Kardinál Schönborn na synodě: Církev v Evropě je sotva slyšet
Účastníci synody s potleskem přijali text Dopisu Božímu lidu, který prefekt Dikasteria Svatého stolce pro komunikaci Paolo Ruffini oznámil, že bude zveřejněn ve středu 25. října, a to i v polštině. Ruffini rovněž oznámil, že dokument obsahující syntézu jednání probíhajících do 28. října, přijatý hlasováním, bude zveřejněn v sobotu večer.
Týden synody začal mší svatou u oltáře v bazilice svatého Petra. Předsedal jí kardinál Charles Maung Bo z Rangúnu, jednoho z největších měst Republiky Myanmarský svaz. Během jednání, kterému papež František naslouchal, promluvili dominikán P. Timothy Radcliffe, benediktinka s. Maria Ignazia Angelinia a australský teolog P. Ormond Rush.

Po skončení dopoledního zasedání se vídeňský kardinál Christoph Schönborn, mexický kardinál Aguiar Retes, marseillský kardinál Jean-Marc Aveline a s. Samuel Maria Rigon z Kongregace Panny Marie Bolestné zúčastnili brífinku pro zástupce médií, kde se podělili o své dojmy ze synodálního jednání a odpovídali na otázky novinářů.

Slabost evropských církví
Vídeňský arcibiskup připomněl slova, která na závěr II. vatikánského koncilu pronesl německý jezuita a významný teolog Karl Rahner, který před téměř 60 lety s odkazem na koncilní jednání poznamenal, že pokud koncilní otcové nepřispěli k "růstu víry, naděje a lásky, sešli se zbytečně". Kardinál Schönborn tato Rahnerova slova aplikoval přímo na jednání současné synody o synodalitě a zároveň upozornil, že ve srovnání s velmi aktivními episkopáty latinskoamerických, afrických a asijských zemí je hlas národních církví v Evropě sotva slyšet. "Evropské místní církve prožívají synodalitu příliš omezeně," poznamenal a poukázal na to, že právě synodalita, vyjádřená slavením liturgie, je ústřední a zásadní zkušeností církevního společenství. Jako příklad nedostatečné angažovanosti evropských církví vídeňský arcibiskup uvedl chybějící společný postoj episkopátů našeho kontinentu k otázce migrantů a uprchlíků. Podle kardinála Schönborna vedla mimo jiné právě tato slabost církví starého světa k tomu, že Evropa již není hlavním centrem církve. 
Víra mladých
Kardinál Aguiar Retes upozornil na potřebu předávat víru mladým generacím, mimo jiné s využitím jejich vnímavosti vůči fenoménu klimatických změn a nutnosti stále více chránit stvoření. Mexický kardinál se podělil o vlastní zkušenosti s přípravou na římské setkání synodálních otců a s návštěvami více než 400 farností. Zdůraznil, že mladým lidem je třeba dát příležitost setkat se s vírou, kterou přijali ve svých rodinách, a sdílet ji s ostatními, a umožnit jim tak předávat ji dál.
Pocit odpovědnosti církve za osud světa
Kardinál Jean Marc Aveline, arcibiskup z Marseille, pro něhož je současné shromáždění prvním setkáním církevních osobností tohoto formátu, hovořil nejen o volné diskusi během jednání, kterou usnadnilo netradiční uspořádání účastníků synody kolem kulatých stolů rozestavěných v aule Pavla VI, ale především o pocitu odpovědnosti církve za osud světa. "Stále je co dělat, abychom měli více věřících," prohlásil hierarcha a poukázal na to, že dnes není možné s klidem přemýšlet o budoucnosti, která je naopak zdrojem mnoha obav a úzkosti. Arcibiskup jednoho z největších přístavních měst ve Středomoří, který se narodil na území dnešního Alžírska, uvedl, že ve Francii, kterou zastupuje, se "ne všichni rozhodli účastnit synodálního procesu", ale zároveň je první zasedání synody o synodalitě "zdrojem mnoha očekávání". Hierarcha se odvolal na slova otce Radcliffa, v nichž během dopoledního zasedání označil shromáždění, které potrvá do neděle, "ne jako bitvu, která musí skončit vítězstvím, ale jako strom, o který je třeba pečovat". Jedenáct měsíců, které nyní uplynou mezi koncem prvního zasedání Shromáždění a závěrečným zasedáním, plánovaným na říjen 2024, je tedy obdobím, kdy "dnes zaseté semeno začne klíčit".
Každý musí mít možnost vyjádřit svůj názor a být vyslyšen.
"Apoštol Pavel, když mluvil o vroucí víře, ctnosti lásky a důvěře v Krista, nám ukázal cestu, "kterou bychom měli následovat", poznamenala s. Samuela Maria Rigonová a zdůraznila, že "pokud budou takové plody současné synody, bude možné mluvit o skutečné pozitivní revoluci". Sr. Rigonová také vyjádřila přesvědčení, že "Bůh, ať už s námi, nebo navzdory nám, dá vyklíčit semenu, které bylo zaseto během synody". V odpovědi na otázky novinářů s. Rigonová rovněž zdůraznila, že podstatným aspektem jednání současné synody je "naslouchání" a každý "by tomu měl věnovat pozornost", ať už na pracovišti, v rodině nebo v lůně řeholních kongregací. "Každý musí mít možnost podělit se o svůj názor a být vyslyšen," řekla a citovala slova "Slyš, Izraeli" z Deuteronomia.
https://info.wiara.pl/doc/8545684.Kard-Sch-nborn-na-Synodzie-Kosciol-w-Europie-jest-ledwo?fbclid=IwAR2NhFG64h3RmYccAf8KMo6Ii2fLm4fWQWd6C5PEP2OKgcTHKniMfroLjbM