Mongolsko/ Cílem papežské návštěvy je také navázat dialog s Čínou
Papež František, který je od pátku na návštěvě Mongolska, hledí směrem k sousední Číně, zatímco římského biskupa pozorně sledují úřady v Pekingu a čínští věřící přítomní v Ulánbátaru. Skupiny Číňanů v sobotu nadšeně vítaly papeže a hlasitě provolávaly jméno své země. V takové atmosféře historická návštěva v této části Asie probíhá.
V souvislosti s Čínou, kterou pozorovatelé silně vyzdvihují, se připomíná, že papež považuje tuto zemi za jednu z klíčových v mírových procesech, a to i v souvislosti s válkou na Ukrajině. Jeho vyslanec pro tento konflikt, předseda italského episkopátu kardinál Matteo Zuppi, má odcestovat do Číny, jak oznámil sám František. Po návštěvách Kyjeva, Moskvy a Washingtonu to bude jeho čtvrtá mise.
Datum cesty papežského vyslance do Pekingu není známo. Není proto jasné, zda její plánování a načasování neovlivní páteční oznámení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, že se brzy setká s Vladimirem Putinem. Již dříve bylo oznámeno, že Putin navštíví Čínu v říjnu.
Vatikán již delší dobu vyvíjí různé snahy o normalizaci vztahů s Čínou. Před rokem, když byl papež v Kazachstánu, nabídla vatikánská strana čínské straně, aby zorganizovala jeho setkání se Si Ťin-pchingem, který tam v té době také pobýval. Nabídka nebyla přijata, uvedly tehdy zdroje citované médii. V dějinách církve ještě nikdy nedošlo k setkání papeže s vůdcem Čínské lidové republiky ani k návštěvě římského biskupa v této zemi.
Dalším významným gestem byl obsah telegramu, který František zaslal Si Ťin-pchingovi, když jeho letadlo ve čtvrtek přelétalo nad čínským územím na cestě do Mongolska. V telegramu ho papež ujistil o svých modlitbách za prosperitu země a předal mu požehnání jednoty a míru. Zatímco Františkův předchozí podobný telegram z roku 2014 byl v Pekingu utlumen, tentokrát přišla z Číny rychlá reakce.
Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wenbin poděkoval za papežův pozdrav a ujistil, že země má zájem o posílení vztahů s Vatikánem a je připravena pokračovat ve spolupráci na "konstruktivním dialogu a posilování vzájemné důvěry". Nejdůležitějšími slovy v prohlášení bylo ujištění, že "Peking bude podporovat proces zlepšování vzájemných vztahů".
Návštěva Číny je snem samotného papeže, který to již několikrát řekl a nedávno to v rozhovoru pro vatikánská média potvrdil státní sekretář Svatého stolce kardinál Pietro Parolin.
"V srdci Svatého otce je velká touha, zcela pochopitelná, kterou již několikrát veřejně vyjádřil, jet do této vznešené země, navštívit katolickou komunitu a dodat jí povzbuzení na cestě víry a jednoty, ale také se setkat s politickými autoritami," prohlásil kardinál Parolin. Zdůraznil, že Svatý stolec vede s touto zemí dialog již dlouhou dobu, a to navzdory, jak přiznal, "obtížím a překážkám".
Čas ukáže, zda papež učiní krok směrem k Říši středu také při své návštěvě Mongolska, obklopeného čínskými katolíky, které se očekává také při nedělní mši v Ulánbátaru.
https://deon.pl/kosciol/mongolia-celem-papieskiej-wizyty-jest-rowniez-nawiazanie-dialogu-z-chinami,2598047