Začal druhý kongres praktické teologie "Farnost zítřka"
19. září 2023 
Ve svatyni Panny Marie v Lichni začal druhý kongres praktické teologie "Farnost zítřka". Více než stovka účastníků - akademiků, pastoračních pracovníků a laických zástupců farních společenství - se bude zamýšlet nad tím, jakým výzvám církev v Polsku čelí nebo brzy bude čelit a jaká opatření by se v této souvislosti měla ve farnostech přijmout. Kongres potrvá do 21. září.
Shromážděné přivítal organizátor kongresu, páter Tomasz Wielebski z UKSW. Připomněl, jak je důležité, aby farnost nebyla jen stavbou či budovou, ale společenstvím, jak k tomu vyzývali po sobě jdoucí papežové. Upozornil, že naše farnosti tento cíl často nedokážou realizovat - úkolem kongresu je zamyslet se nad tím, jak to změnit.
Citoval slova papeže Františka a zdůraznil, že teologové se nemohou spokojit s teologií praktikovanou u stolu. - To my neděláme," řekl s odkazem na myšlenku kongresů praktické teologie. Upozornil, že přípravy na kongres, již začaly v roce 2021. - nyní vidím plody našich setkání - konsolidaci teologické obce,' řekl.
Jak zdůraznil, kongres není jen intelektuální reflexí, ale také společnou modlitbou za obnovu polských farností.
"Kongres může být vážným krokem k obnově farních struktur," napsal kardinál Kazimierz Nycz v dopise účastníkům setkání v Lichni.
V rámci kongresu se uskuteční 4 tematické sekce: Determinanty práce polských farností, Farnost v perspektivě sociologického výzkumu, Biblické a teologické základy života farností a Farnost v perspektivě teologického výzkumu. Dále proběhnou zasedání v 6 skupinách a na závěr kongresu panelová diskuse o postulátech navržených během tematických zasedání.
Mimo jiné je plánována také prezentace farností oceněných v soutěži "Aktivní farnost", kterou pořádá Katolická informační agentura. Ty představí své aktivity, které mohou být inspirací nejen pro obnovu náboženského života, ale také pro mnohé aktivity podnikané ve prospěch místních společenství.
Každý den bude slavena eucharistie. Součástí prvního dne setkání bude společná bohoslužba a modlitba za obnovu polských farností.
Kongres praktické teologie pořádá Univerzita kardinála Stefana Wyszynského ve spolupráci se čtyřmi sdruženími praktické teologie: Polské sdružení pastoralistů, Sdružení polských katechetů, Sdružení polských liturgistů a Sdružení polských homiletiků. Partnery akce jsou Komise pro pastoraci KEP a Tým pro novou evangelizaci KEP. Mediálním patronem je Katolická tisková agentura.
První kongres praktické teologie se konal v roce 2016 ve Varšavě. Během třídenního setkání hledali účastníci akce odpovědi na otázku, zda je Polsko již misijní zemí, a kontextem setkání byly oslavy 1050. výročí křtu Polska.

https://www.ekai.pl/rozpoczal-sie-ii-kongres-teologii-praktycznej-parafia-jutra/