Jezuita hřímá po skandálu v Dąbrowě Górnicze. Vyžaduje od církve zodpovědnost za sexualitu

- K situacím, jako byla ta v Dąbrowě Górnicze, dochází mnohem častěji. Ne všechny se dostanou na titulní stránky novin," říká jezuitský kněz a psychoterapeut Dr. Jacek Prusak v obsáhlém rozhovoru pro Gazetu Wyborczu.

V rozhovoru pro deník duchovní vysvětluje, že církev by nejnovější aféru ráda posuzovala v kategorii "shnilého jablka", které lze jednoduše vyhodit. Zdůrazňuje, že takový přístup však v žádném případě neřeší ten nejdůležitější problém - nezralý přístup k sexualitě.

Dr. Prusak připouští, že značná část duchovních v katolické církvi je homosexuální. Zároveň zdůrazňuje, že je to v rozporu se zásadou, podle níž mohou být do semináře přijímáni pouze heterosexuální muži. Navíc - jak duchovní připomíná - církev zakazuje svěcení homosexuálů.

Zároveň jezuitský kněz v listu Gazeta Wyborcza zdůrazňuje, že problémem církve není orientace, ale citová nezralost, a to jak samotných duchovních, kteří se dopouštějí nemorálních činů, tak i nadřízených, kteří nevědí, jak v takových situacích jednat.

Orgie v Dąbrowě Górnicze projevem "sexuální nezralosti

Na otázku, zda skandál v Dąbrowě Górnicze svědčí o problému se sexuální nezralostí duchovních, jezuita nepochybuje, že tomu tak je.

- Vždyť při takových "hrách" člověk nehledá hluboký a zralý vztah, ale rychlé vybití sexuálního napětí s objektivizací lidí, aby tyto choutky uspokojil, vysvětluje Dr. Prusak. - Kdyby nešlo o zdravotní nouzi, mluvili bychom o hříchu a frustrované sexualitě dospělých. V tomto případě se však jedná o mnohem závažnější problém, protože v jedné fázi byla odepřena pomoc někomu, kdo ji naléhavě potřeboval. To je projev extrémní nezralosti, který je těžko pochopitelný, a to i z křesťanského hlediska," vysvětluje dále.

Jezuita církvi zazlívá, že mezi členy této instituce - jak se domnívá - "je občanská odvaha nedostatkovým zbožím". Zdůrazňuje, že mezi duchovními a jejich nadřízenými panuje postoj, který vede k patologiím: "Já se o tebe postarám, dokud věci nespatří světlo světa a ty se nebudeš bít v prsa ve zpovědnici".

Připomeňme, že sosnowecká prokuratura vyšetřuje incident na večírku na faře farnosti Panny Marie Andělské v Dąbrowě Górnicze, kam - jak popisuje "Gazeta Wyborcza" - několik kněží údajně pozvalo muže, který se zabývá poskytováním sexuálních služeb. Podle informátorů listu měl host duchovních v určitém okamžiku ztratit vědomí.

https://wiadomosci.wp.pl/jezuita-grzmi-po-skandalu-w-dabrowie-gorniczej-rozlicza-kosciol-z-seksualnosci-6947413360618368a?fbclid=IwAR34UacXIoTvs3tY594-cCR9xudsr3nilBdnJj727_4642PQbuN2sH2NBuw