První synodní briefing v tiskovém středisku Svatého stolce

„Zastavte se. Poslouchejte se navzájem. Je to výzva, která si zaslouží být vyslovena. Je to první novinka této synody“, prohlásil Paolo Ruffini, prefekt Dikasteria pro komunikaci a předseda Komise pro informace ze synodního shromáždění, na prvním synodním brífinku s novináři, který se konal ve čtvrtek 5. října odpoledne.

L´Osservatore Romano

Sheila Peresová z Mosambiku, referentka pro komunikaci Jihoafrické katolické biskupské konference, tajemnice Komise pro informace, představila spolu s Ruffinim metodiku synodální práce, zejména menších kruhů (pracovních skupin, circoli minori), a to také prostřednictvím několika diapozitivů.

Sheila Peresová Sheila Peresová

Další členové informační komise budou zvoleni v pondělí ráno, upozornil prefekt vatikánského dikasteria. „Zatímco ve středu 4.10. mohli novináři sledovat celý první den synody, ve čtvrtek 5.10. začaly menší pracovní skupiny, které svým charakterem patří k těm momentům, které je třeba zachovat v tajnosti. A papež vysvětlil proč“, připomněl prefekt. „totiž abychom dali přednost naslouchání druhým a Duchu svatému. Abychom si odpočinuli od hluku, v němž jsme ponořeni. Abychom rozlišovali tím, že se postíme od veřejného slova“.

Tento půst neznamená, že nemáte o čem psát, vysvětlil Ruffini novinářům: „Pokud něco hledáte, tak jsou zprávy právě tady. V tomto pozastavení času. V tomto tichu, které je svým způsobem ohlušující, protože se naprosto liší od rutiny veřejného slova, které je zvyklé na stereotypní otázku a odpověď“.

„Novinka spočívá ve způsobu, jakým si tak velká instituce, jakou je církev, dovolí chvíli společného rozlišování v tichu, naslouchání, víře, společenství a modlitbě. Novinka je v tomto postu, v tomto zastavení. Synoda“, dodal Ruffini v odpovědi na jednu otázku, „je tělem, je to zkušenost sdílení, která chce věnovat čas rozlišování. Synodální cesta bude pokračovat v rozlišování a nelze očekávat žádná rozhodnutí, protože jsme v polovině cesty, v procesu, který zaručuje, že každý může předložit svůj pohled a dospět ke konsensu ve společenství“.

Paolo Ruffini Paolo Ruffini

Prefekt Ruffini zopakoval papežova slova, že synoda je metodou, která může pomoci světu, nejen církvi, také na jiných frontách, v jiných otázkách, počínaje válkou a klimatickou krizí, jak píše papež v právě zveřejněné apoštolské exhortaci Laudate Deum.

„Pokud jde o právě zahájené menší kruhy, bylo potvrzeno, že ve čtvrtek dopoledne proběhlo jedno setkání a odpoledne další. V pátek 6.10. se úvahy promítnou do generálního shromáždění (kongregace). A v sobotu 7. 10. se reflexe generální kongregace vrátí do menších kruhů. Složení těchto skupin se bude v každém modulu měnit, což umožní, aby každá z nich komunikovala s větším počtem účastníků. Tímto způsobem budou sdíleny styčné a rozdílné body, napětí, která se objevila, a otázky, které zůstávají otevřené, poznatky a návrhy konkrétních kroků, které je třeba podniknout ve vztahu k různým řešeným otázkám“.

Podle čísel 32-42 Instrumentum laboris se zejména v prvním kole každý člen skupiny ujme slova a přinese svůj vlastní příspěvek s projevem v délce maximálně čtyř minut, který může být přednesen také generálnímu sekretariátu. Ve druhém kole každý člen skupiny vyjádří, co se ho během naslouchání nejhlouběji dotklo a co cítí jako nejsilnější výzvu (Instrumentum laboris, číslo 38).

Nakonec bude třetí časový úsek věnován shromáždění plodů, vypracování prvního návrhu zprávy a výběru nejvýznamnějších bodů a především otázek a návrhů, které skupina považuje za důležité předložit shromáždění v projevu, který jeden z členů přednese na následující generální kongregaci. Návrh zprávy bude poté znovu přečten a upraven na základě výměny názorů na plenárním shromáždění. Po schválení bude zpráva předána generálnímu sekretariátu.

Práce malých skupin vyplnila druhý den synody, čtvrtek 5. října Práce malých skupin vyplnila druhý den synody, čtvrtek 5. října

Prefekt seznámil s otázkami a pokyny k rozlišování, kterými se reflexe řídí. Začal hlavní otázkou: „Vycházeje z cesty místní církve, z níž každý z vás pochází, a z obsahu Instrumentum laboris, které charakteristické znaky synodální církve se vynořují nejzřetelněji a které je třeba jasněji rozpoznat, zdůraznit nebo prohloubit? Existuje osm bodů k modlitbě a přípravné reflexi. První zdůrazňuje synodální cestu církve, z níž každý vychází, a převládající duchovní tón, který ji charakterizuje. Sdílení emocí a pocitů a také tužeb, které v křesťanském společenství vyvolala, a obav, které z ní vyplynuly.

Druhý bod navrhuje ověřit, jak je možné růst v synodálním stylu liturgického slavení, který by vyzdvihl osobitý přínos všech účastníků, počínaje rozmanitostí povolání, charismat a služeb.

Ve třetím podnětu se navrhuje prověřit, jak byla metoda konverzace v Duchu svatém použita a přizpůsobena v každé místní církvi: jaké hlavní plody umožnila shromáždit a jak může nadále pomáhat růstu jako misionářská synodální církev.

Papež se účastní jednání malé pracovní skupiny Papež se účastní jednání malé pracovní skupiny

Na schopnost naučit se naslouchat jako charakteristiku synodální církve se zaměřuje čtvrtý podnět. S otázkou, jakými zdroji disponuje a jaké jí chybí. V podstatě: jak se může schopnost naslouchat stát stále více uznávaným a rozpoznatelným rysem našich společenství?

Synodální církev podporuje přechod od 'já' k 'my' (Instrumentum laboris, číslo 25): to je obsahem pátého bodu. Jde o zhodnocení toho, jak synoda podpořila soudržnost místní církve a pomohla zakusit duchovní radost z toho, že jsme lid (srov. Evangelii gaudium, 268-274).

Šestý návrh se týká setkání během synodní cesty se zástupci jiných církví nebo církevních společenství, ale také s věřícími jiných náboženství. Navrhuje se zvážit duchovní tón těchto setkání, možnost učení s cílem růst v touze a schopnosti jít společně.

Napětí, které vzniklo v místních církvích, je předmětem sedmého podnětu. A osmý bod žádá, abychom se zamysleli nad zkušenostmi s rozlišováním učiněnými společně.

Prefekt Dikasteria pro komunikaci při jednání malých skupin Prefekt Dikasteria pro komunikaci při jednání malých skupin

https://www.vaticannews.va/cs/vatikan/news/2023-10/prvni-synodni-briefing-v-tiskovem-stredisku-svateho-stolce.html

 Přispějte na velké dílo: podpořte nás v přinášení papežových slov do každého domova