Kardinál Grech: biskupskou službu je třeba přehodnotit podle synodálního klíče
29. listopadu 2023 
Službu biskupa je třeba znovu promyslet v synodálním klíči, řekl kardinál Mario Grech, generální sekretář biskupské synody. Promluvil tak během druhého dne výročního plenárního shromáždění Rady evropských biskupských konferencí (CCEE). To se koná na Maltě od 27. do 30. listopadu na téma "Nové kroky pro synodální církev v Evropě".
Když maltský hierarcha hovořil o službě biskupa v synodální církvi, odkázal na závěrečnou syntézu prvního zasedání biskupské synody o synodalitě. Z ní vyplývá, že "synodální církev není v rozporu s hierarchickou církví, ani nepodkopává službu duchovních či hierarchickou strukturu církve". Naopak postuluje "rozvoj jiného profilu biskupské služby, jiného způsobu jejího výkonu, který odpovídá vznikajícímu synodálnímu modelu církve". A mimořádnou příležitostí k obnově biskupské služby je právě synodální proces.
Kardinál Grech zdůraznil, že "synodální církev a tři prvky, které ji tvoří - společenství, účast a poslání - není možné chápat bez služby biskupa; není však již možné uvažovat o službě biskupů bez odkazu na synodální církev". "Je proto nutné s pokorou a trpělivostí znovu promyslet službu biskupa v synodálním klíči," naznačil generální sekretář biskupské synody.
Podle něj synodální proces podporuje výkon biskupské služby a takový synodální výkon služby představuje "rozvoj teologického a svátostného chápání nejen biskupství, ale i samotné církve, současně synodální i hierarchické".
Když hovořil o biskupské službě ve službách synodality, hierarcha zdůraznil, že "funkce biskupa v synodálním procesu se nevyčerpává účastí některých z nich na [synodálních] shromážděních jako zástupců katolického episkopátu. Všichni biskupové totiž tuto funkci vykonávají nejen na shromážděních biskupské synody, ale také v místních církvích, v církevních provinciích a na biskupských konferencích.

Role biskupa v synodálním procesu je zásadní, protože je to on, kdo shromažďuje část Božího lidu, a je na něm, aby synodální proces ve své církvi zahájil, protože v něm má autoritu pocházející od Krista. Proto nestačí, aby synodální proces inicioval papež. Tak by tomu bylo pouze "v pyramidální církvi, v níž byli biskupové považováni za papežské funkcionáře a diecéze měly právní postavení územních jednotek univerzální církve". "V církvi, která je Kristovým tělem, tomu tak není. V jediné místní církvi přísluší biskupovi, jakožto viditelnému principu a základu jednoty, iniciovat, doprovázet a uzavírat konzultace mezi jemu svěřeným Božím lidem," vysvětlil purpurátor.
Dodal, že odmítnout takovou konzultaci by znamenalo popřít jednotu biskupské služby vykonávané v hierarchickém společenství s hlavou [papežem - KAI] a členy biskupského kolegia. Znamenalo by to také vzít na sebe vážnou odpovědnost za to, že věřící jsou zbaveni účasti na synodálním procesu jako Boží lid, který projevuje svůj smysl pro víru (sensus fidei). Vzájemná závislost synodálního a hierarchického rozměru v místní církvi je vyjádřena tím, že "biskup umožňuje konzultaci Božího lidu, který tak plní svou prorockou funkci tím, že naslouchá tomu, co Duch říká této církvi".
Funkce biskupů je nepostradatelná také na úrovni biskupských konferencí, které prostřednictvím synodálního procesu vytvářejí národní syntézy jako výsledek úkolu, který je vlastní pastýřům, totiž rozlišovat charismata Božího lidu. Takto vytvořený konsensus je kolegiálním aktem biskupů. "Nejedná se samozřejmě o neomylné učení, protože to vyžaduje uznání papeže, ale o církevní rozlišování, které dává biskupským konferencím moc, jež dalece přesahuje pastorační úroveň," poznamenal generální sekretář biskupské synody.
Rozlišování biskupskými konferencemi je způsob, jak realizovat biskupskou kolegialitu v synodální církvi. "Na rozdíl od synody jako události, které se účastní někteří biskupové jako biskupští zástupci, synodální proces zahrnuje všechny [místní] církve s jejich biskupy; všechen svatý Boží lid s jeho pastýři," zdůraznil kardinál Grech.
Kontinentální synodální shromáždění s biskupy a laickými delegáty zase ukázala, že "je možné církevní rozlišování založené na vzájemném naslouchání mezi pastýři a bratry a sestrami - laiky, zasvěcenými osobami, presbytery a jáhny - kteří se aktivně účastnili synodálního procesu". Tato pozitivní zkušenost otevřela cestu ke "kanonickému založení kontinentálních kongregací".

V reakci na výtky ohledně přítomnosti ne-biskupů s právem hlasovat na prvním zasedání biskupské synody maltský kardinál vysvětlil, že to bylo způsobeno "jednotou synodálního procesu", jehož jsou "svědky" od roku 2021. Nebyli "reprezentací Božího lidu", a proto se synoda biskupů nestala církevním shromážděním. Kardinál upozornil, že synoda neskončí svým druhým zasedáním v roce 2024, ale poté vstoupí do fáze recepce, na kterou bude v místní církvi dohlížet biskup.

"Vstup do této synodální dynamiky znamená objevovat formy biskupské služby v synodálním klíči a konečně dát tvář synodálnímu biskupovi. Prospěje to celé církvi a každé církvi; každému biskupovi a [biskupskému] kolegiu; biskupské službě a petrovské službě, která v synodálním procesu může konečně najít formu výkonu primátu, která se, aniž by se jakkoli vzdala podstaty svého poslání, otevírá nové situaci. Za podmínky poslušnosti Duchu, která, vedouc k objevení formy a stylu synodální církve, povede také k objevení vhodného stylu a formy biskupské služby," uzavřel generální sekretář biskupské synody.
https://www.ekai.pl/kard-grech-trzeba-przemyslec-posluge-biskupa-w-kluczu-synodalnym/?fbclid=IwAR0IZawlmd0ljLZ_Bw5BNpw1h9ed6rQN1XFG5lXLTen2OIv8U4uJGHj_Cjo