Synoda: Tisková konference o průběhu jednání nad druhým modulem Instrumentum laboris

Na dalším setkání s novináři, které vedl předseda Komise pro informace Ruffini, byla podána aktuální informace o práci menších kruhů na druhém modulu Instrumentum laboris. Americký kardinál Tobin hovořil o bohatství srovnání různých zkušeností a kultur, kolumbijská sestra Echeverri o "výzvě naslouchat volání chudých". Následují generální shromáždění.

Alessandro Di Bussolo - Vatican News 
Pravá krása katolické církve "se projeví, když jsou její dveře otevřené a přijímají lidi. Doufáme, že synoda nám je pomůže otevřít ještě více". Takto popsal téma druhého modulu Instrumentum laboris "Společenství, které vyzařuje" americký kardinál Joseph William Tobin, arcibiskup Newarku. Jak být plněji znamením a nástrojem sjednocení s Bohem a jednoty lidského rodu?": Toto bylo téma diskuse v menších synodních kruzích o synodalitě v pondělí a úterý. Kardinál to řekl přii projevu na aktuálním brífinku o práci shromáždění, který vedl předseda Komise pro informace Paolo Ruffini, prefekt Dikasteria pro komunikaci.

Diskuse v menších kruzích o druhém modulu 

V kruzích synodní otcové a matky diskutovali o vzdělávání, životním prostředí, multikulturalismu a cestě s marginalizovanými a migranty. 9. října dopoledne byli zvoleni členové komise pro souhrnnou zprávu a členové komise pro informace. Kruhy, do nichž se členové shromáždění podle svého svobodného výběru na základě tématu zařadili, diskutovaly, jak informoval Ruffini, o podsekcích dokumentu B věnovaných společenství a v úterý odpoledne představily projednávaná témata na pátém generálním shromáždění a ve středu na šestém a sedmém.

Paolo Ruffini, předseda synodní informační komise a prefekt dikasteria pro komunikaci Paolo Ruffini, předseda synodní informační komise a prefekt dikasteria pro komunikaci

Ruffini: velké sdílení mezi všemi účastníky

Podněcován dotazy novinářů prefekt zdůraznil, že na této (jeho třetí) synodě mají členové mnohem více příležitostí promluvit, zejména v menších kruzích. "Podle mé osobní zkušenosti je mezi všemi účastníky velké sdílení," řekl, "které začalo předsynodálním rekolekčním setkáním. A kardinál Tobin v odpovědi na otázku, zda je shromáždění "pilotováno shora", řekl, že má důvěru "protože věci k nám nepřicházejí shora, ale je to proces, který začíná zdola, od zapojení Božího lidu, a dospívá nahoru. Necítím se nijak omezován nebo spoután".

Sestra Echeverri: nasloucháme volání chudých, migrantů a vyloučených 

Kromě kardinála Tobina, řeholníka redemptoristy a člena Řádné rady Sekretariátu synody, se brífinku zúčastnila také sestra Gloria Liliana Franco Echeverri, kolumbijská řeholnice z řádu Společnosti Panny Marie, předsedkyně Latinskoamerické konfederace řeholníků (Clar) a účastnice synodního procesu. Jako obvykle promluvila také Sheila Leocádia Pires, tajemnice informační komise synody. Kolumbijská řeholnice zdůraznila, že mezi účastníky 16. řádného generálního shromáždění biskupské synody panuje touha žít jako ". Ježíš, "který polidšťuje, který přináší důstojnost, který začleňuje, Ježíš, který otevírá dveře druhým. V procesu, "který se vyznačuje jinou metodou, počínaje obrácením v Duchu. V našich menších kruzích uznáváme právě tuto společnou důstojnost, důstojnost, která pramení z úcty, společenství, vzájemného uznání". V diskusi o podnětech modulu B1 "zaznívá v našich srdcích výzva naslouchat volání chudých. U našeho stolu hlasitě zazněla přítomnost chudých, migrace, obchodování s lidmi, sociální vyloučení na předměstích".

Sestra Gloria Liliana Franco Echeverri, kolumbijská řeholnice z řádu Společnosti Panny Marie, předsedkyně Latinskoamerické konfederace řeholníků (Clar) Sestra Gloria Liliana Franco Echeverri, kolumbijská řeholnice z řádu Společnosti Panny Marie, předsedkyně Latinskoamerické konfederace řeholníků (Clar)

Tobin: fascinace dialogem v multikulturalitě

Americký kardinál, který patří do stejného diskusního kruhu, vysvětlil, že s nimi diskutují mladá žena z Ruska, matka z Ukrajiny a letniční pastor z Ghany, teolog z Malajsie a koordinátor ze Singapuru. "Je to pro mě optimální situace," poznamenal, "být v tak rozmanité skupině a moci naslouchat druhým. To je pro něj, který vyrostl v Detroitu v multikulturním prostředí a který jako kněz už 45 let žije "v kulturách, které mi nebyly vlastní, alespoň v té, v níž jsem vyrůstal", fascinující. Tuto synodu označil za "nejrozmanitější synodu, které jsem kdy byl součástí".

"Volbou církve je bratrství: je tu místo pro každého"

Kardinál Tobin se také podělil o konkrétní pastorační zkušenost, a to přijetí "poutníků, kteří se cítili marginalizováni kvůli své sexuální orientaci, LGBT", v katedrále v Newarku. To byla podle něj zkušenost otevřené církve. A uzavřel, že ve světě "charakterizovaném vylučujícím nacionalismem, xenofobií", v němž "existují vůdci, kteří jsou odhodláni budovat hranice", je pro církev volbou "bratrství, synodalita, volba, která nám umožňuje pochopit, že všichni jsme bratři a sestry. V církvi, v níž se vnímáme jako bratři a sestry, je místo pro všechny".

Projev kardinála Josepha Williama Tobina, arcibiskupa Newarku (USA) Projev kardinála Josepha Williama Tobina, arcibiskupa Newarku (USA)

https://www.vaticannews.va/cs/cirkev/news/2023-10/synoda-tiskova-konference-o-prubehu-jednani-na-na-druhem-modul.html