"Síla a něha" aneb fenomén 15. mezinárodního fóra tato.net
Když přemýšlíme o ideálním otci, představujeme si postavu současně silnou jako pevná skála a plnou porozumění a citlivosti pro potřeby dítěte. To je "síla" a "citlivost". Tato dvě - zdánlivě protikladná slova - byla hlavním tématem 15. mezinárodního fóra Tato.net, které se konalo 28. října 2023 v polských Katovicích.
Mnozí otcové si kladou otázku, zda je možné být silný a citlivý zároveň, zda si taková kombinace vlastností neodporuje? Fórum poskytlo jasnou odpověď a dokázalo, že tyto vlastnosti jsou pro moderní otcovství zásadní.
Něha zde neznamená " něžnůstky", ale nejvyšší úroveň otcova uvědomění a schopnosti reagovat na potřeby a emoce svých dětí. V době digitální revoluce a nejisté doby je taková citlivost klíčem k budování trvalých rodinných vztahů. Na druhé straně síla není založena pouze na fyzické síle, ale na tom, že dětem poskytuje oporu, pocit bezpečí a stability.
Právě tuto rovnováhu mezi silou a něhou zdůraznili řečníci na fóru. Dr. Ken Canfield, americký výzkumník, autor bestsellerů o otcovství a zakladatel Národního centra pro otcovství, se podělil o své myšlenky o roli silných otců v dobách chaosu. Dr. Kazimierz Korab na příkladech z historie upozornil na důležitost vyváženosti aspektu síly a něhy v životě muže. Sílu bez něhy lze podle doktora Koraba přirovnat ke Goliášovi, kterého porazil David - muž, který vyvažuje sílu s něhou.
Úvahy o síle a citlivosti doplnily vynikající projevy odborníků, kteří se denně zabývají budováním kompetencí užitečných v osobním i profesním životě. Mezi panelisty a řečníky byli Maciej Gnyszka, Andrzej Twarowski a umělci: Andrzej Mierzejewski a Andrzej Lampert.
"V mladých lidech se často skrývá síla, jen je třeba vnímat hlas jejich intuice a důvěřovat jí," zdůraznil Jerzy Brzęczek, známý trenér a selektor polské reprezentace, který byl jedním z řečníků na fóru. Dr. Mateusz Szpytma z Ústavu národní paměti zase účastníky povzbudil k činům a citoval slova Dr. Orison Sweet Mardenové: Ordina Mardena: "Nečekejte na mimořádné okolnosti. Chop se obyčejných příležitostí a udělej z nich velké. Slabí lidé čekají na příznivé podmínky, silní lidé je vytvářejí!"
Fórum Tato.Net - místo pro vášnivé diskuse a výměnu zkušeností
Jako každý rok zdůrazňovali otcové přítomní na fóru, že kromě hodnotného obsahu přednášek a rozhovorů je pro ně stejně důležitá možnost setkat se s otci, pro které je rodina a vztah s dětmi prioritou. Každý rozhovor, a to i během přestávek na kávu, byl zdrojem inspirace a podpory. Tento otcovský networking - proces výměny informací, zdrojů, vzájemné podpory a příležitostí, probíhající prostřednictvím prospěšné sítě vzájemných kontaktů - činí z fóra Tato.Net jedinečnou událost na konferenční mapě Polska a Evropy.
Za zmínku stojí také profesionální organizace a sestavení programu fóra. Kromě přednášek a projevů na hlavním pódiu se účastníci mohli zúčastnit podle svého výběru dvou z dvaceti připravených různých workshopů - tzv. Tatosfera. V rámci TatoSfery bylo připraveno šest tematických okruhů: digitální, rodina, práce, zdraví, vzdělávání a kultura, spiritualita. Každý si tak mohl najít něco pro sebe a vrátit se domů nejen s novými poznatky, ale také s konkrétními nástroji a dovednostmi. Každý účastník fóra navíc po dobu jednoho měsíce získá přístup k záznamům celé akce, včetně všech dvaceti skupin TatoSfery.
