Prof. Krajewski-Siuda: Postoj biskupů k LGBT je hledáním obětního beránka
Więź.pl 19. srpna 2019
Snaha, aby všichni žili podle hodnot, které reprezentuje Církev, je satanským pokušením, říká profesor Krzysztof Krajewski-Siuda v rozhovoru pro portál Deon.
Rozhovor s profesorem Krzysztofem Krajewskim-Siudou, lékařem, který se specializuje na psychiatrii a psychoterapii, profesorem na Papežské univerzitě Jana Pavla II. v Krakově, vyšel 16. srpna na portálu Deon.pl:

https://deon.pl/wiara/wiara-i-spoleczenstwo/ewangelia-dla-lesbijek-i-gejow-rozmowa,536101.
Rozhovor, který vedl Michał Lewandowski, se týká postoje církve k homosexualitě. Terapeut poukazuje na to, že církevní učení v této otázce se v průběhu staletí měnilo. Podle jeho názoru je nejzajímavějším dokumentem, který se zabývá homosexualitou, "Katechismus mládeže". Obsahuje pasáž, která říká: "Bůh k sobě vede nestandardní cestou". To je poněkud jiné vyprávění než to o 'deviaci' nebo 'úchylce' či 'mimo cestu'." Text dále vysvětluje, že nedostatek, ztráta nebo zranění, přijaté a uznané, se mohou stát odrazovým můstkem, od něhož se člověk odrazí a spadne do náruče milosrdného Boha, který se zjevuje spíše ve spáse než ve stvoření. Tato slova přinášejí naději, to je evangelium pro lesby a gaye."

Profesor tvrdí, že "pokud člověk popírá to, co má v sobě, časem ho to zničí". "Znám případy kněží, kteří svou sexuální orientaci objevili až po vysvěcení. Během formace ji tolik potlačovali a popírali, že teprve časem jim pravda došla. Vím, co říkám, protože jsem vedl rozhovory, poradenství, farmakoterapii nebo psychoterapii s více než dvěma sty homosexuálními kněžími," řekl. - říká.
"Homosexualita je existenciální výzvou a je - jak napsal nedávno zesnulý Jean Vanier - tajemstvím". - Domnívá se Krajewski-Siuda. " Tajemstvím nejen co se týče její geneze (stále nejasné a pravděpodobně vícefaktorové), ale také tajemstvím v teologickém či teleologickém smyslu (věda o intencionalitě - pozn. red. Deon)". - upřesňuje.
Podle jeho názoru je dovolávání se biblických citátů k vysvětlení morálky modernímu člověku riskantní. Zákaz soulože mezi muži se přece nachází v knize Leviticus, vysvětluje profesor, hned vedle zákazu vousů, tetování nebo barevného oblečení, zatímco sám svatý Pavel ve svých listech nekritizuje homosexuální orientaci, ale mužskou náboženskou prostituci a "pseudohomosexuální praktiky, tedy když se někdo, jehož orientace je heterosexuální, za určitých podmínek oddává homosexuálnímu jednání".

Mezi pokušeními, kterým církev stále čelí, zmiňuje Krajewski-Siuda pokušení moci. "Dnes toto pokušení může znamenat snahu, aby všichni žili kolem hodnot, které reprezentuje církev. Úmysl je to velmi dobrý, ale Ignác Loyola by to nazval 'zlem pod rouškou dobra'. Není možné ovládnout realitu tak, aby všichni žili tak, jak chceme. To je satanská iluze," vysvětluje a jako příklad uvádí agresi proti účastníkům Pochodu rovnosti v Bialystoku.
V komentáři k nedávným prohlášením biskupů o ohrožení polských rodin ze strany LGBT se profesor ptá, zda tato slova nejsou pokusem o odvedení pozornosti. "Není to tak, že postoj některých polských duchovních vůči LGBT komunitě, který je také odlišný, protože jsou v něm někteří lidé, kteří jsou ve svých názorech vyrovnaní a extrémní, nepřipomíná tento postoj postoj Sanhedrinu vůči Ježíšovi? Nehledá obětního beránka, který by byl vyhnán z naší země, aby nesl naše hříchy?". - ptá se.
https://wiez.pl/2019/08/19/prof-krajewski-siuda-stanowisko-biskupow-wobec-lgbt-jest-szukaniem-kozla-ofiarnego/