Bratrští delegáti dodávají tiskovému brífinku synody "ekumenický charakter
Čtvrteční tiskový brífink synody měl výrazně "ekumenický" charakter - do diskuse přispěl prefekt Dikasteria pro podporu jednoty křesťanů a dva nekatoličtí "bratrští delegáti".
Autor: L'Osservatore Romano
Prefekt dikasteria pro komunikaci a předseda informační komise Dr. Paolo Ruffini a tajemnice téže komise Sheila Piresová na čtvrtečním tiskovém brífinku oznámili, že generální shromáždění v současné době pracuje na souhrnném dokumentu, který bude zveřejněn v sobotu poté, co byl včera odpoledne schválen a zveřejněn List Božímu lidu.
Pires: Vitalita svobody projevu
"Včera odpoledne se konala osmnáctá generální kongregace za účasti 348 členů a nejprve jsme přistoupili k hlasování o Listu Božímu lidu," informoval Pires. "Každý člen hlasoval pomocí poskytnutých tabulek. Otázka zněla: 'Schvaluji dopis synodě?'. Výsledek hlasování byl 336 hlasů pro a 12 proti. Jak víte, do otevřené diskuse zasáhl také papež František," uvedl Pires.
"Ve volných intervencích," zdůraznila, "byla zdůrazněna potřeba misijní odvahy církve a bylo také zmíněno, že středem víry a misijního nadšení je setkání s Ježíšem. Církev se jako taková konstituuje v hlásání evangelia a nelze uvažovat o církvi nezávisle na misii."
Pires pokračovala: "Mluvilo se také o důležitosti modlitby a modlitebních skupin. Byl potvrzen zásadní význam eucharistie a svátosti smíření. Byl zdůrazněn liturgický rozměr synodality, synodalita jako liturgický úkon a synoda jako mateřské místo v liturgii."
Pires dále uvedl, že "byl zdůrazněn význam sensus fidei [smyslu víry]. Hovořilo se o ocenění žen a o vhodnosti odkazu na mnoho žen, které doprovázely Ježíše. Pokud jde o naslouchání církve, byla zdůrazněna také schopnost naslouchat, utěšovat, radit, která je pro ženy typická. Bylo také řečeno, že ženy by neměly být objekty, ale subjekty církve."
Pires také zmínil, že se řešila otázka "zneužívání, a to nejen fyzického". Dále "byla zdůrazněna důležitost pojmu Božího království: církev je pro Království, a ne sama pro sebe. Bylo řečeno, že z tohoto důvodu musí být církev vstřícná".
V diskusích na shromáždění bylo připomenuto, že "se odkazovalo na učení a hermeneutiku II. vatikánského koncilu. Hovořilo se o velkém poslání jednoty křesťanů, o dialogu s jinými náboženstvími a o vztazích s nevěřícími".
Dalším tématem shromáždění byly "formy kulturního kolonialismu globálního Severu vůči globálnímu Jihu" a také "důležitost zdůrazňování přítomnosti církve v krizových situacích ve světě. Bylo řečeno, že církev není mimo svět a nemůže ignorovat to, co se děje: války a touhu po míru".
Z tohoto pohledu, uvedla Pires, "byla také zmíněna situace utrpení těch, kteří stále potřebují pochopit, jak vychovávat a vzdělávat své děti v realitě, kde děti denně umírají v důsledku konfliktů a v situacích vážné nerovnosti".
Kromě toho byl zdůrazněn "evangelijní požadavek, aby se chudí stali středem cesty církve: christologický, nikoli sociální aspekt". Pires nakonec informoval, že připravovaný souhrnný dokument má povzbudit Boží lid, kterému je určen.
Ruffini: obsah a účel "souhrnné zprávy".
Dr. Ruffini informoval, že "dnes ráno začalo zkoumání návrhu Souhrnné zprávy malými kruhy pro představení kolektivních 'modů' [amendementů], které mohou být integrační, substituční nebo eliminační. Na dopoledním zasedání bylo přítomno 349 členů shromáždění".
Dnes ráno, "před zahájením práce v kruzích, po modlitbě, komise pro přípravu souhrnného dokumentu sdělila shromáždění kritéria, z nichž vychází dokument, který bude předložen k hlasování v sobotu a který nyní zkoumáme," vysvětlil prefekt. Upřesnil, že "Dokument, který bude předložen papeži jako výsledek synody, bude ten, který bude schválen na příštím shromáždění v říjnu 2024". Zatímco "nyní projednávaný Dokument má jinou povahu; je přechodný".
Ruffini řekl: "Jeho hlavním účelem je pomoci nám pochopit, kde se nacházíme, připomenout si, co bylo řečeno během těchto týdnů rozlišování, a znovu začít v kruhovém procesu cestu, která začala na začátku této synody a skončí v říjnu 2024." Dokument by měl zejména "obsahovat body, v nichž rozlišování pokročilo více, a body, které vyžadují další zkoumání. Měl by věrně představovat vše. Nacházíme se v procesu cirkulace. Shromáždění vrátí Božímu lidu jeho vlastní rozlišování, stejně jako Boží lid, když mu naslouchal, nabídl to své".
