Schwartz auf Weiß - Blog ze sněmovního sálu Světové synody: část 12
Světová synoda: Renovabis faciem Ecclesiae - přece jenom něco málo
Vydáno dne 30.10.2023 - Autor: Thomas Schwartz - 
Bonn - Thomas Schwartz si po čtyřech týdnech synody balí ve Vatikánu kufry. Kromě několika kilogramů navíc si s sebou bere i pár věcí na další roky a desetiletí. To, na čem je třeba pracovat nyní, sepsal ve svém posledním příspěvku na blogu o Světové synodě 2023.
Na konci této první etapy Světové synody, která skončila v neděli slavnostní závěrečnou bohoslužbou, se dívám ze svého pokoje, kde si balím kufr, do synodního sálu a ptám se sám sebe: Co si z těchto čtyř týdnů odvezu do Německa? Rozhodně nemyslím na tři až čtyři kilogramy živé váhy, které se mi po tomto čase s poledními pranicemi a večerními cene, obvykle doprovázenými hojností vína z albánských hor, objeví na bradě a kolem břicha a boků.

Už vidím komentáře "obvyklých podezřelých" v německých médiích, kteří jako vždy s ostrým perem a s velkým sebevědomím konstatují, že opět selhali a že další příležitost byla promarněna.
Upřímně řečeno, už to nemohu poslouchat. Především to není pravda, protože styl, jakým byla projednávána velmi kontroverzní témata v církvi, která se celosvětově prožívala poprvé, je oproti předchozím setkáním biskupů obrovským krokem vpřed.
Skutečnost, že účastníci, kteří nejsou biskupy - řečeno genderově vhodným způsobem - mohli mít slovo a hlasovat, také umožnila zcela nový rozměr prožívání společenství. Synody už nejsou setkáními klubu starých mužů.
Zdá se to banální konstatovat, ale pro tak starou instituci, jakou je katolická církev, je to z hlediska církevní politiky požehnaný začátek - a tedy opravdu vysoce politický!

A i když nedošlo k žádnému rozhodnutí, došlo k převratným výsledkům. To, že se na synodální cestě řešila témata, která jsme v Německu také pojmenovali a intenzivně se jimi zabývali - diakonát žen, ženatí kněží, nový způsob jednání s queer lidmi, s těmi, kteří se cítí vyloučeni z církve, a s těmi, kteří v církvi nejsou, kteří se cítí být vyloučeni z církve, a především identifikace zneužívání jako jevu systémově spojeného s klerikalismem a mocí v církvi - byly vnímány a shodně mimořádně vysokou většinou nejenže nebyly vyřazeny z programu nadcházejícího shromáždění v příštím roce, ale záměrně ratifikovány v souhrnném dokumentu jako pracovní úkoly a konkrétní návrhy, jsou znamením, že se zde něco začalo hýbat.
To je pro mnohé z nás příliš pomalé. Buďme však také natolik upřímní, abychom si to přiznali: Pro některé je tento vývoj také začátkem konce ortodoxie a těžko přijatelnou ranou pro tradici církve.
Globální církev je různorodá. Také ve svých názorech na sociální, kulturní a antropologické otázky.
Nejdůležitější věc, kterou si do Německa odvážím, je, že chceme zůstat spolu. Cítíme, že i přes rozdílnost postojů a stanovisek k těm či oněm otázkám existuje vůle po jednotě. A všímáme si, že navzdory všem malým i velkým hrám, které se ten či onen účastník synody nebo nátlaková skupina z jakéhokoli prostředí a směru snažili rozehrát, církev ukázala, že není "světská", abych použil slova Martina Luthera.
To zástupci ze všech kontinentů a z tolika zcela odlišných kulturních kontextů vědí: Jsme Kristem povoláni k jednotě. Jednota však nemusí a nemusí být uniformitou, ale spíše přípravou na rozmanitost. Vysvětlit, jak lze sladit jednotu a rozmanitost, bude velkým reformním úkolem církve v příštích desetiletích.
Ale tady mě utěšuje žalm 104, který má pro mě jako pro ředitele organizace pro pomoc Renovabis vždy velký význam: "Sešli svého Ducha a všichni budou stvořeni a ty obnovíš tvář země". (Ž 104,30) - Renovabis faciem terrae - to pro mne také znamená: "Emitte spiritum tuum - et renovabis faciem Ecclesiae!" (Ž 104,30). Obnovuješ tvář Církve.
S touto hlubokou nadějí a důvěrou se po těchto týdnech vracím domů - a nejprve si dám dietu.
Thomas Schwartz
Poznámka
Prof. Dr. Thomas Schwartz je výkonným ředitelem východoevropské humanitární organizace Renovabis a účastníkem Světové biskupské synody o synodalitě v Římě. Pro katholisch.de pravidelně referuje o svých dojmech ze synodního sálu na svém blogu.
https://katholisch.de/artikel/48184-weltsynode-renovabis-faciem-ecclesiae-ein-bisschen-jedenfalls