Vatikán: Představena předsynodní modlitební vigilie
Novinářům byl ve Vatikánu představen program modlitební vigilie, která bude předcházet synodě biskupů o synodalitě v sobotu 30. září. Akci na Svatopetrském náměstí připravila ekumenická komunita Taizé. Zúčastní se jí hlavní představitelé nekatolických denominací. Setkání je otevřené pro všechny.
Předsynodní vigilie začne v 18.00, ale Svatopetrské náměstí bude věřícím otevřeno již od 14.30. Budou zde probíhat svědectví, modlitby a další akce připravující se na předsynodní akci.
Kromě papeže Františka se jí zúčastní tři pravoslavní patriarchové, tři představitelé starobylých východních církví, hlava anglikánského společenství, generální sekretář Světové luterské federace, hlava starokatolických církví a tři zástupci evangelikálních letničních společenství.
Po modlitební vigilii budou všichni účastníci synody pozváni do auly Pavla VI. na večeři pořádanou italským episkopátem. Později večer se také vydají do Sacrofana u Říma, kde se až do 3. října zúčastní rekolekcí. Povedou je anglický dominikán P. Timothy Radcliffe a italská benediktinka Matka Maria Ignazia Angelini.
Na tiskové konferenci byl také představen předběžný program a metodika jednání. Budou rozděleny do pěti tematických bloků, které budou tvořit generální kongregace a rozpravy v jazykových skupinách.
Tiskové konference se zúčastnil Paolo Ruffini, prefekt Dikasteria pro komunikaci, který zároveň vede komisi pro vypracování zprávy o průběhu synody. Poukázal na nutnost zvláštní citlivosti při informování světa o jednáních.
Ruffini: zachovejte posvátnost rozhovoru v Duchu svatém
"Způsob, jakým o synodě informujeme, je velmi důležitý pro proces rozlišování i pro celou církev. Proto nás papež požádal, abychom všichni rozuměli tomu, co synoda je a co není, a mluvili o tom. Z toho také vyplývá několik zásad týkajících se komunikace, které nacházejí svůj základ v podstatě synody. Zachování důvěrnosti, soukromí, řekl bych posvátnosti určitých prostor pro rozhovor v Duchu svatém, se snoubí s přáním, aby se tyto chvíle staly skutečnou příležitostí k naslouchání, rozlišování a modlitbě založené na společenství. Z tohoto hlediska každá veřejná či soukromá organizace zachovává tyto vzácné, zásadní okamžiky svobodné, chráněné konfrontace, v nichž se utváří společné myšlení. Metodika, kterou jsme popsali, umožní synodálním otcům a matkám, aby se navzájem poznávali a naslouchali si jako části jednoho těla. Shromáždění po třech týdnech modliteb, reflexe a konverze schválí souhrnný dokument. Ten bude samozřejmě zveřejněn. Nebude to však konečný dokument."
https://www.vaticannews.va/pl/watykan/news/2023-09/watykan-zaprezentowano-przedsynodalne-czuwanie-modlitewne.html