Exorcismus a posedlost očima psychologa
Podle doktora Igora Pietkiewicze mohou náhlé změny chování a identity souviset například s poruchami souvisejícími s traumatem nebo poruchami osobnosti. Někdy je však snazší svalit vinu na zlé duchy, než si přiznat, že člověk má psychický problém, který je třeba řešit.
Maciej Müller, 10.11.2023
Psycholog Univerzity SWPS Igor Pietkiewicz, PhD, provedl v letech 2016-22 celosvětově unikátní studii lidí, kteří se dostavili k exorcistům. Z jeho pohledu je "exorcismus kulturně přijímaným, alternativním způsobem řešení obtíží". Někdy," vysvětlil v rozhovoru pro PAP, "je snazší svést problém na zlé duchy, než si přiznat, že člověk má psychický problém nebo že se v rodině děje něco obtížného". V rozhovoru pro Velký formát dodal: "Vidím to všechno jako formu projevu různých impulzů, vnitřních konfliktů (...), které zahrnují i to, že pacienti nepřijímají své chování."
Podle Pietkiewicze mohou náhlé změny chování a identity souviset s klinickými jednotkami, které jsou v Polsku málo uznávané: patří k nim například disociativní poruchy (související s traumatem) nebo poruchy osobnosti. V DF vyprávěl o ženě, která znesvětila posvátné předměty: její chování "bylo výrazem extrémního nepřátelství vůči mužům a autoritám a souviselo s vážným psychickým traumatem. Útěky z domova, drogy, bití a znásilnění byly v jejím životě přítomny od raného dětství". Pacientka "byla přesvědčena, že je posedlá, a v průběhu několika let byla několikrát vymítána". U takových lidí může použití síly během rituálu vyvolat traumatické vzpomínky.
Přestože Vatikán doporučuje klinické poradenství, ne všichni exorcisté se jím řídí," upozorňuje Pietkiewicz. V rozhovoru pro DF poznamenal, že "katolická církev hraje velkou roli při léčbě lidí, o kterých bychom kulturně řekli, že jsou posedlí. Jenže ta by se měla omezit (...) především na poskytnutí emocionální podpory a povzbuzení pacienta, aby vyhledal klinickou konzultaci". Háček je v tom, že mezi exorcisty (v Polsku je jich v současné době - podle seznamů uvedených na internetových stránkách biskupských kurií - jmenována asi stovka) mají psychologické vzdělání jen někteří.
https://www.tygodnikpowszechny.pl/egzorcyzmy-i-opetania-okiem-psychologa-185298?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR2mQqOLkDB8IQy3t1azHN9y_vejr-hrwSPxYki_kDMhZ2lemB5RjgzLPnQ#Echobox=1700798384