O rostoucí síle a hodnotě existence komunity Tato.net svědčí i to, že se během Fóra představili vedoucí nových klubů Tato.net z Polska, Švýcarska, Švédska, Německa, Ukrajiny, České republiky a Velké Británie. To je nejlepším důkazem toho, že myšlenka Dad.Net překračuje hranice a stává se inspirací pro otce na celém světě.
MAX Gala - ocenění výjimečných osobností a iniciativ
Doprovodnou akcí fóra byl MAX Gala, během něhož byly předány sošky MAX, které udělila pobočka Mezinárodní programové rady Tato.Net za přínos k budování kultury odpovědného otcovství.
V kategorii osobností byl oceněn Jerzy Brzęczek - fotbalista, trenér, táta x 2 - za výchovu a sportovní podporu, kterou po léta vytrvale poskytuje mladé generaci - nejprve jako strýc svého synovce, poté jako trenér mnoha dorůstajících fotbalistů. 
V kategorii práce - doktorka Dorota Kornas-Biela, profesorka Katolické univerzity v Lublinu, autorka 8 knih a více než 200 vědeckých článků o otcovství a rodině - za úctyhodný vědecký přínos, v němž již mnoho let ukazuje význam otce pro rodinu v moderním světě a dovedně využívá nejnovější psychologické a pedagogické poznatky.
V kategorii instituce: Nadace Malé nožky (otci Tomaszi Kancelarczykovi) - za neúnavné vyplňování mezery po nepřítomných otcích péčí o děti a jejich matky a šíření civilizace života a kultury odpovědného otcovství. 
Ocenění TopDads za nejlepší otcovskou reklamu získala společnost PLL LOT za reklamní kampaň "Je důležité, s kým cestuješ" posilující pozitivní obraz otců v povědomí veřejnosti.
Dokonalá nálada a hudební kulisa galavečera MAX a Fóra byly dílem výjimečného umělce: Joszko Brody, který hrou na lesní roh "zatroubil" začátek i konec Fóra a Galavečera a představil na pódiu jedinečný zvuk unikátních lidových hudebních nástrojů. 
Čestný patronát
Čestnou záštitu nad 15. ročníkem Fora Tato.Net převzal prezident Polské republiky Andrzej Duda.    
Sponzoři Fora Tato.Net
Nadace Służąc Życiu; Konkret Sp. z o.o. Sp. k.; Montersi.pl; ST Sp. z o.o. Sp.k.; Polskie Porty Lotnicze S.A.; ALTER Przedsiębiorstwo Handlowe Tarasola Sp. z o.o. Sp. k.; CoAction Sp. z.o.o.; fiberCAMERA; Bialcon S.A.; Okio.pl 
Partneři fóra Tato.Net
Krajowa Grupa Spożywcza S.A.; Sandler Twarowski & Partners Sales Institute (TPSI); Legimi S.A.; Wikpol Sp. z o.o.; Kopeć & Zaborowski Adwokaci & Radcowie Prawni Sp. p.; Sinclair Image Sp. z o.o. Zaborze 47 Agroturystyczne Gospodarstwo Ekologiczne; Ziaja Ltd Zakład produkcji leków Sp. z o.o.; Instytut Pokolenia; Miasto Krosno; PLL LOT; Panomedia; Wytwórnia Makaronu Domowego POL-MAK S.A.; uKawiarza; MCK - Mezinárodní konferenční centrum v Katovicích. 
Mediální záštita
Gość Niedzielny; KAI; Program Pierwszy Polského rozhlasu. Místní partneři: Być Mężczyzną; Dziennik Zachodni; Instytut Wiedzy o Rodzinie i Społeczeństwo; Miasto Katowice; Nasze Miasto; Nowe Radio Piekary; Polskie Radio Lublin; Radio Doxa; Radio eM; Radio Opole; Radio Warsaw; TVP3 Katowice.  
Spolupořadatel akce: Město Katovice
https://tato.net/o-tato-net/aktualnosci/sila-i-czulosc-czyli-fenomen-xv-miedzynarodowego-forum-tato-net