S. Becquart po synodě: od zítřka nebo brzy může dojít k mnoha změnám
Sestra Nathalie Becquartová, podsekretářka biskupské synody, uvedla, že již nyní existuje prostor pro větší zapojení laiků, zejména žen, do života katolických společenství a také změny, které mohou začít okamžitě.
"Je mnoho věcí, které lze udělat zítra nebo brzy na místní úrovni. Proto vše, co lze udělat pro zavedení potřebného stylu synodality, pro [pastorační] rady, pro způsoby, jak zapojovat stále více laiků, by se mělo dělat na místní úrovni," řekla řeholnice v rozhovoru pro portugalskou agenturu Ecclesia.
Zdůraznila výzvu k "větší účasti žen na vedení církve", díky níž by se synodalita stala "způsobem, jak být církví pro dnešek i pro budoucnost". "Abychom byli věrní hlásání evangelia, musíme být stále více synodální církví, církví, v níž jsou všichni pokřtění povoláni ke spolupráci jako bratři a sestry v Kristu a k tomu, aby byli protagonisty a sloužili poslání církve," vysvětlila s. Becquartová.
Připomněla výzvu účastníků nedávného (4.-29. října) prvního zasedání 16. generálního shromáždění biskupské synody na téma synodality, aby byla ve všech farnostech a diecézích zřízena pastorační rada, která by rozšířila možnosti konzultací a účasti.
Podle ní první zasedání tohoto synodálního shromáždění poskytlo "zkušenost možné jednoty" vzhledem k různorodosti účastníků. "Skutečnost, že jsme během těchto týdnů byli všichni pohromadě, nehádali se mezi sebou, ale snažili se naslouchat jeden druhému, abychom pochopili pohled někoho, kdo nemá stejný názor jako my, je velmi silným znamením," upozornila podsekretářka biskupské synody a zdůraznila význam metodiky přijaté pro "rozhovor v duchu".
Upozornila na přítomnost papeže Františka, předsedy synody, který "většinu času naslouchal". Uvedla také, že synodní shromáždění "se vyznačovalo schopností naslouchat, stejně jako velkou svobodou projevu". "Mohli jsme vidět, že existuje mnoho různých perspektiv. Bylo velmi zajímavé, že tato různorodost perspektiv nebyla mezi biskupy na jedné straně a nebiskupy na straně druhé," poznamenala francouzská xavieriánka.
https://www.ekai.pl/s-becquart-po-synodzie-wiele-zmian-mozna-wprowadzic-od-jutra-lub-wkrotce/?fbclid=IwAR2WN21OAQTZt0cacv6KPqLpgFimnQM1kMJKgRRgLrgxMj2Wre5a4Vfiixk