"Je to cesta," zdůraznil Ruffini, "a vzhledem k povaze a stručnosti Dokumentu - má 40 stran; nemělo by smysl, aby měl přechodný text 100 nebo 200 stran - nemůže obsahovat všechny podrobnosti." Jazyk by měl být konverzační, dodal, a "Dokument bude sloužit k povzbuzení těch, kteří jsou již na cestě: všech pokřtěných, laiků a laikek, jáhnů, kněží, biskupů, zasvěcených osob. Všichni by měli cítit povzbuzení a poděkování za to, že se vydali na cestu nebo v ní pokračují. Mnozí jsou již na cestě."
"V církvi je mnoho krásných věcí, které se bohužel někdy neobjevují," pokračoval prefekt. "Dokument by měl sloužit také k tomu, aby do této synodální zkušenosti vnesl energii a radost." V této souvislosti uzavřel: "Motivace Dokumentu musí být jasná: pomůže nám pochopit a naučit se, jak jít společně, jak hledat řešení společně, ruku v ruce, aniž bychom někoho vylučovali." S vědomím, že "Boží lid potřebuje kněze a laiky, kteří spolu kráčejí klidně, aniž by podléhali pokušení klerikalismu".
Murray: Význam přítomnosti bratrských delegátů
"Podle zaběhnuté praxe se XVI. generálního shromáždění synody účastní bratrští delegáti z různých církví a církevních společenství," uvedla Christiane Murrayová z Tiskové kanceláře Svatého stolce, která brífink moderovala. V zájmu širšího zastoupení bylo pozváno 12 bratrských delegátů ze čtyř hlavních křesťanských tradic: tři z pravoslavné církve, tři z východních pravoslavných církví, tři z historických protestantských společenství a tři z letničně-evangelikálních společenství."
Podle "synodní tradice", vysvětlil Murray, nejsou bratrští delegáti pouhými pozorovateli, ale jsou přizváni k účasti na diskusích, zejména v malých kruzích. Zúčastnili se také duchovních rekolekcí v rámci přípravy na synodu, které se konaly od 1. do 3. října.

Kardinál Koch: Koch: ekumenismus, synodalita a misie
V této souvislosti hovořil kardinál Kurt Koch, prefekt Dikasteria pro podporu jednoty křesťanů, o ekumenickém rozměru synody. Zdůraznil, že přítomnost bratrských delegátů dokazuje, že účast dalších církví a církevních společenství je jádrem ekumenické zkušenosti: "Křest je to, co nás spojuje, [je] základem ekumenismu a základem synodality." Křest je to, co nás spojuje. Prefekt vyzdvihl liturgický rozměr synodality a uvedl, že "se modlíme a kráčíme společně", protože "společná modlitba je velmi důležitá". Zopakoval, že papež František je přesvědčen, že tento synodální proces musí být ekumenický a že ekumenická cesta musí být synodální, protože "mezi ekumenismem a synodalitou existuje vzájemnost". Je třeba připomenout, že ekumenismus začal jako misionářské hnutí.
Dále promluvil pravoslavný metropolita západní a jižní Evropy Iosif, který byl na synodě přítomen jako bratrský delegát. "Jako pravoslavná církev jsme velmi rádi, že se tohoto procesu můžeme účastnit," začal a připomněl, že úvahy o synodalitě a primátu probíhají již deset let v rámci Mezinárodní smíšené komise pro katolicko-pravoslavný dialog. "Mezi křesťany ve světě se po staletích poznamenaných napětím a rozdělením buduje skutečné 'bratrství'. Společně hledáme to, co nás spojuje," potvrdil. Jako příklad spolupráce metropolita uvedl, že v Itálii "katolická církev půjčuje rumunské pravoslavné církvi více než 300 kostelů". Kromě toho dodal, že "ekumenismus se děje zdola", a to prostřednictvím svědectví mnoha smíšených rodin, které se vytvořily v Evropě a po celém světě.
Onyinah: akt pokory papeže a církve
Opuku Onyinah, představitel Světové letniční federace a bývalý předseda Letniční církve v Ghaně, který je na synodě přítomen také jako bratrský delegát, je členem Mezinárodní smíšené katolicko-pentekostální komise. "Pozvání, které bylo adresováno ekumenickým tělesům a dalším církvím, bylo ze strany papeže projevem pokory, a jako takové představovalo ze strany katolické církve," řekl, "akt pokory." Synodální proces, dodal, "je velmi otevřený, transparentní a nabízí lidem rovnou příležitost podělit se o své názory". Navíc "každý příspěvek je považován za velmi důležitý". Podle Onyinah je to "známkou zralosti na nejvyšší úrovni, kterou katolická církev prokázala".
