodenní život.
Mše svatá je díkůvzdáním, "eucharistií". Její slavení na této zemi mi připomnělo modlitbu, kterou jezuitský otec Pierre Teilhard de Chardin vznesl k Bohu přesně před 100 lety v poušti Ordos, nedaleko odtud. Zní takto: "Padám, můj Bože, před tvou přítomností ve světě, který se nyní stal živým plamenem. V podobě všeho, s čím se setkávám, všeho, co se mi děje, všeho, co v tento den vykonám, jen po Tobě toužím, jen na Tebe čekám". Otec Teilhard se zabýval geologickým výzkumem. Vroucně toužil slavit mši svatou, ale neměl s sebou ani chléb, ani víno. Zde proto složil svou "Mši svatou nad světem", v níž vyjádřil svou oběť takto: "Přijmi, Pane, tuto hostii, kterou ti za úsvitu dne obětuje tvé stvoření, pohnuté tvou krásou". Podobná modlitba se v něm zrodila již na frontě během první světové války, kde pracoval jako sanitář. Tento často nepochopený kněz intuitivně vytušil, že "eucharistie je ... v jistém smyslu vždy slavena - v jistém smyslu - na oltáři světa" a je "středem života vesmíru, středem naplněným láskou a nevyčerpatelným životem" (Enc. Laudato si', 236), a to i v dobách, jako je ta naše, plná napětí a válek. Modleme se proto dnes slovy otce Teilharda: "(srov. Moje vidění světa, Varšava 1987, s. 54; 48; 49).
Bratři a sestry z Mongolska, děkujeme vám za vaše svědectví, bayarlalaa! [Děkuji vám!] Ať vám Bůh žehná. Jste v mém srdci a v mém srdci zůstanete. Prosím, pamatujte na mě ve svých modlitbách a myšlenkách. Děkuji vám.
https://deon.pl/kosciol/franciszek-podziekowal-za-goscine-w-mongolii-przypomnial-teilharda-de-chardin-i-pozdrowil-chinczykow,2598233