Papež podepsal „omluvenku“ nejmladšímu členu synody

Wyattovi Olivasovi je devatenáct let a studuje na Wyomingské univerzitě (USA). Papeže Františka požádal, aby mu podepsal omluvenku z univerzitních přednášek, aby si mohl odpočinout po čtyřech týdnech synodní práce.

Salvatore Cernuzio – Vatican News

Po čtyřech intenzivních týdnech synody, kdy spolu s dalšími asi čtyřmi sty lidmi diskutoval, přemýšlel, hlasoval, četl a naslouchal, byla představa, že se hned vrátí k univerzitním přednáškám, navíc po nejméně 13hodinovém letu Řím-Denver, příliš vyčerpávající, a to i pro mladého muže plného energie, jakým je Wyatt Olivas, americký student, který svými devatenácti lety snížil věkový průměr členů synody o synodalitě, jež právě končí ve Vatikánu.

Student Wyomingské univerzity v Laramie, misionář katolického mládežnického programu Totus Tuus a katecheta ve své domovské diecézi Cheyenne, odjíždí v pondělí 30. října a již v úterý měl být přítomen v přednáškových sálech univerzity, která je vzdálena tři hodiny jízdy autem, přičemž hrozí, že na cestě může být i sníh. Wyatt, napůl žertem a napůl vážně, považoval za vhodné sepsat jakési zdůvodnění, aby profesorům vysvětlil, že si před nastoupením výuky potřebuje odpočinout, aby se zotavil z práce ve Vatikánu. Kdo jiný by ho měl podepsat než předseda celého shromáždění? Papež s úsměvem na rtech ochotně souhlasil s tím, že na dopis, který mu Wyatt předložil během přestávky v generálních kongregacích, připojí podpis svým drobným písmem.

 Papež pak s úsměvem vrátil dopis mladíkovi a Olivas mu poděkoval, že ho pozval a dal tak na synodě hlas také té skupině velmi mladých lidí, kteří se, jak zmínil v rozhovorech před akcí v Římě, často cítí poněkud odtrženi od dynamiky a rozhodování v církvi. Jak Wyatt řekl na brífinku 18. října ve vatikánském tiskovém středisku, tato synoda mu dala novou naději a perspektivu: „Je to úžasná zkušenost, že mne vyslechnou a pak slyšet různé zkušenosti z celého světa. Myslím, že je opravdu neuvěřitelné mít možnost dozvědět se o tolika věcech: je opravdu nádherné a vzrušující tady být“.

Omluvenka s papežovým podpisem Omluvenka s papežovým podpisem

https://www.vaticannews.va/cs/papez/news/2023-10/papez-podepsal-omluvenku-nejmladsimu-clenu-synody.html