Laický účastník synody: Díky práci s migranty jsem znovu objevil víru
Luca Casarini, účastník probíhající vatikánské biskupské synody jmenovaný papežem Františkem, přiznává, že díky své práci s migranty znovu objevil křesťanskou víru. V rozhovoru pro italské katolické noviny Avvenire tento mořský záchranář a bývalý krajní levičák přiznal, že se v mládí církvi vzdálil, ale díky své sociální angažovanosti opět navázal kontakt s kněžími. Jeho práce s uprchlíky a přátelské kontakty s papežem Františkem mu znovu umožnily "přístup k otevřené církvi".
Casarini pracoval pět let pro italskou nevládní organizaci "Mediterranea Saving Humans", jejímž posláním je zachraňovat uprchlíky v nebezpečí ve Středozemním moři. Podle zpráv italských médií byl v 90. letech aktivní v hnutí za obsazování neobydlených domů a jako vůdce antiglobalizačního hnutí "Tute Bianche" se účastnil násilných demonstrací.
Papežovo rozhodnutí jmenovat ho účastníkem synody označil za "velký dar" pro Casariniho. Šestapadesátiletý Ital se v církevním kontextu považuje pouze za okrajovou postavu. Přesto svou účast na synodě chápe jako službu. "Chci být hlasem těch, kteří překračují Středozemní moře a jsou úřady, vládami a veřejným míněním považováni za nepřátele jen proto, že se narodili v jiné části světa," řekl aktivista.
Papež František v červenci zařadil Casariniho na seznam "zvláštních delegátů" vatikánské synody, kteří mohou mluvit, ale nemohou hlasovat.

Více než 450 účastníků 16. řádného generálního shromáždění biskupské synody zahájilo svou práci 4. října. Církevní shromáždění je součástí celosvětového synodálního procesu, který František inicioval v roce 2021. Synoda bude zasedat do konce října a příští rok se sejde na druhém shromáždění ve Vatikánu.

https://www.ekai.pl/swiecki-uczestnik-synodu-przez-prace-z-migrantami-na-nowo-odkrylem-wiare/