Světová synoda: Láska bez pravdy je jen ideologie
Synodní matky a otcové hovořili mimo jiné o tématu sexuality. Jak řekl kanadský kardinál Gérald Cyprien Lacroix na středečním tiskovém brífinku, synodní rozhovory zdůraznily zásadu, že bez pravdy nemůže existovat láska. Jinak se podle něj vše zvrhne v ideologii.
Někteří potřební v doprovodu kardinála Konrada Krajewského v úterý poobědvali s papežem, informoval na tiskovém brífinku tuto středu prefekt pro komunikaci Paolo Ruffini. Stali se takříkajíc "circolo minore", neboť papež od nich chtěl slyšet, co si myslí a cítí o světové synodě a o církvi. Sociální komisař Krajewski chtěl tímto setkáním konkrétně přispět k právě probíhající světové synodě, vysvětlil Ruffini novinářům.
Účastníci synody měli také na zřeteli aktuální světové dění. Například kardinál Arthur Roche, prefekt dikasteria pro bohoslužbu a kázeň svátostí, hovořil v dopolední meditaci o důležitosti míru, počínaje vlnou násilí na Blízkém východě a ve východní Evropě. Na setkání s novináři Ruffini připomněl papežovy výzvy při generální audienci tuto středu.
Nikdo nemá menší cenu

Na tiskovém brífinku pak mluvčí synody Sheila Leocádia Piresová představila témata, která byla projednávána během úterního odpoledne a středečního dopoledne. Mimo jiné se jednalo o způsob, jakým církev jedná s chudými a vyloučenými. Výslovně se hovořilo také o tom, jak církev zachází s migranty, uprchlíky a ženami, uvedla Leocádia Piresová. Tématem byly opět oběti zneužívání. Nikdo nemá "menší cenu" než ostatní, zaznělo několikrát.
Jako vodítko bylo zdůrazněno sociální učení katolické církve, uvedla mluvčí synody. Liturgické rozdíly a různé obřady byly "krásou a bohatstvím" církve. Světová synoda měla také za úkol vyzdvihnout tyto různé stránky církve a najít způsoby, jak tyto odlišnosti lépe propojit. Synodní matky a otcové proto zdůraznili význam ekumenismu. Ekumenismus je důležitou součástí synodální církve, řekl Ruffini.
"Pravda bez lásky není možná," pokračoval Ruffini. Tím se dotkl dalšího tématu rozhovorů: obecně se zabýval tématem sexuality a tím, jak by se s ní měla církev vypořádat. Ozývaly se hlasy volající po změně - zejména pokud jde o homosexualitu -, zatímco jiní zdůrazňovali, že církev se tématem "sexuality" již podrobně a dostatečně zabývá.
Řešení zneužívání v církvi
Tento komplex témat zahrnoval také řešení zneužívání v církvi. To je třeba i nadále řešit, bojovat proti němu a podporovat jeho oběti, zdůraznil Ruffini. Podrobně se tomuto tématu věnoval québecký arcibiskup, kardinál Gérald Cyprien Lacroix. "Všichni se navzájem potřebujeme," řekl kanadský kardinál. Synoda by se měla stát módou jít společně, doufal. Vzájemné naslouchání by se mělo stát v církvi "dobrým zvykem". Tímto způsobem by se mohly lépe řešit výzvy světa.
Účastnice synody Grace Wrakia z Papuy-Nové Guineje se podle svého vyjádření považovala za hlas z okraje. Její země je symbolem společenství, které je "velmi pestré, rozmanité a málo známé". Přesto je všem na tomto oceánském ostrově jasné, že žít "v harmonii" mezi sebou lze jen proto, "aby se člověk posunul kupředu".
Dalším hlasem ze synodního sálu na tiskovém brífinku byl Ital Luca Casarini, který však nemá hlasovací právo. Svým svědectvím jako zástupce organizace "Mediterranea Saving Humans", námořní záchranné organizace, kterou ve Středozemním moři zastupuje jediná soukromá italská loď na záchranu uprchlíků a migrantů, chtěl znovu ukázat, že láska k bližnímu přesahuje příslušnost k církvi a že "konkrétní láska" a "odvaha říkat pravdu" se navzájem potřebují, aby se postavily na stranu utlačovaných a ohrožených lidí.

https://www.vaticannews.va/de/vatikan/news/2023-10/weltsynode-briefing-liebe-wahrheit-sexualitaet-ideologie-sex.html