Formování vedoucích pracovníků v Oxfordu
Napsal Philip Harrison SJ 
Je to pět let, co papež František vyzval jezuity, aby se s církví podělili o dar rozlišování, a řekl, že "církev dnes potřebuje růst ve schopnosti duchovního rozlišování". V reakci na tuto výzvu vznikl program Rozlišující vedení. V letošním roce se v Oxfordu uskutečnil dvoutýdenní kurz, na kterém se sešlo devět mladých jezuitů ze sedmi provincií, aby se naučili, jak mohou růst jako rozlišující vedoucí ve službě církvi.
Umění rozlišujícího vedení
Program doplňoval moderní teorii vedení s etikou, psychologií a nejnovějšími úvahami o jezuitském poslání. Campion Hall na Oxfordské univerzitě poskytla dokonalé prostředí pro tuto sugestivní směs starobylé moudrosti, současného myšlení a aktuálních výzev. Kurz vedli David McCallum SJ, autorita v oblasti vedení, a Roger Dawson SJ, klinický psycholog.

Mezi dalšími řečníky byli Nicholas Austin SJ, specialista na etiku ctností, John Dardis SJ, generální poradce otce Františka pro rozlišování a apoštolské plánování, Austin Ivereigh, novinář blízký papeži Františkovi, a Deirdre Rowe, zkušená manažerka a duchovní vůdkyně. Tato škála různých perspektiv lámala různorodé zkušenosti mladých jezuitských vedoucích, aby mohli rozvinout integrální model vedení zaměřený na lidský rozkvět.
Program začal zaměřením na to, co znamená být vůdcem v dnešním měnícím se světě. Díky kombinaci důkladné znalosti svého oboru s adaptivní pedagogikou přinesli moderátoři kurzu hluboké zážitkové učení. Jedním z vrcholů byla prezentace Nicholase Austina, mistra Campion Hall. Vysvětlil, jak konstituce Tovaryšstva Ježíšova nabízejí portrét nejen otce generála, ale i ctností, o které může usilovat každý vedoucí. Charakteristickým znakem rozlišujícího vedení je jeho pokora založená na hlubokém poznání Boha, a to jak v modlitbě, tak v jednání.

De Statu SJ 2023
Druhý týden programu se zaměřil na praxi vedení. S napětím očekávaná prezentace Johna Dardise SJ vysvětlila myšlenky De Statu Societatis Iesu 2023, který stanovuje globální výzvy, jimž dnes Společnost Ježíšova čelí. P. Arturo Sosa SJ, generální otec Tovaryšstva Ježíšova, v dokumentu navrhuje, aby jedním z klíčových cílů vedení bylo vytváření apoštolských týmů, které jsou "živými společenstvími rozlišování". Zdůraznil, že "důvěra a transparentnost" jsou dvě nezbytné podmínky pro komunitní rozlišování, na němž závisí místní vedení a plánování provincie.
Mezi mladými vedoucími zaznělo obecné poznání, že náš svět se blíží výzvám hlouběji než předchozí generace. Stejně jako kanoista může proplouvat řadou nepředvídatelných peřejí, tak i ignaciánští vedoucí mají na tyto výzvy hbitě reagovat. Tiché smíření se s nefunkčními strukturami a technickými řešeními již nepřipadá v úvahu. Výzvám, kterým čelíme, lze čelit pouze přizpůsobením se novému prostředí, kde Boží milost v celé své svěžesti čeká na objevení.
Jeden z účastníků řekl: "Bylo úžasné vidět, jak lze spojit poznatky ignaciánské spirituality a teorie vedení a vytvořit praktické nástroje, které můžeme použít v naší misii. Jiný účastník uvedl, že se mu "líbila bezprostřednost facilitace", která mu umožnila spojit vlastní zkušenosti s teoretickými znalostmi. Všichni účastníci byli nadšeni pohostinností, které se jim dostalo v Campion Hall, a využili kulturních možností, které jim poskytlo město Oxford.
Církev "vycházející sama ze sebe"
Model vedení papeže Františka byl vhodným zakončením kurzu. Jeho výzva, aby církev "vyšla sama ze sebe", aby evangelizovala náš svět, zněla v uších mladých jezuitských vedoucích, když vstupovali do závěrečného dne reflexe. Ten byl věnován rozvoji skupiny "peer coaching". Facilitátoři vyzvali mladé vedoucí, aby v nich pokračovali i v následujících měsících, až se znovu zapojí do svých misií. Tímto způsobem bude hluboké učení, které kurz usnadnil, i nadále poskytovat trvalý zdroj výživy.
S tím, jak rostlo naše uznání pro rozlišující vedení, rostla i naše důvěra v jeho praktickou realizaci. Jako dnešní vedoucí víry jsme si uvědomovali, že se možná nikdy nedočkáme hojné sklizně z naší služby, ale věnovali jsme se přípravě na ono jaro víry, které přichází v další generaci. S očima upřenýma k tomuto horizontu doufáme, že živeni společenstvím a láskou ke Kristu budeme připraveni a ochotni sloužit církvi darem rozlišujícího vedení.
Philip Harrison SJ
https://jesuits.eu/news/2513-discerning-leadership-in-oxford