Formace pro nové biskupy na téma "
od Discerning Leadership Team | 25. září 2023 | Blog
Každý rok jsou stovky nových biskupů pozvány do Říma, aby se zúčastnili informační přípravy pořádané Kongregací pro biskupy a Dikasteriem pro evangelizaci. Účelem těchto kurzů je uvést tyto nově jmenované biskupy do reality jejich služby všeobecné církvi prostřednictvím biskupského kolegia a podpořit je v orientaci v některých výzvách, kterým budou ve své službě ve svých diecézích čelit.
V loňském roce byl P. David McCallum pozván, aby promluvil ke dvěma skupinám několika stovek členů ze Severní Ameriky, východní, střední a západní Evropy, Blízkého východu a Latinské Ameriky, které organizovala Kongregace biskupů. Témata zahrnovala Rozlišování vedení pro synodální církev a Vedení v době krize. Dne 8. září byl P. McCallum opět požádán, aby na toto téma Biskupské vedení v době krize promluvil pro 110 nových biskupů z Afriky, Indie a asijsko-pacifických oblastí v rámci orientačního semináře pořádaného Dikasteriem pro evangelizaci. Oba programy organizoval monsignor Samuele Sangalli, současný podsekretář dikasteria pro evangelizaci a absolvent programu Rozlišující vůdcovství.
"I když jsem samozřejmě nemluvil z vlastní zkušenosti, moje prezentace vytvořila prostor pro tyto nové biskupy, z nichž mnozí jsou velmi zkušenými pastoračními vedoucími, aby si upřímně promluvili o výzvách, kterým dnes čelí," řekl otec McCallum.
Témata, která představil, zahrnovala krizi sexuálního zneužívání duchovními, problematiku špatného finančního hospodaření, sociální a politické nepokoje a napětí mezi církevními skupinami, jakož i otázku krizové komunikace v době sociálních médií.
Čím se tato prezentace lišila od typického přístupu ke krizovému řízení? "Papež František nám připomíná, že zkušenost krize vždy zahrnuje dynamickou přítomnost Ducha svatého, který je k dispozici, aby nám pomohl vést a usměrňovat nás za hranice přítomného okamžiku, aby přinesl větší dobro. Naznačuje, že pokud vedoucí pracovníci dokáží vnést tuto perspektivu do řešení výzev, kterým čelíme, máme příležitost být kreativní v zájmu evangelia a rozvoje Království, a nikoliv ustrašeně reagovat nebo se bránit," podělil se o své dojmy otec McCallum.
Biskupové přijali toto povzbuzení s nadějí a nadšením a vzájemně se velmi živě zapojili do diskuse o svých vlastních zkušenostech, poznatcích a nadějích, jak budou vést službu svým místním církvím.
https://discerningleadership.org/blog/discerning-leadership-forming-new-bishops/