Úvod

Název článků shromážděných v této knize, Víra, která svazuje a která osvobozuje, je odvozen z výroků dvou církevních otců a doktorů. První z nich, svatý Irenej Lyonský, to vyjádřil pozitivně: "Sláva Páně je člověk, který žije naplno".
Druhý, svatý Řehoř z Nyssy, to vyjádřil negativně: "Hřešíme pokaždé, když odmítáme růst". 
Oba říkali totéž, růst není pro plnost lidství a svatost, tedy spolupráci přirozenosti s milostí, volitelný. Hledáme-li inspiraci v psychoterapii, patronem tohoto titulu by mohl být významný britský pediatr a psychoanalytik Donald W. Winnicott, který ve svých autobiografických poznámkách formuloval ke konci života modlitbu s otázkami: "Bože! Budu moci žít, až zemřu?". Neboť taková je plnost nejen víry, ale i života, taková může být dynamika vývoje ve zkušenosti.

Otázky vývoje v průběhu životního cyklu jsou doménou psychologie a psychoterapie, otázky duchovní zralosti jsou doménou teologie a víry. O vztahu psychologie a náboženství lze hovořit jako o psychologii náboženství, psychologii a náboženství nebo psychologii jako náboženství podle toho, jak chápeme zásadnější problém, tj. vztah mezi psychologickou a duchovní sférou člověka.

V esejích obsažených v této knize čtenář nenajde ani přístup, který by nahrazoval náboženství nebo spiritualitu psychologií, ani - ačkoli to může někoho překvapit - psychologii v křesťanském pojetí. Vztah mezi psychologií a vírou totiž není jednoduchý a kontroverze se objevují na obou stranách, protože víra může osvobozovat stejně jako omezovat - jak jsem o tom také hovořil a psal ve svých dvou předchozích knihách (Církev na kanapi. Rozmowy o niełatwej relacji psychologii i wiary, společně se Slawomirem Rusinem, Kraków 2020 a Zrozumieć siebie, odkryć Boga, Kraków 2022).
Na tomto místě bych chtěl vyjádřit upřímné poděkování časopisu "Tygodnik Powszechny" - který tyto texty publikuje již řadu let a s nímž mám mnoho společného - za to, že mi dal na svých stránkách prostor a zachoval mi nezávislost. Chtěl bych poděkovat nejen představenstvu, ale i všem kolegům v redakční radě v širokém slova smyslu za to, že společně kráčíme po periferiích a hranicích církve. Toto "výsadní" místo tohoto prostředí na mapě polského katolicismu znamenalo, že jsem mohl přemýšlet a psát o psychologii a náboženství, pastoraci a psychoterapii v duchu papeže Františka, ještě než přišel a vybídl církev, aby se stala "polní nemocnicí".
Jako jezuitovi je mi blízké dívat se na svět induktivním způsobem a neřešit teologické otázky o přírodě a víře "od stolu" ve vztahu k abstraktní lidské bytosti. Není to jediná perspektiva, ani nenaplňuje vše, ale rozhodně je méně náchylná ke klerikalismu a doktrinářství.
Rád bych poděkoval nakladatelství WAM za nápad a sestavení těchto článků do knihy a za dosavadní spolupráci.
Přeji všem čtenářům, aby z její četby měli nějaký užitek a zakusili víru, která neuzavírá, ale osvobozuje, víru neklerikální a lidsky bohatou, protože jen taková víra může vzdát slávu Bohu a dát nám zakusit plnost ještě v tomto životě.
Obsah
Úvod .
Člověk a náboženství.
Hledání smyslu událostí
Katolík v psychologických škálách . .
Reflexivní funkce 
Teologie pro budoucnost. 

Mrtví a jak moc živí . V posvěcené půdě . . 
Solidarita a samota. Rozhovor 
Dravci v sutanách 
Nedotknutelní
Neviditelní v církvi . Rozhovor
Jak Bůh miluje 
Víra bez poznání. Rozhovor

Matrix v církvi . 
O VÍŘE, SVATOSTI A CESTÁCH DO NEZNÁMA
Ne každé bázň vede k Bohu 
Ďábel není projekce 
Bůh po boku .
Zpověď není matematika. Rozhovor 
Dobrý pastýř, ředitel vesmíru 
Bůh bez Boha 
Nakrmit srdce. Meditace
Jdi a posaď se do cely 
Duchovní zdraví 
Škola tužeb 
Milost hříchu 
Vášnivý soucit 
Ježíšův testament 
Post scriptum. Prázdný hrob víry 
Zdroje textů 
https://wydawnictwowam.pl/sites/default/files/wiara_ktora_wiezi_skrot.pdf