P. Węgrzyniak uvádí osm důvodů
"Je třeba naslouchat těm, kteří odcházejí, ale také je třeba vždy korigovat skutečnost, že člověk má od přírody tendenci obviňovat druhé. A často kněží při této příležitosti dokonce veřejně obviňují Církev. Díky Bohu, že kurie a biskupové o těchto obviněních nediskutují a nevydávají prohlášení typu "N. N. odešel, protože se málo modlil, zhroutil se v meditaci, nebyl poctivý v placení daní, věnoval příliš mnoho času té a té ženě". - P. Wojciech Węgrzyniak píše.
Krakovský biblista odkazuje na situaci v poznaňské arcidiecézi, kde pět kněží během letních prázdnin "odhodilo sutany". Na své facebookové stránce zveřejnil příspěvek, v němž uvedl osm důvodů, které podle něj vedou k odchodu kněží a opuštění jejich povolání. 
Odcházejí kněží kvůli ženám? Ne vždy 
Jedním z důvodů, který je považován za nejzřejmější, jsou vztahy se ženami. "Stejně jako manželství je i kněžství ohroženo budováním vztahu s někým jiným než s vyvoleným. Naprostá většina kněží odchází proto, že navázali tak silné vztahy se ženami, že si myslí, že zůstat knězem bude jedna velká gehenna."
Dalším důvodem, který uvádí P. Wegrzyniak, jenž nedávno oslavil 25 let kněžství, je "střet se systémem". 
"My kněží máme v profesním životě velké pohodlí, protože biskup je daleko a Bůh je neviditelný. Je tu tolik možností realizovat své talenty, že nevím, jestli existuje nějaké jiné povolání nebo profese, která by nabízela takový výběr práce nebo povinností. V praxi se však může stát, že máte faráře, na kterého jste sami a ten člověk je mega těžký a jeho nepřeloží. Chtěli byste učit na střední škole, ale potřeby farnosti jsou jiné. Vy byste nechtěli učit ve škole, ale dekret je. Práce s dětmi vás nebaví, ale někdo to dělat musí. Také nás neučili, abychom šli za biskupem a řekli mu své problémy nebo přání. Spíše nás učili, že nám Bůh požehná a že to zvládneme. A když vidíte, že to nezvládáte, a přitom sledujete, jak to kolegové zvládají lépe, přichází frustrace." - píše kněz. 
Auta, oblečení, výlety, stavby
Dalším důvodem, který biblista uvádí pro odchod z kněžství, je "střet s materiálnem". Jak zdůrazňuje o. Węgrzyniak, kněžství je "velmi duchovní stránkou života", ale až příliš často se začne točit kolem materiálních záležitostí a duchovní věci pak "začnou zanikat". "Jsou to auta, oblečení, pomůcky, výlety. Je to stavba kostelů, je to fara, je to zařízení. Navíc je to organizování tisíců věcí. A člověk si ani nevšimne, jak žije hlavně s materiálnem" - poznamenává kněz.
Ještě dalším důvodem by mohla být ztráta víry, i když se to zdá v případě kněze s povoláním přece jen nepravděpodobné. Kněží však ztrácejí víru stejně jako všichni ostatní. A pak se povolání začne vléci.
"Člověk ani neví, kdy začíná být nevěřícím knězem".
"Je těžké být nevěřícím knězem a trávit hodiny modlitbou, slavením svátostí. Chvíli se to dá zvládnout, ale pokud máte docela normální svědomí, jste nadpozemsky unavený. A s vírou je to jako se vztahem k člověku. Nic není napořád. Když se nesnažíš, když nespolupracuješ, přijde okamžik, kdy ani nevíš, kdy začneš být nevěřícím knězem.
"Kněží odcházeli a budou odcházet." To je pravda. - P. Węgrzyniak uzavírá. "Mohla by pomoci změna modelu semináře? Pochybuji o tom. Pomohlo by zrušení celibátu? Nepomohlo by. Kdyby manželství bylo zárukou věrnosti, lidé by se nerozváděli. Pomohlo by zásadní svěcení starších? Určitě ano, jenže není škoda těch mladých let, toho nadšení, elánu a dobré práce? Možná to bude znít kontroverzně, ale je lepší, když mladý kněz deset let dobře pracuje a pak odejde, než abychom předem zakázali svěcení před čtyřicítkou."
https://deon.pl/wiara/dlaczego-ksieza-odchodza-ks-wegrzyniak-wymienia-osiem-powodow,2603270