Biskup Gurda: rozvíjejme své talenty pro společenství církve. První diecézní pouť farních rad
02. září 2023 
Hlavním úkolem církve, farnosti, je být místem spásy pro všechny, kdo ji tvoří. Farnost je místem setkání s Kristem - řekl biskup Kazimierz Gurda během mše svaté ve svatyni blahoslavených mučedníků v Podlasí. V sobotu 2. září přijeli do Pratulinu členové pastoračních a ekonomických rad z farností sedlecké diecéze.
Pouť byla časem zvláštních modliteb na úmysly farností sedlčanské diecéze s prosbou o potřebné milosti, aby naše společenství mohla co nejlépe naplňovat poslání, které jim určil Ježíš Kristus. Zástupci farních rad měli také příležitost dozvědět se více o svých úkolech v životě církve.
S odkazem na první čtení z liturgie slova biskup připomněl, že přikázání bratrské lásky pochází od Boha. On nás učí milovat jeden druhého. Tato láska se projevuje v úctě k druhému člověku a uskutečňuje se ve společenstvích, v nichž žijeme. Prvním společenstvím je rodina, kde se od útlého věku učíme milovat ty, s nimiž nás pojí pokrevní svazky a s nimiž jsme v každodenním životě.
- Pro Ježíšovy učedníky existuje další společenství, v němž se rozsah naší lásky rozšiřuje. Tímto společenstvím je církev, farnost. Je to společenství, v němž se pouta bratrství a sesterství budují na základě svátosti křtu. Skrze tuto svátost se stáváme Božími dětmi a vzájemnými bratry a sestrami. [...] Svátostí křtu vstupujeme do konkrétní farní rodiny. Právě v ní se od Ježíše učíme projevovat lásku i těm, kteří do církevního společenství, farnosti, nepatří," naznačil sedlecký biskup.
Hierarcha ve své homilii připomněl úkoly, které by měly plnit farní rady. - Farář a farní rada by si měli společně klást otázky; co máme dělat, aby věřící ve farnosti neztratili víru v Ježíše; co můžeme udělat, aby se účastnili nedělní mše svaté. Co máme dělat, aby se děti a mladí lidé účastnili katecheze. Do jakých pastoračních aktivit se mohou zapojit věřící laici," řekl biskup Gurda.
- Ve všech záležitostech, ať už pastoračních nebo materiálních, je třeba mluvit, naslouchat si a rozhodovat se. Takovému postoji otevřenosti ze strany faráře a farníků se říká synodalita. K tomuto postoji nás vybízí papež František," zdůraznil sedlecký biskup.
Ve své homilii biskup Gurda povzbudil k odpovědnosti za naše farnosti, které jsou místem našeho duchovního, náboženského života. Farní společenství jsou spojena s naší osobní a rodinnou historií. Je potřeba zapojení laických věřících, kteří mohou plnit různé funkce v životě církve a vykonávat činnosti, jako je například charitativní, liturgická, katechetická, hospodaření. - Je potřeba, aby se členové farní rady o tyto úkoly podělili a pod vedením faráře vypracovali způsob jejich plnění. A právě tento úkol bych dnes rád svěřil farním radám jednotlivých farností naší diecéze. Pokuste se společně se svým farářem vytvořit rozdělení úkolů v rámci farní pastorační rady. V budoucnu bude příležitost podělit se o zkušenosti z vaší práce," povzbudil věřící biskup Gurda.
- Kéž naše farnost roste díky našemu nasazení. Kéž naše víra a víra našich blízkých, bratří a sester patřících do farního společenství roste díky našemu nasazení. Ať roste láska a úcta k církvi u mladé generace - dětí a mladých lidí. [...] Není to nikdo jiný než my, kdo skrze úctu k naší farnosti může v srdcích dětí a mladých lidí vzbudit lásku k církvi, k naší farnosti," apeloval na závěr své homilie biskup Kazimierz Gurda.
Pouť začala modlitbou růžence a bohoslužbou první soboty v měsíci.
Prvním formačním prvkem byla konference P. Dr. Piotra Spyry: "Místo laiků v církvi - oltář nebo postranní ulička?". P. Piotr Spyra ve své prezentaci vysvětlil, v čem má spočívat aktivní a správná účast laiků na poslání církve.
Vycházel přitom ze dvou extrémních obrazů: Ukázal na dva extrémy: "tlačení se k oltáři" a "útěk do postranní lodi", které ukazují chybné pojetí zapojení laiků: vyřazení duchovních z jejich správných funkcí a začlenění do davu zaměřeného pouze na braní, bez schopnosti přinášet oběti spojené se zapojením do života farnosti. Nakonec přednášející poskytl několik praktických rad pro službu ve farních pastoračních a ekonomických radách a mimo jiné poukázal na to, že když už byl člověk do takové rady zvolen, dostal pro tuto službu všechny potřebné dary a charismata. Jedná se například o dar rady, ale nikoliv o dar řízení farnosti, protože to je charisma, které farář obdržel. - Ti, kdo jsou pozváni k jakékoliv službě Bohu, nesmí zapomínat na svou vlastní modlitbu a formaci, což vyjadřuje snadno zapamatovatelná zásada "nejprve učedník, pak apoštol", která vyplývá z Ježíšových slov "beze mne nemůžete dělat nic", zdůraznil řečník.

Druhý příspěvek s názvem "Církev "laicky" v médiích" přednesla doktorka Monika Przybysz, profesorka UKSW. Prof. Monika Przybysz ve své prezentaci poukázala na to, že informace jsou dnes měnou naší doby. Od ní se odvíjí touha se na něčem podílet. Právě díky ní se může změnit celý život člověka, protože sdělení: "Bůh tě šíleně miluje a zemřel za tebe a pro tebe" je pro každého člověka tou nejdůležitější informací.
- Proto se vyplatí opřít se do moudrého, účinného a efektivního způsobu řízení informací a volby správných komunikačních kanálů, přizpůsobených mnoha různým skupinám posluchačů. Dnes musíme být všude, protože všude jsou lidé, kteří tuto evangelijní zprávu potřebují. Mladí lidé přilepení ke svým chytrým telefonům nemají šanci vidět pozvánku na velký evangelizační koncert, přestože jsou několik hodin v kuse online. Algoritmy mu takový obsah nikdy nezobrazí, pokud předtím náboženský obsah nijak nevyhledával. A katolíci angažovaní ve farnosti musí přemýšlet o všech způsobech, jak oslovit mladé lidi a prolomit blokádu bublin, ve které jsme všichni na sociálních sítích uvízli," řekl profesor Przybysz.
1. Diecézní pouť farních rad byla zakončena společným agapé v Poutním domě v Pratulinu.
https://www.ekai.pl/bp-gurda-rozwijajmy-nasze-talenty-dla-wspolnoty-kosciola-i-diecezjalna-pielgrzymka-rad-parafialnych/