Sestra Gómezová z Mexika první ženou předsedající biskupské synodě
15. října 2023 
Mexická řeholnice Maria De Los Dolores Palencia Gómezová se stala první ženou v historii, která v pátek předsedala shromáždění biskupské synody. Je jednou z devíti tzv. delegovaných předsedů, kteří z pověření papeže (ex officio předsedy synody) předsedají plenárním zasedáním synody (tzv. generálním kongregacím).
"Je to způsob spoluzodpovědnosti, pozvání ke společnému kráčení v neustálém dialogu, držení kroku s ostatními," - přiznal s. Gómez na dnešní tiskové konferenci v Tiskové kanceláři Svatého stolce. Citovala encykliku Pavla VI. s názvem Ecclesiam suam a zdůraznila, že "církev je dialog" a že "to je to, co na synodě prožíváme každý den".
"Být první ženou po více než dvaceti stoletích, která předsedá shromáždění biskupů, je dar a milost, symbol otevřenosti a touhy jít společně. Pro mě je to dar a zároveň odpovědnost, pozvání ukázat, co my ženy můžeme dát do služby evangeliu a naději. Je to také odpovědnost vůči periferii," řekla řeholnice, která celý život prožila mezi chudými, zemědělci, v základních komunitách a v poslední době také mezi migranty ze Střední a Jižní Ameriky a dalších částí světa, kteří míří přes Mexiko na sever.
Na otázku ohledně většího uznání role žen v církvi, o němž se hovořilo během synodálních jednání, s. Gómez odpověděl: Gómez odpověděla: "Cítím, že jdeme cestou integrace. Je to proces, který potřebuje čas a který nemusí vést k okamžité změně, ale připravuje cestu. Synodální shromáždění v příštím roce bude rozhodnější, ale naše shromáždění žádá o začlenění, o vzájemné obohacení."

https://www.ekai.pl/siostra-gomez-z-meksyku-pierwsza-kobieta-przewodniczaca-obradom-synodu-biskupow/