Blog ze sněmovního sálu Světové synody: část 5
Synodální církev: více vstřícnosti, méně podezírání z hereze
Vydáno dne 14.10.2023  Autor: Thomas Schwartz
Bonn - Co představuje synodální spolupráce v církvi? Thomas Schwartz formuluje ve svém synodálním blogu pro katholisch.de svůj sen o postoji dobré vůle: o církvi, v níž se člověk necítí být napadán jinými názory.
Během přestávky na kávu jsem v těchto dnech hovořil s italským účastníkem synody o našich přáních pro synodální církev a synodální společenství. Jeho odpověď mě dojala: "Dobbiamo vivere insieme - senza sospetto!" (Musíme žít společně - bez podezírání!")
Žít spolu, aniž bychom druhého hned podezřívali, že už není nebo nechce být katolíkem.
Tomu říkám postoj dobročinnosti. Když se synodální církev stane církví vzájemné vstřícnosti, necítíme se napadáni a marginalizováni každým názorem, který se liší od mého. Méně podezírání z hereze, více důvěry ve věrnost sester a bratří. Synodalita dobré vůle bude také vážně a se zájmem brát rozdíly mezi různými místními církvemi a výzvy, kterým čelí. Bude tak činit spíše v modlitbě než v permanentní kritice. Synodální církev vstřícnosti bude církví zvídavou a tázající se a zároveň církví, která může bez obav sdělovat své vlastní obavy. Nebude se bát, že bude muset zdůvodňovat svá synodální rozhodnutí, ale může doufat, že se jí od bratří a sester dostane podpory a pochopení, a když ne toho, tak alespoň tolerance a trpělivosti.
Sním o takové synodální církvi - žijící společně vlídně - bez podezírání: Vivere insieme - senza sospetto!
Od Thomase Schwartze

Poznámka

Prof. Dr. Thomas Schwartz je výkonným ředitelem organizace pro pomoc východní Evropě Renovabis a účastníkem Světové biskupské synody o synodalitě v Římě. Pro katholisch.de pravidelně referuje o svých dojmech ze synodního sálu na vlastním blogu.
https://katholisch.de/artikel/47682-eine-synodale-kirche-mehr-wohlwollen-weniger-haeresieverdacht?fbclid=IwAR0iDwwXzJQ6vrNqKNeM5SpKLaJafxHR3JFh51Z-agGt33nDvDAOQx3l9Ig