Synoda: digitální misie je ideálním územím pro synodální církev
Digitální misie není jen nástrojem evangelizace, ale je "prostorem, územím ... nový svět pro církev společenství a evangelizace. Je to ideální území pro synodální misijní církev, v níž všichni pokřtění přebírají spoluodpovědnost za evangelizaci," zdůraznili účastníci dnešního otevřeného zasedání synody, S. Xiskya Lucia Valladares Paguaga a José Manuel de Urquidi Gonzalez, kteří se podíleli na práci důstojné synody.
P. Paweł Rytel-Andrianik - Vatikán.
Řečníci zastupující tzv. dignitární synodu zdůrazňují, že online prostředí je kulturou, místem, kde lidé tráví velkou část svého života. To následně ovlivňuje vnímání sebe sama, druhých, světa, způsob komunikace, učení, informování se, interakce s druhými. "Jako všechny kultury má i tato svůj vlastní jazyk a způsoby jednání. A stejně jako ve všech kulturách, aby v nich mohlo vyrůst semeno evangelia, musí být inkulturováno," říkají výše zmínění představitelé.
Účastníci Digitální synody zdůrazňují, že v této kultuře nacházejí "bratry a sestry, kteří touží po hlásání evangelia. Je zde mnoho lidí, kteří potřebují naději, potřebují uzdravení svých ran, potřebují pomocnou ruku, potřebují Boha". 
José Manuel de Urquidi Gonzalez, zástupce Dygitální synody, zdůrazňuje, že internet nabízí možnost oslovit lidi, kteří jsou daleko od Boha a církve.
"To, co nás vede na toto území, je tentýž Duch, který nás prostřednictvím této synody zve, abychom podnikli misii v této nové Galileji. Je to pokorné naslouchání, doprovázení a dialog a dobrá znalost pokladu naší víry, které nám umožňují vstoupit do dialogu s obyvatelstvem, které je obtížné přijmout, do dialogu s obyvatelstvem, které je obtížné vidět v kostelech. Jsou to lidé ve věku od 18 do 40 let (30 procent nevěřících)," řekl Gonzalez. Dodal, že tito lidé stále hledají a většinu času tráví na internetu, protože tam jsou "částečně skryti". Navázání dialogu s nimi vyžaduje čas, trpělivost a hodně lásky.
Dygitální synodu zahájilo 250 lidí (63 % laiků, 27 % kněží a 10 % řeholníků a řeholnic). Nakonec se do synodální práce zapojilo až 150 000 lidí a naslouchací procesy se uskutečnily ve 115 zemích a v sedmi jazycích.
https://www.vaticannews.va/pl/taglist.chiesa-e-religioni.Vaticano.sinodo.html