Problém "víry" je největší výzvou pro církev, říká arcibiskup
Sarah Mac Donaldová
Arcibiskup Diarmuid Martin s moderátorem RTÉ Joem Duffym, který s bývalým představitelem irské církve vedl rozhovor pro novou sérii pořadu "Smysl života".
Podle dublinského arcibiskupa ve výslužbě Diarmuida Martina nejsou velkou výzvou, které dnes církev čelí, otázky jako svěcení žen, ale problém víry jako takové. 
Ve včerejším rozhovoru pro pořad RTÉ "The Meaning of Life" se arcibiskup Martin zmínil o "velké diskusi, která v církvi probíhá o synodalitě", a varoval před tím, aby synodální konzultace vedly ke "zklamaným očekáváním".
Připustil sice, že "víra lidí je poškozována církví, která nerespektuje důstojnost žen", ale dodal: "V žádném případě nevidím, že by se ženy kněžky staly něčím, čeho se dočkáme ještě za mého života."
Řekl, že otázka svěcení žen není pro církev největší výzvou, spíše je to problém víry. "Když jsem se stal arcibiskupem, něco málo přes 80 procent obyvatel Dublinu bylo katolíky. A nyní je to asi 68 procent a druhou největší náboženskou skupinou v Irsku je 'bez vyznání'. A v Dublinu ve věku 24 až 29 let by to mezi touto skupinou bylo 50 procent. Co to říká? Funguje vůbec naše náboženská výchova? A to nás přivádí zpět k celé otázce katolických škol. Jaké by měly být?"
Arcibiskup Martin připomněl výzvy, kterým čelil při řešení krize zneužívání duchovními v dublinské arcidiecézi, když v roce 2004 vystřídal kardinála Desmonda Connella. Murphyho vyšetřovací komisi, která se zabývala špatným řešením zneužívání duchovními v Dublinu, předal více než 80 000 dokumentů, z nichž mnohé sám četl.
Ačkoli čtení dokumentů bylo " nepříjemné", setkání s oběťmi a vyslechnutí jejich příběhů bylo "opravdu smutné".
"Ptali se mě, jaká byla nejsilnější emoce, kterou jsem měl, [byl to] hněv. Měl jsem vztek na to, co se těm ubohým dětem stalo."
Prozradil také, že "bylo mnoho kněží, kteří se na mě velmi zlobili, protože jsem o tomto tématu začal mluvit. Teprve později si mnozí z nich uvědomili, že máme opravdu velmi vážný problém s obvyklými pedofily".
Některé z těchto zneužívajících kněží popsal jako "velmi prohnané", včetně jednoho, který si na zahradě postavil bazén, aby mohl zneužívat děti. "Je těžké tomu uvěřit," poznamenal.
Přiznal, že někteří z těchto pedofilů mohli zneužít více než sto dětí. Zdůraznil, že průzkum provedený v německé církvi naznačil, že tisíc zneužívajících kněží pravděpodobně zneužilo 2000 dětí. "Každý, kdo to tvrdí, říká nesmysly. Sériový pedofil zneužil stovky dětí," zdůraznil.
Prozradil, že setkání s oběťmi je osobně vyčerpávající, protože se často objevuje "skutečný hněv a agrese, a to oprávněně. A vy jste tam museli sedět a přijímat to. Když jste slíbili, že něco uděláte - věděli jste, že to musíte udělat."

Řekl, že skandály zpochybnily jeho víru, ale zároveň mu dodaly odhodlání pomáhat těm, kteří strašně trpěli. "Tohle by se v církvi Ježíše Krista nikdy nemělo stát."
Řekl, že skandály se zneužíváním těžce poškodily církev a poškodily víru mladých lidí, kteří byli "znechuceni".
Arcibiskup Martin však také vzdal hold mnoha dobrým kněžím v Dublinu a řekl, že jednou z nejuspokojivějších služeb, které jako arcibiskup vykonával, byly pohřby kněží. "Je jich tam tolik mimořádně dobrých kněží," řekl.
Moderátor Joe Duffy se arcibiskupa zeptal na jeho roli vatikánského diplomata na populačních konferencích a na to, že musel obhajovat postoj církve k antikoncepci. Zákaz používání kondomů zesnulým papežem svatým Janem Pavlem II. v době vrcholící krize AIDS označil za "špatnou teologii". Řekl: "Je to myšlenka mimořádně úzkého, dogmatického chápání přinášejících principů a nehledí se na široké okolnosti, v nichž se situace odehrává, a na boje, kterým musí lidé čelit."
Osmasedmdesátiletý arcibiskup, který od ledna 2021, kdy odešel do důchodu, slouží jako vikář v jedné z dublinských farností, dodal, že tento přístup je "jedním z problémů církve v Irsku; naučili jsme se pravidla dříve, než jsme se naučili, kdo je Ježíš Kristus".
Řekl, že církev se tak zapletla do dogmatiky a absolutních práv a špatností, že ztratila souvislosti. "Pokud se církev jeví pouze jako kniha pravidel, pak ztratila křesťanství. O tom křesťanství není," dodal.

https://www.thetablet.co.uk/news/17555/problem-of-faith-is-biggest-challenge-for-church-says-archbishop