Zvláštní tajemník a expert na synodu: největší participativní experiment na světě
"Synodu 2021-2024, které se dosud zúčastnily miliony lidí na celé planetě, lze označit za participační experiment, možná největší, jaký byl kdy na světě uskutečněn." Takto se vyjádřili zvláštní sekretář o. Giacomo Costa a Paolo Foglizzo, jeden z expertů 16. řádného generálního shromáždění biskupské synody na synodalitu. Dodal, že "k dosažení tohoto cíle je třeba vytvořit nástroje, které umožní naslouchat lidem v různých místních kontextech, v nichž je církev přítomna".
Na stránkách časopisu "Aggiornamenti Sociali" připomněli, že prvnímu zasedání biskupské synody, které začalo ve středu, předcházely dva roky konzultací a naslouchání Božímu lidu na celém světě. Zdůraznili, že "v dynamice dialogu na různých úrovních (místní, národní, kontinentální a univerzální) si církve na celém světě znovu přečetly své vlastní zkušenosti, aby lépe pochopily, co znamená 'jít společně' jako věřící v Krista, vyslaní hlásat jeho evangelium".
Vysvětlili, že "z tohoto opětovného čtení vyplývá vědomí a otázky, které směřují do budoucnosti, tj. které určují, jaké kroky se církev cítí být povolána podniknout, aby rostla ve svém synodálním rozměru". Ty byly shromážděny v Instrumentum laboris (pracovním dokumentu), připraveném pro současné zasedání synody. Výsledky synodální reflexe se vrátí k místním církvím, aby z nich vyplynuly "postřehy, například teologické nebo kanonické,

Kromě této nové pracovní metody je pro synodální proces zásadní účast a "rostoucí povědomí o tom, že církev se cítí být povolána být prostorem inkluze bez překážek". Tento "důraz na přijetí není založen na potvrzení práv jednotlivce", ale na "participativní dynamice", která "staví do centra společné poslání a zdůrazňuje potřebu zajistit, aby každý měl možnost přispět".
Úvaha o participaci vyplývající ze synodálního procesu je zakotvena ve specifičnosti, která odlišuje církev, počínaje rolí autority, která není protikladem či konkurencí participace, ale funguje jako "záruka synodální a participační kvality církevního procesů", čímž se realizuje její úloha podporovat společné dobro, vysvětlují otcové Costa a Foglizzo.
https://www.ekai.pl/sekretarz-specjalny-i-ekspert-o-synodzie-najwiekszy-eksperyment-partycypacyjny-na-swiecie/