Papež vyzval mladé ruské katolíky, aby byli rozsévači semen smíření
28. srpna 2023 | 18:56 | tt. kg (KAI) | Vatikán Ⓒ Ⓟ
Vyzývám vás, abyste vzhlíželi k Marii, setkali se s Pánem, přijali ho do svého srdce a spěchali ho nést těm, kteří jsou daleko, kteří ho potřebují, řekl František ve videoposelství účastníkům 10. národního setkání mladých ruských katolíků. To se konalo od 23. do 27. srpna v Petrohradě a jeho motto odkazovalo na nedávný Světový den mládeže v Lisabonu: "Maria vstala a spěšně odešla" (Lk 1,39). Na závěr svého projevu, proneseného ve španělštině, papež improvizovanými slovy v italštině povzbudil své posluchače, aby nezapomínali, že jsou "dědici velkého Ruska (...) Petra I., Kateřiny II. a velké osvícené říše, země velké kultury a lidskosti".
Zde je celý text proslovu Svatého otce:
Drazí mladí lidé, drazí mladí lidé: Ježíšův pokoj a radost s vámi.
Před třemi týdny jsme v Lisabonu slavili Světový den mládeže s mladými lidmi z celého světa. Dnes cítím velkou radost, že jsem zde a mohu s vámi sdílet tento okamžik víry a naděje. Motto tohoto Světového dne mládeže znělo: "Maria vstala a spěšně odešla" (Lk 1,39). Chtěl bych vám navrhnout tři myšlenky k tomuto heslu, abyste se pak mohli nechat vést ve svých úvahách prací ve skupinách, každá podle svých kompetencí.
První myšlenka: Povolán k tomu, aby šel. Bůh nás volá, abychom šli, Bůh nás posílá, abychom vyšli a urazili cestu. Každý z vás je stejně jako Maria povolán Bohem. Přesně tak: každý je Bohem povolán, vyvolen a povolán. Všichni jsme vyvolení a povolaní. Ptejte se sami sebe: Jsem vyvolený, vyvolená? Jsem povolán? Ano, Pán vás volá od počátku vašeho života, volá vás podle vašich jmen. Byli jste povoláni ještě před talenty, které máme, před svými zásluhami, před svou temnotou a zraněními, před vším, co jsme byli povoláni. Povolán naším jménem, ty i ty. Bůh neoslovuje dav, ne. Bůh vychází k vám samotným.
Alžběta, která byla neplodná, a Marie Panna: dvě ženy, které se staly svědkyněmi, ale čeho? Proměňující Boží moc. Bůh proměňuje. Je to zkušenost s vylitím Boží lásky, kterou nemůže přestat rozdávat. Proto Maria vstala a šla bez otálení, šla rychle. Musí vstát se spěchem. Když Bůh volá, nemůžeme dál sedět. Musíme vstát, a to spěšně, protože svět, bratr, ten, kdo trpí, kdo je odsunut na vedlejší kolej a nezná Boží naději, ji potřebuje přijmout, potřebuje přijmout Boží radost. Spěšně vstávám, abych přinesl Boží radost. To je první heslo: jsme povoláni a máme vyjít ven.
Druhá myšlenka: Boží láska je pro všechny a církev je pro všechny. Boží láska se pozná podle pohostinnosti. Bůh vždy přijímá, tvoří, vytváří prostor, abychom všichni měli místo, a obětuje se pro druhé, věnuje pozornost potřebám druhých. Maria zůstala u Alžběty tři měsíce a pomáhala jí s jejími potřebami. Tyto dvě ženy vytvářejí prostor pro zrození nových bytostí: Jan Křtitel a Ježíš. Vytvářejí však prostor i pro sebe navzájem, komunikují spolu. Církev je matkou s otevřeným srdcem, schopnou přijmout především všechny, kdo potřebují větší péči. Církev je milující matkou, protože je domovem milujících a domovem povolaných. Kolik ran, kolik zoufalství se dá vyléčit tam, kde se člověk může cítit přijatý! A církev nás přijímá. Proto sním o církvi, kde se nikdo necítí nadbytečný, kde nikdo není považován za příliš mnoho. Prosím, ať církev není "celnicí", která vybírá ty, kteří mohou přijít, a ty, kteří nesmějí. Ne, je pro všechny, pro každého! Vstup do kostela je zdarma. A pak ať každý uslyší Ježíšovu výzvu, aby ho následoval a poznal, jaký je před Bohem; a k této cestě je zapotřebí učení a svátostí. Připomeňme si evangelium: když hostitel hostiny posílá služebníky na rozcestí, říká: "Jděte (...) a pozvěte všechny, které potkáte" (srov. Mt 22,9). Nezapomeňte na tato slova: všechny. Církev je pro všechny: mladé i staré, zdravé i nemocné, spravedlivé i hříšníky. To je to, co chtěl Ježíš říci: všem, všem, všem.
