Paul Kowalski SJ: Tyto tři způsoby chování zkazí každé společenství. Jsou jako smrtelné nemoci
- Existují "nemoci", které vedou společenství k zániku. Jednou z nich je "evangelium úspěchu". - říká P. Paul Kowalski SJ. Jezuita vysvětluje, na co si dát pozor, když se našemu společenství daří, abychom se za chvíli neprobudili v prázdném sále. 
Co je důležitější: lidé, nebo struktura?
Existují tři situace, kdy na naši komunitu může zaútočit zlo. A to se někdy stává," říká P. Pawel Kowalski SJ. V konferenci, která byla nahrána a zveřejněna na YouTube, jezuita naznačuje, na co si musíme dávat velký pozor. Jako první znepokojivý signál uvádí "evangelium úspěchu".
- Když jsem přijel do Gdaňsku, čítala akademická obec asi 150 lidí. Kostel byl téměř plný, byl tam život. Po šesti letech se počet členů komunity snížil na třicet. Radikální úpadek. Co mě zarazilo? To, že když jsme na konci roku dělali setkání animátorů a diakonů, tak se po celých těch šest let opakovala jedna věta: Nenávidím toto společenství, nechci s ním mít nic společného! Proč? Ne proto, že by v něm byly špatné vztahy, ale proto, že ti lidé byli přepracovaní," říká otec Kowalski.
Jak dodává, toto vyčerpání bylo způsobeno tím, že v komunitě nebylo jasné, co je důležitější: zda její struktura a činnost, nebo lidé, kteří v ní působí. A když bylo třeba udržovat konkrétní diakonie a skupiny sdílení, ukázalo se, že existuje určitá skupina aktivistů, kteří jsou všude, všechno dělají a jsou přetíženi.
Skutečnost lidí je důležitější než představa společenství.
- Proč existoval takový postoj k udržování struktury? Protože jsme trpěli evangeliem úspěchu: bylo pro nás těžké si například přiznat, že si nemůžeme dovolit mít stejný počet diakonií nebo skupinek sdílení jako před rokem. Evangelium úspěchu nevidí slabost. A pokud se v komunitě objeví nějaká slabost, buď se zmobilizují aktivisté, aby jednali ve prospěch slabých, nebo jsou slabí vyhozeni mimo závorku, protože se do ní nehodí.
Realita osoby a společenství musí mít přednost před ideou společenství, poznamenává jezuita. Jak upozorňuje, papež František říká toto: že realita je důležitější než idea, protože realita tu je a idea ne. Přesto rádi vidíme věci jako lepší, než ve skutečnosti jsou.
- Pleteme se, abychom žili podle představy, ale realita je taková, že se nám to nedaří. Pokud tedy hledáme Boha, musíme ho hledat ve společenství takovém, jaké je, protože Bůh je v tom, co je skutečné," říká otec Kowalski.
Jak si poradit, když se naše komunita potýká s takovým problémem? Zaprvé - dovolit si ... slabost. A za druhé - důvěřovat Bohu a dovolit si být tím, kým skutečně jste.
- Pocit, který se v Písmu objevuje nejčastěji, je strach. Člověk je slabý a bojí se Boha. A Bůh říká: nemusíš se bát, dovol si být tím, kým jsi," naznačuje jezuita. 
Poslechněte si o dalších dvou "nemocech", kterými může společenství onemocnět:
https://deon.pl/wiara/duchowosc/pawel-kowalski-sj-te-trzy-zachowania-popsuja-kazda-wspolnote-sa-jak-smiertelne-choroby-,2651128?fbclid=IwAR3G01UdVg_sYcLn6rq2NJ-tV0OSXiWohQ0dYa4EntVobSTI3otW56RydSk