Kardinál Schönborn vděčný za předsynodální rekolekce
Kardinál Christoph Schönborn je vděčný za třídenní rekolekce členů 16. generálního shromáždění biskupské synody, které začaly 4. října. Díky této akci se několik stovek účastníků, kteří přijeli na setkání do církevního rekolekčního centra v Sacrofanu u Říma, mohlo nyní lépe poznat, a na druhé straně byla taková duchovní předehra sama o sobě "úspěchem", řekl kardinál Schönborn 3. října v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas. Vídeňský arcibiskup, který se biskupské synody v Římě účastní již poosmé, zároveň vybídl k tomu, aby i příštím synodním zasedáním předcházel takovýto čas na ústraní.
"Mnozí z nás se osobně neznali. Toto oteplení společenství je velkým přínosem," řekl duchovní. "Obvykle se lidé shromáždění k jednání ze všech koutů světa poznají až během synody v Římě. Tentokrát jsme to mohli zažít dříve," dodal. - dodal.
Druhým "velmi důležitým přínosem" je podle kardinála Schönborna jasný duchovní úvod do procesu jednání synody. "Synoda není pouhým pracovním zasedáním, ale skutečně duchovním procesem," tvrdí vídeňský arcibiskup. Podle jeho názoru se oba duchovní vůdci rekolekcí, italská benediktinka matka Ignazia Angeliniová a bývalý generál dominikánského řádu P. Timothy Radcliffe, zhostili své úlohy "skvěle". "Bylo to duchovní i humorné a láskyplné uvedení do témat a postojů, v nichž můžeme a máme společně žít v těchto dnech, během těchto tří týdnů synody," uzavřel vídeňský metropolita.
Kardinál Christoph Schönborn je členem synodální rady probíhajících jednání.

Dnes po mši svaté na Svatopetrském náměstí začíná ve Vatikánu VI. řádné generální shromáždění biskupské synody. Jeho mottem je "Na cestě k synodální církvi: společenství, účast a poslání". Synody se do 29. října 450 zúčastní přibližně 450 delegátů - biskupů, kněží, laiků, teologů a řeholníků vyslaných místními církvemi a jmenovaných papežem. Poprvé budou z rozhodnutí papeže až čtvrtinu tvořit osoby, které nejsou biskupy, včetně laiků, kněží, jáhnů a řeholníků, a poprvé budou mít hlasovací právo ženy. V souladu s nedávným rozhodnutím papeže Františka bude jednání probíhat bez účasti médií.

https://www.ekai.pl/kard-schonborn-wdzieczny-za-przedsynodalne-rekolekcje/