A třetí myšlenka: je životně důležité, aby se mladí a starší lidé navzájem otevřeli. Mladí při setkání se staršími mají možnost přijmout bohatství jejich zkušeností a zážitků. A starší při setkání s mladými nacházejí v nich příslib budoucnosti plné naděje. Je důležité, abyste vy, mladí, mluvili se staršími, abyste mluvili se svými prarodiči, abyste naslouchali svým prarodičům, abyste naslouchali té životní zkušenosti, která přesahuje zkušenosti vašich rodičů. Smyslem setkání Marie s Alžbětou jsou sny; oběma se zdály. Mladí sní a staří sní. A právě sen, schopnost snít, vize zítřka udržovala a udržuje jednotu generací, jak připomíná prorok Joel: "Vaši starci budou mít sny a vaši mladíci budou mít vidění" (Jl 3,1 [podle Bible tisíciletí]). A tak staří sní o mnoha věcech: o demokracii, jednotě národů...; zatímco mladí prorokují, jsou povoláni utvářet životní prostředí a mír. Alžběta díky moudrosti let - byla už stará - posiluje Marii, která byla mladá a plná milosti, vedená Duchem.

Milí mladí lidé: Nechci pronášet dlouhý projev. Vyzývám vás, abyste byli staviteli mostů, staviteli mostů mezi generacemi, uznávali sny těch, kteří se vydali na cestu vpřed. Spojenectví mezi generacemi oživuje historii a kulturu národa. Přeji vám, mladí Rusové, povolání být architekty míru uprostřed tolika konfliktů, uprostřed mnoha polarizací, které vás obklopují ze všech stran a které lze vidět v našem světě. Vyzývám vás, abyste byli rozsévači semínek smíření, malých semínek, která během této válečné zimy nevyrostou v této chvíli na ledové půdě, ale rozkvetou v nadcházejícím jaru. Jak jsem řekl v Lisabonu: mějte odvahu nahradit obavy sny. Nechť jsou obavy nahrazeny sny. Neřídit se strachy, ale být podnikateli ve snech. Dopřejte si luxus velkých snů!
Milí mladí lidé: děkuji vám za čas, který jste mi věnovali, za vaši ochotu podělit se se mnou o část svých snů a nadějí, svých obav a utrpení. Děkuji Barboře za svědectví o její rodině. Děkuji Alexandrovi za jeho svědectví o životě. Děkuji vám. A děkuji vám všem za svědectví, které dnes na tomto setkání vydáváte.
Vyzývám vás, abyste vzhlíželi k Marii, abyste se setkali s Pánem, abyste ho pojali ve svém srdci a rychle, spěšně ho přinesli těm, kdo jsou daleko, přinesli ho těm, kdo ho potřebují. Buďte znamením naděje, znamením pokoje a radosti jako Maria, abyste mohli se stejnou "pokorou služebnice" měnit dějiny, v nichž žijete. Hrajte o budoucnost, zakotveni v kořenech svých prarodičů. Srdečně vás zdravím. Jsem rád, že se s vámi mohu spojit. Předávám vám své požehnání. Modlím se za vás a prosím vás, abyste se nezapomněli modlit za mě.
Po přednesení tohoto poselství ve španělštině papež dodal v italštině:
Nikdy nezapomeňte na své dědictví. Jste dědici velkého Ruska, velkého Ruska svatých, vládců, velkého Ruska Petra I., Kateřiny II. a té říše - velké, osvícené [země] velké kultury a velké lidskosti. Nikdy se tohoto odkazu nezříkejte, vy - dědicové velké Matky Rusi, jděte s ním vpřed. A děkuji vám - děkuji vám za váš způsob bytí, za váš způsob ruského bytí.

https://www.ekai.pl/papiez-wezwal-mlodych-katolikow-rosyjskich-by-byli-siewcami-nasion-pojednania/