Jmenování, jako je to její, bude mít silný symbolický charakter.
Na průběžné zprávě Světové synody se poprvé podílí žena
Vydáno dne 16.10.2023 
Vatikán - Řeholnice Patricia Murrayová je jedinou ženou v komisi, která připravuje průběžnou zprávu Světové synody. Nyní se k ní vyjádřila. Mezitím dva biskupové předčasně opouštějí zasedání ve Vatikánu.
Řeholnice Patricia Murrayová je nadšená ze svého jmenování první ženou v komisi připravující průběžnou zprávu světové synody ve Vatikánu. Jmenování, jako je to její, má silný symbolický charakter, uvedla Murrayová na pondělní tiskové konferenci ve Vatikánu. Její jmenování svědčí o touze katolické církve dát ženám skutečný vliv na rozhodování, řekla.

Komise byla ustavena minulé úterý a poprvé se sešla v sobotu. Murrayová uvedla, že 13 členů již projednalo průběžnou zprávu. Ta by neměla být příliš dlouhá a měla by být rozdělena do tematických částí. V dokumentu však bude mnoho oblastí, které budou vyžadovat hlubší reflexi po skončení současné fáze světové synody. Papež František do komise osobně jmenoval Murrayovou. Je generálním představenou Mezinárodní asociace společnosti představených řeholních řádů (International Association of Superiors of Religious Orders). Většina členů byla zvolena účastníky současné synody.
Mezitím se shromáždění věnuje i kontroverzním tématům. Na pondělním dopoledním zasedání se diskutovalo mimo jiné o rozmanitosti v církvi, ekumenismu, dialogu s jinými náboženstvími, klerikalismu, roli žen v církvi a diakonátu pro ženy. Uvedla to tisková mluvčí synody Sheila Piresová.
Čínští biskupové předčasně opouštějí světovou synodu
Od 4. října diskutovalo asi 350 členů synody o nových formách jednání v církvi a větší účasti nezasvěcených věřících. Poprvé má také větší skupina laiků - včetně žen - právo hlasovat. Zasedání bude zakončeno 29. října slavnostní bohoslužbou. Do té doby bude k dispozici souhrnná průběžná zpráva. Teprve po druhé části jednání v říjnu 2024 budou členové hlasovat o svých závěrech, které předloží papeži jako návrhy ke konečnému rozhodnutí.
Mezitím dva biskupové z Číny opouštějí světovou synodu ve Vatikánu předčasně. Šéf vatikánské komunikace Paolo Ruffini v pondělí novinářům potvrdil, že se biskupové vracejí do Číny kvůli "pastoračním potřebám" ve svých diecézích. Domníval se, že odjedou již toto úterý.
Papež jmenoval k účasti na světové synodě biskupa Antonia Yao Shuna z Jiningu v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko a biskupa Josepha Yanga Yongqianga z Zhoucunu v Shandongu. Tento krok byl považován za mimořádný, protože Svatý stolec a Čína spolu nemají diplomatické vztahy. Často také dochází ke konfliktům ohledně jmenování biskupů. Když papež na začátku září navštívil Mongolsko, komunistický režim v Číně zakázal biskupům a věřícím z pevniny opustit zemi, aby se mohli zúčastnit návštěvy sousední země.
https://www.katholisch.de/artikel/47766-am-zwischenbericht-der-weltsynode-wirkt-erstmals-eine-frau-mit