Prefekt Ruffini vystoupil na setkání Panafrického výboru pro sdělovací prostředky

V Lagosu, největším městě Nigérie, probíhá od soboty 18. listopadu do úterka 21. listopadu konference k 50. výročí založení biskupského orgánu, který řídí apoštolát komunikace na africkém kontinentu. Dva projevy přednesl prefekt vatikánského Dikasteria pro komunikaci Paolo Ruffini. Kardinál Ambongo vyzval k silnější přítomnosti církve v digitálním prostoru.

Paul Samasumo – korespondent Vatican News v Lagosu

Minulý víkend byl prefekt Dikasteria pro komunikaci Paolo Ruffini v nigerijském Lagosu na oslavách 50. výročí založení Panafrického výboru pro sdělovací prostředky. Tento orgán, známý pod francouzskou zkratkou Cepacs, vytvořený africkými biskupy, aby řídil apoštolát v oblasti sdělovacích prostředků na africkém kontinentu, byl založen v roce 1973 v reakci na pokoncilní dokument Vatikánského koncilu Communio et progressio.

Zahajovací mše svatá Zahajovací mše svatá

V neděli 19. listopadu večer během projevu k africkým biskupům odpovědným za komunikaci na regionální úrovni, různým odborníkům na komunikaci, mediálním profesionálům a akademikům, kteří se sešli v Lagosu na oslavě zlatého jubilea, Ruffini pochválil africké biskupy za tento milník: „Pouze udržováním minulosti můžeme budovat budoucnost, která nebude založena na písku. Naše příběhy jsou našimi základy. My všichni se při pohledu zpět musíme sami sebe ptát: jaký příběh vyprávíme a jaký jsme vyprávěli? Jde v něm stále o Boží království?“

Stejně jako již předtím ve svém pozdravu v katedrále Svatého kříže v Lagosu Ruffini vyzval komunikátory, aby se dívali dál než jen na média a pomůcky. Komunikace je dar, řekl. „Tajemstvím komunikace není technika, ale láska. Mohli bychom si však myslet, že komunikace závisí na médiích jako pouhý přenos zpráv, vědomostí, pojmů, emocí. Komunikace je ovšem také toto. Ale když prozkoumáme latinský kořen slova 'komunikace', zjistíme, že jde o spojení dvou jiných slov: cum, spolu, a munus, dar. To nám říká, že komunikace je především vzájemným darováním sebe sama, darem, který vychází ze vztahu, který navazujeme s druhým“. Prefekt pak zdůraznil: „Víme, že bez společenství není poslání. A není společenství bez komunikace“.

Prefekt Ruffini s některými biskupy zodpovědnými za komunikaci Prefekt Ruffini s některými biskupy zodpovědnými za komunikaci

Ruffini dorazil do Lagosu v sobotu 18. listopadu dopoledne. Den strávil se svými hostiteli, arcibiskupem Lagosu, Mons. Alfredem Adewale Martinsem a biskupem Oyo, Mons. Emmanuelem Adetoyese Badejo, předsedou Panafrického výboru pro sdělovací prostředky (Cepacs). Během své cesty po některých farnostech a církevních institucích navštívil prefekt rovněž kardinála Anthonyho Olubunmiho Okogieho, emeritního arcibiskupa Lagosu.

Nedělní zahajovací mši svaté v katedrále Svatého kříže předsedal předseda Sympozia biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru (Secam), kardinál Fridolin Besungu Ambongo, arcibiskup z Kinshasy. V homilii biskup Badejo uvedl, že komunikace, pokud je vnímána jako dar, může společnosti přinést společenství, porozumění a uzdravení. „Papež František“, řekl předseda Cepacs, „často navrhoval milosrdného Samaritána jako příklad, který by křesťané měli následovat, aby uzdravili svět a naši společnost. Toto podobenství je dobrým příkladem naslouchání druhým a povzbuzuje nás, abychom nikdy nikoho neopustili. Napodobování milosrdného Samaritána, ať už jsme kdekoli, může změnit náš pohled na cizince, na chudé, na lidi na okraji společnosti i na ty, kteří si naši pozornost ani nezaslouží. Může nám pomoci vybudovat spravedlivější a smysluplnější svět pro všechny“.

Prefekt Ruffini a kardinál Ambongo Prefekt Ruffini a kardinál Ambongo

Kardinál Fridolin Besungu Ambongo pochválil organizaci Cepacs, která úzce spolupracuje se Secamem, že jubilejní oslavy zasadila „do kontextu synody o synodalitě, která právě skončila v Římě“. Kardinál také připomněl, že „v oblasti komunikace je stále co zlepšovat, zejména v tom, aby všechny regiony Secamu byly aktivnější a zvyšovaly svou digitální stopu, aniž by ztrácely ze zřetele étos církve v oblasti sociální komunikace“.

Přečtěte si také

Ruffini: Papež na Lampeduse učí pohledu srdce, nikoli sloganům 

08/07/2023

Ruffini: Papež na Lampeduse učí pohledu srdce, nikoli sloganům

08/06/2023

Prefekt Ruffini: Katolická média potřebují "prorockou vizi společenství"

30/05/2023

Prefekt Ruffini: Nové nastavení pravidel sociálních médií

https://www.vaticannews.va/cs/vatikan/news/2023-11/prefekt-ruffini-vystoupil-na-setkani-panafrickeho-vyboru-pro-sde.html