Arcibiskup Galbas k 50. výročí "W drodze": Jedná se o jeden z nejkoncilnějších spisů v Polsku
- Jedná se o jeden z nejkoncilnějších spisů v Polsku - řekl arcibiskup Adrian Galbas ve své homilii během mše svaté sloužené v bazilice svatého Jakuba v Santiagu de Compostela. Pouť se konala u příležitosti 50. výročí vydání knihy "W drodze".
Katovický metropolita poděkoval za "práci všech, kteří ji vytvářejí". - "W drodze" čtu už léta. Určitě už od semináře, tedy téměř 40 let. Je to jeden z nejkoncilnějších časopisů v Polsku. Inteligentní, zajímavý, odvážný a nekonvenční," řekl.

Vyjádřil vděčnost za to, že "obsah odpovídá názvu". - Znamená to, že se snažíte lidem pomáhat na jejich cestě a zároveň je na ní nenahrazovat. Že nerozhodujete za lidi, neříkáte jim, co mají dělat, nebo dokonce co by měli dělat, ale spíše jim poskytujete kritéria a nástroje, které jim pomohou se rozhodnout, zdůraznil.

Dodal, že "takto s námi jedná Bůh". - Jedním z největších darů, které nám dal, je dar svobody. Bůh nás k tomu vybízí. Říká: zde je cesta. Toto je cesta, kterou se máme vydat. Tato cesta je správná. Máš mou záruku. Ale ty se rozhodni, ty jdi. Buďte si jisti, že jsem při vás. Také když se na této cestě zastavíte, když zpomalíte, nebo dokonce když budete chtít z cesty sejít. Děkuji vám, že už léta předkládáte takový model křesťanství, ten jediný správný," poznamenal katovický metropolita.

Ocenil také, jak a čím redakce církev ukazuje. - Děkujeme, že prodáváte další čísla, ale  nepodbízíte se a ukazujete církev, která je mnohostranná, rozmanitá. V níž, podobně jako na pouti do Santiaga, jdou lidé různým tempem, každý svým. A to je dobře. Kéž by tomu tak bylo i nadále. Navzdory digitální revoluci bude "Na cestě" pro nás na cestách i nadále potřebná. Na naší cestě," uzavřel.

Již dříve ve své homilii zmínil pouť do Santiaga de Compostela. -Mnozí ji samozřejmě konají z jiných než náboženských důvodů, ale jsou někteří, je jich mnoho, kteří zde prožívají okamžik opravdového obrácení a obnovy. Na cestě do Santiaga mají příležitost prozkoumat své vlastní chování, chování druhých i samotného Boha vůči nim. Když jdou po cestě, dívají se na cestu, kterou již ušli, a na cestu, která je ještě čeká. V něčem se utvrzují, něco napravují a něco definitivně opouštějí," řekl arcibiskup Galbas.

Připomněl také svou osobní pouť ke hrobu svatého Jakuba. - Během ní jsem byl poněkud zklamán. Výstup mi připadal takový průměrný, nevýrazný, neinspirativní. Ale když jsem se vrátil domů, viděl jsem, že ze mě pouť tak nějak vyzařuje. Přestal jsem putovat já  a začala putovat ona. Dělá ve mně velké dílo. Dnes tu pouť považuji za jednu z nejdůležitějších událostí svého života," zdůraznil.

Uvedl, že "pouť je také lekcí, že život může být těžký. - Životní cesta je obtížná. Protože žijeme v nedokonalém světě, s prvotním hříchem a jeho důsledky, s utrpením a nedostatkem. Ano, cesta našeho života je častěji obtížná než snadná, ale nikdy není nemožné po ní jít. "Pamatuj, že ne tvoje https://www.ekai.pl/abp-galbas-na-50-lecie-w-drodze-to-jedno-z-najbardziej-soborowych-pism-w-polsce/?fbclid=IwAR0xu1Ci756W9L8zlHzEPSYqQ2tiUi4o1yWMVSsnAZw_Ffj8J9VdYToHVn4cesta je obtížná, ale obtíže jsou tvou cestou". Tato věta mi také zůstala v paměti od oné památné první pouti do Santiaga," vysvětlil arcibiskup Galbas.