Ohlédnutí za 50 lety diecézních synod ve Vídni
Příručka s 986 usneseními tříleté vídeňské diecézní synody (1969-71) se setkala s velkým mediálním ohlasem, uvedl novinář Franz Morawitz ve svém komentáři ve "Furche".
"Furche" recenze vídeňské synody 1969/71: Mnohé body jsou i přes zcela jiné tehdejší prostředí stále aktuální a nejsou překonány.
Před 50 lety se konaly významné diecézní synody ve dvou rakouských diecézích, a to ve vídeňské arcidiecézi a v diecézi Gurk. Zatímco univerzální církev je v současné době uprostřed synodálního procesu vyhlášeného papežem Františkem, týdeník "Die Furche" se ve svém aktuálním čísle ohlíží za vídeňskou diecézní synodou, jejíž výsledky představil kardinál Franz König o Letnicích 1972, tedy přesně před 50 lety.

Příručka s 986 usneseními tříleté vídeňské diecézní synody (1969-71) se setkala s velkým mediálním ohlasem, uvedl novinář Franz Morawitz ve svém komentáři v listu "Furche". Navzdory zcela odlišnému prostředí té doby byly mnohé z řešených bodů stále aktuální a dosud nebyly překonány. Z četby synodních usnesení například vyplývá, že již před 50 lety bylo zcela jasné, že sekularizace převládne ve všech oblastech.

Autor označuje téma integrace za synodální průkopnickou práci. V tématech dialogu s judaismem a rozvojové spolupráce byly stejně jako u tématu integrace doposud formulovány pouze částečně splněné požadavky. Požadavky na rozvojovou spolupráci a sociální spravedlnost byly již analyzovány ve světle rostoucí globální propasti mezi bohatými a chudými.
Zneužívání bylo již tématem
Synoda se do paměti zapsala v neposlední řadě svými prohlášeními k "sexuální revoluci" z roku 1968. Umělá antikoncepce nebyla obecně odmítnuta ve smyslu Mariatrostské deklarace (1968), posouzení způsobů bylo "možné pouze s ohledem na zvláštní situaci páru", navíc "volba způsobu regulace početí nemůže být ponechána na faráři". Členové synody kritizovali znevažující pohledy na sexualitu. Jedním ze "znatelných negativních důsledků těchto názorů" je "zatěžování velkých skupin obyvatelstva vědomím, že nemohou dodržovat normy, které je třeba dodržovat".

Problém zneužívání také nebyl před 50 lety tabu, i když důsledky pro oběti a jejich utrpení ještě nebyly na pořadu dne, píše se v novinové zprávě. "Selhání církevních představitelů a funkcionářů by nemělo být zamlčováno", bylo vysvětleno, a "intelektuální konfrontace s tímto selháním" byla nezbytná.
Vytvořil: red/kathpress

https://www.erzdioezese-wien.at/site/menschenorganisation/geschichtedererzdioezesew/50jahrewienerdioezesans/article/103361.html?fbclid=IwAR03RY59L5rhTupgAME1xLsi2_2jxfBOIg4x1ywXf8TnO4_J7Kfx70JiuFw