Arcibiskup Gądecki: Metoda dialogu
Arcibiskup Stanisław Gądecki, poznaňský arcibiskup a předseda Polské biskupské konference, hovořil o svých zkušenostech a vyjádřil údiv nad tím, že i přes pozvání dalších křesťanů, židů a nevěřících se podařilo zabránit neshodám. "Málokdy," vysvětlil, "se to stává při lidských setkáních mezi různými postoji. Místo toho se používala pozitivní metoda: nejprve vyjádřit své myšlenky, pak naslouchat druhým a nakonec se zapojit do diskuse, a to i mlčením. Tak jsme ukázali, že existuje metoda dialogu s pomocí Ducha svatého, která může přinést pokojnou diskusi v tomto světě, a to i mimo církev, a dosáhnout tak pokroku v otázkách, jako jsou války a globální konflikty."
Pokud jde o ekumenický aspekt, předseda polské biskupské konference zdůraznil, že tento synodální proces směřuje k jednotě a zároveň respektuje rozdíly v konfesích, duchu a kulturách.
Dr. Clifford: Stylem nepřetržitého a otevřeného dialogu
Dr. Catherine Cliffordová, Kanaďanka, profesorka systematické a historické teologie na Univerzitě svatého Pavla v Ottawě a členka Mezinárodní katolicko-metodistické smíšené komise, se synody účastní jako zástupkyně synodálního procesu pro Severní Ameriku. Zdůraznila, že každý biskup na světě "touha všech světových biskupů přijmout téma synodality jako prioritu současného synodálního procesu je plodem desetiletí reflexe v dlouhém procesu zrání, který byl živen dialogy, jež pravidelně probíhají mezi ekumenickými partnery".
Pokud jde o předsynodální cestu v kanadském kontextu, poznamenala, že "proběhla důležitá výměna názorů mezi zástupci jiných křesťanských církví, kteří se s námi podělili o své vlastní zkušenosti týkající se jejich praxe synodálního řízení církve. Je to důležitý příklad toho, co nazýváme receptivním ekumenismem, kdy se učíme z osvědčených postupů ostatních církví a každá z nich si uvědomuje potřebu obnovy a růstu, abychom všichni mohli lépe žít podle evangelia. A konečně, synodalita se také stala preferovaným obrazem či paradigmatem naší společné cesty k tomu, abychom se stali církví, která je plně smířená. Víra, kterou sdílíme v Ježíše Krista, zdroj spásy pro celé lidstvo, je mnohem větší než otázky, které nás stále rozdělují."
Odpovědi na otázky novinářů
V odpovědi na otázku Dr. Clifford zdůraznil důležitost výzvy papeže Františka, abychom brali církev jako Boží lid vážněji. Poukázala na to, že v posledních 30 letech probíhaly mezi teology důležité rozhovory o společném chápání církve. Je pozoruhodné, že se jedná o paralelu s učením Druhého vatikánského koncilu, který vnímá církev jako tajemství společenství a Boží lid.
Arcibiskup Gądecki dodal, že pokud jde o budoucí kněze v Polsku, byla doba přípravy prodloužena na sedm let, včetně jednoho propedeutického roku, a že se uplatňují různé vědy, aby se zajistila účinná příprava kandidátů a podporovaly se vztahy s ostatními, aby se budoucí kněží neodtrhli od světa.
Na otázku, jakou roli hraje ekumenismus v nové evangelizaci, kardinál Koch vysvětlil, že jde o důležitou otázku. Arcibiskup Gądecki to zopakoval a uvedl, že misie provází život židovských i církevních komunit. Pokud jde o potřebu rozeznávat znamení doby, prelát zmínil příklad mladého blahoslaveného Carla Acutise jako svědka svatosti. Dr. Cliffordová zase vysvětlila, že papež František v Evangelii gaudium vyzývá k misijnímu obrácení.
Na otázku, zda se příští rok zúčastní stejní členové, Dr. Ruffini odpověděl, že se očekává, že shromáždění zůstane stejné.
Rumunský metropolita byl poté dotázán na hranice synodality v pravoslavné zkušenosti. Odpověděl, že obtíže spočívají v dosažení konsensu. Podle kardinála Kocha je synodalita jednoduchá, pokud existuje vědomí, že "v centru naší služby je víra věřících".
Poslední otázka se týkala nedostatku povolání a možnosti svěcení ženatých mužů. Dr. Ruffini zmínil, že se toho sice dotkli, ale nepatřilo to k nejdiskutovanějším tématům. Kardinál Koch připomněl, že se o tom diskutovalo na synodě o Amazonii, ale papež nakonec neučinil rozhodnutí, protože vysvětlil, že sice vyslechl příliš mnoho hlasů, ale neslyšel hlas Ducha svatého. "My pravoslavní po tisíciletích ženatých kněží připomínáme katolíkům, že tato možnost existuje," opakoval metropolita Iosif. Dr. Clifford na závěr uvedl, že toto téma v diskusích nechybělo.
https://www.vaticannews.va/en/vatican-city/news/2023-10/fraternal-delegates-lend-ecumenical-character-to-briefing.html