Kardinál Cupich o synodě: je to starobylá tradice, není se čeho bát
Chicagský arcibiskup, kardinál Blase Cupich, vyzval katolíky, aby se zbavili obav a strachu z nadcházejícího zasedání biskupské synody o synodalitě. Připomněl, že synody jsou součástí starobylé katolické tradice a jejich cílem je hledat, jak "zůstat věrný Kristovu plánu" pro církev.
Agentura CNA citující kardinála připomíná, že Svatý stolec definuje synodalitu jako "zapojení a účast celého Božího lidu na životě a poslání církve". Mnozí komentátoři mezitím vyjadřují obavy, že biskupové účastnící se synody mohou směřovat k návrhům, které již byly církevními autoritami odmítnuty, například ke kněžskému svěcení žen.
V dopise zveřejněném v arcidiecézním dvoutýdenníku Chicago Catholic obvinil kardinál Cupich kritiky synody z "vyvolávání strachu", když naznačují že by toto setkání mohlo "radikálně změnit učení a praxi církve". Poukázal na to, že "historie ukázala, že používání taktiky strachu těmi, kdo se staví proti jakékoli obnově zahrnující změny, není nic nového". Odvolal se přitom na slova svatého Jana XXIII, který na počátku II. vatikánského koncilu varoval před proroky neštěstí, kteří vždy předpovídají katastrofy v životě církve.
Chicagský metropolita řekl, že kritici synody "zcela nesprávně popisují" její cíle a záměry. Biskupové se totiž na svém zasedání budou zabývat především tím, jak mají katolíci "zůstat věrní Kristovu plánu pro církev".
Hierarcha upozornil, že papež František jedná v souladu s vizí svých předchůdců a Druhého vatikánského koncilu, přičemž samotný pojem synodality "odkazuje na starobylou skutečnost" katolické církve. Připomněl dokument Mezinárodní teologické komise, který upozornil, že "uskutečnění synodální církve je nezbytnou podmínkou nové misijní energie, která zahrnuje celý Boží lid". "Rozhodně se toho není třeba obávat," zdůraznil kardinál Cupich.
Je jedním z delegátů shromáždění biskupské synody, které se bude konat ve Vatikánu od 4. do 29. října.
https://www.ekai.pl/kard-cupich-o-synodzie-to-starozytna-tradycja-nie-ma-sie-czego-bac/?fbclid=IwAR2casfrRe3JfG3EWitrzj_amn6GxW8F6Uo-Ddatrn045CtHjZEK7MTDMFY