"Akademie v katedrále" se zabývá antisemitismem
Izraelský historik a badatel v oblasti antisemitismu Moše Zimmermann bude 15. listopadu přednášet na téma "Izraelské 11. září - příčiny a důsledky" v souvislosti s terorem Hamásu.
Vídeňská "Akademie am Dom" chápe nejnovější vývoj na Blízkém východě jako příležitost k tomu, aby téma antisemitismu znovu přiblížila. Teroristický útok Hamásu "se stal nejen zkouškou solidarity se Státem Izrael, ale nabízí také příležitost k novému zamyšlení nad konfliktem ve Svaté zemi, který trvá již desítky let," uvedla "Akademie am Dom" ve svém prohlášení. Za tímto účelem byl na 15. listopadu pozván renomovaný izraelský historik a badatel v oblasti antisemitismu Moshe Zimmermann, aby přednesl přednášku na téma "Izraelské 11. září - příčiny a důsledky".
Tématem jeho přednášky bude mimo jiné historie Státu Izrael od jeho založení v roce 1948, ale také možná proměna Izraele a Blízkého východu v důsledku současné eskalace. Zimmermann se připojí prostřednictvím videa (online) z Tel Avivu.
Moše Zimmermann je emeritním profesorem Hebrejské univerzity v Jeruzalémě a v roce 2018 již přednášel na pozvání "Teologických kurzů" na sympoziu ve Vídni k 70. výročí založení státu Izrael. Zimmermann se v této souvislosti jednoznačně drží jádra zakladatelské myšlenky: "Izrael byl založen po šoa, aby poskytl bezpečný domov Židům z celého světa. Úkolem státu je chránit civilní obyvatelstvo před pogromy". Zároveň je však historik kritický k současné izraelské vládě - je to "vláda amatérů a ideologů".
Další události k tématu
Kromě toho se "Teologické kurzy" zabývají fenoménem antisemitismu i na dalších dvou akcích: Za prvé v podobě "Speciálních kurzů" - jakéhosi akademického krátkého či intenzivního dvoudenního semináře (10.-11. listopadu). Vystoupí na nich judaistka Martha Keilová, komunikační vědec Markus Weiss a teolog Oliver Achilles. Na druhé straně se uskuteční dva speciální kurzy na téma "Biblická nedorozumění", a to 24./25. listopadu ve Vídni a 15./16. března ve Štýrském Hradci, kde jsou na programu "Chybné interpretace biblických textů, pochybné překlady a nejisté interpretační tradice".
Infos und Anmeldung: www.akademie-am-dom.at bzw. www.theologischekurse.at

25.10.2023

https://www.erzdioezese-wien.at/site/home/nachrichten/article/115616.html