Synoda: Začalo 4. generální shromáždění

Kardinál Hollerich, hlavní relátor shromáždění, zahájil čtvrté zasedání generálního shromáždění k modulu B1 Instrumentum laboris: "Někteří poznamenávají, že napětí bude narůstat, ale my se nesmíme bát, dokud jsme bratři a sestry, kteří kráčejí společně." Výzva ke "konkrétním odpovědím" a projevování Boží lásky "i těm, kteří zdánlivě ohrožují naši identitu". Počínaje dneškem se bude pracujte v menších skupinách. Kardinál Grech oznamuje pozitivní případy nákazy Covidem.

Salvatore Cernuzio - Vatican News
Ono "todos, todos, todos", které papež František vyjádřil v Lisabonu na znamení úplného otevření dveří církve každému člověku na zemi, kardinál Jean-Claude Hollerich na synodním shromáždění opakuje: "Todos... Všichni...". Dokonce i ti, kteří "obtěžují", protože svým způsobem bytí zdánlivě "ohrožují naši identitu". "Pokud se budeme chovat jako Ježíš, budeme svědčit o Boží lásce ke světu. Pokud se tak chovat nebudeme, budeme se podobat identitářskému klubu".

Druhá fáze

Po nedělní přestávce zahájil dnes, 9. října, lucemburský kardinál, hlavní referent synody, práci čtvrtého zasedání generálního shromáždění věnovaného druhému modulu Instrumentum laboris, dokumentu, který slouží jako osnova pro práci synodálních otců a matek. "Společenství, které vyzařuje. Jak být plněji znamením a nástrojem sjednocení s Bohem a jednoty lidského rodu?", to je téma daného modulu B1, na který se zaměří menší skupiny - začínající již dnes odpoledne - i intervence v sále.

Účastníci nakažení Covidem

Hollerich dostal za úkol modul představit. Uvedl ho generální sekretář kardinál Mario Grech, který oznámil nepřítomnost 118 účastníků, protože měli pozitivní test na Covid-19. "Poté, co jsme si vyslechli stanovisko lékařů, nemáme žádné poplašné zprávy," ujistil Grech a vyzval účastníky, aby používali "bezpečnostní opatření", jako je rouška a dezinfekce rukou. Následoval projev řečníka, po němž se střídala pauza na ztišení, čtení Janova evangelia (4,7-30), meditace otce Timothyho Radcliffa a "teologické postřehy" profesorky Anny Rowlandsové. Poté zazněla také svědectví tří členů shromáždění, kteří se podělili o zkušenosti své místní církve ve vztahu k tématům B1.

Přechod od "já" k "my"

Při ilustraci způsobu práce a změn ve složení menších kroužků kardinál Hollerich zdůraznil, že jestliže se prací na prvním modulu shromáždění "znovu spojilo se zkušeností Božího lidu, který v uplynulých dvou letech kráčel společně", v této druhé části shromáždění půjde k jádru věci zkoumáním první ze tří otázek, které vzešly z poradní fáze, totiž otázky naslouchání Božímu lidu. Účastníci synody se pak budou muset v následujících dnech konfrontovat "s přesnými a konkrétními otázkami", posíleni také "atmosférou spolupráce" vybudovanou minulý týden, v níž "jsme začali splétat vztahy a budovat vazby, začali jsme přecházet od já k my".  

Bůh miluje každé stvoření

Hollerich se dále věnuje tématu "společenství", které je středem pozornosti této druhé části Instrumentum laboris: "Trojjediný Bůh stvořil lidstvo, každého člověka; a tento Bůh, který je láska, miluje celé stvoření, každého jednotlivého tvora a každého člověka zvláštním způsobem. Boží láska je tak veliká, že její spásná síla spočívá ve způsobu, jakým se projevuje. Jako církev, jako Boží lid, jsme v této dynamice spásy. A v této dynamice spočívá základ jednoty lidského rodu," říká kardinál.

Příběh africké rodiny v Evropě

Vyprávěl osobní zkušenost, aby zdůraznil skutečnost, že právě zázemí každého z nich, sdílené "synodálním" způsobem, pomáhá při zodpovídání otázek Instrumenta. Je to příběh rodiny, která se přestěhovala z Afriky do jedné evropské země: "Snažili se najít farnost, ve které by mohli žít svou víru. Katolická farnost, kterou navštěvovali na začátku, byla farností návštěvníků kostela, kteří chodili na mši, ale společenství nenabízelo hlubší smysl pro společenství. Cítili, že se na ně pohlíží svrchu, protože měli jiné náboženské zvyky. Cítili se zcela vyloučeni," říká Hollerich.

Rodina našla přijetí v metodistickém společenství, kde se jim dostalo "konkrétní pomoci při prvních krocích v nové zemi". "Především," zdůrazňuje kardinál, "byli přijati jako bratři a sestry, ne jako objekty dobročinnosti, nebyli pouhým prostředkem pro lidi, kteří chtěli konat dobro. Byli přijati jako lidské bytosti, které kráčejí společně".

Příběh je symbolický: "Když jsem slyšel toto svědectví, vybavila se mi moje země a moje církev. Pravděpodobně by se u nás stalo totéž, jen s tím rozdílem, že nemáme metodistickou církev, která by je přijala," vyznává se generální relátor.

"Všichni... všichni... všichni..."

Poté znovu připomíná papežovo poselství během Světových dnů mládeže, které zopakoval i při zahajovací mši svaté synody 4. října: "Všichni jsou zváni, aby se stali součástí církve." "Todos... todos... všichni...". Ježíš rozšířil toto společenství na všechny hříšníky. Jsme připraveni udělat totéž? Jsme připraveni tak činit i se skupinami, kvůli kterým se můžeme cítit podráždění, protože se nám zdá, že jejich způsob bytí ohrožuje naši identitu?" ptá se kardinál.

Ekumenický dialog

Toto společenství se odráží také v ekumenismu. Další otázka hlavního zpravodaje synody zní: "Jak můžeme žít svou víru hluboce v naší kultuře, aniž bychom vylučovali lidi z jiných kultur? Jak se můžeme zapojit do spolupráce se ženami a muži z jiných náboženských tradic ve prospěch spravedlnosti, míru a integrální ekologie?"

Odmítnutí úvah formou teologických traktátů

Právě o reflexi takových otázek "jde" v tomto druhém týdnu synodních prací, zdůraznil Hollerich. "Musíme přemýšlet, musíme uvažovat, ale naše úvahy nesmí mít podobu teologického nebo sociologického traktátu. Musíme vycházet z konkrétních zkušeností," říká, "z našich osobních zkušeností a především z kolektivní zkušenosti Božího lidu, který promluvil ve fázi naslouchání.

Nebojte se napětí

Dnes odpoledne a zítra dopoledne budou účastníci synody pracovat v menších kruzích. Jejich složení se změnilo: už nejsou rozděleny podle jazykových preferencí, ale také "tematicky". "Nebudeme však na různých planetách... Odlišnost každé skupiny umožní rozsáhlejší výměnu názorů v plénu," říká Hollerich. "Někdo mi řekl, že s B1 se zvýší napětí. Nebojme se napětí," zní jeho závěrečné doporučení, "napětí je součástí procesu, pokud se budeme vnímat jako bratři a sestry, kteří kráčejí společně".

https://www.vaticannews.va/cs/cirkev/news/2023-10/synoda-zacalo-4-generalni-shromazdeni.html