"Duchovní. Celá pravda o životě v sutaně" - prezentace knihy
27. listopadu 2023 

https://www.youtube.com/watch?v=rWdWhJqZVjo&t=73s
- Odkud bere kněz peníze? Jaké platí daně? Jaký je jeho každodenní život, jeho přátelství, jeho modlitby? Jaké to je žít v celibátu? Jaké je to být knězem tváří v tvář krizím, skandálům v církvi, sekularizaci? Jaké je to být farářem? - na tyto a mnohé další otázky odpovídají kněží - respondenti Dawida Gospodarka v jeho knize "Duchovní. Celá pravda o životě v sutaně", která právě vyšla v nakladatelství Wydawnictwo eSPe. Prezentace knihy se dnes uskutečnila v mediálním centru KAI ve Varšavě.

Kniha "Duchovní. Celá pravda o životě v sutaně" je souborem deseti rozhovorů o vybraných aspektech života kněží. Rozhovory Davida Gospodarka vedou velmi různí lidé - mladí i starší, diecézní i řeholní kněží, vikáři, faráři, biskup; kněží z velkých měst, ale i malých měst a vesnic; známí i méně známí, s různými vášněmi a příběhy.

- V souvislosti se synodou o synodalitě se hodně mluví o naslouchání laikům v církvi. Pro mě jako laika bylo důležité, že jsem mohl naslouchat pohledu duchovních," řekl Dawid Gospodarek a poděkoval všem kněžím, kteří se na knize podíleli.
Šéfredaktorka Małgorzata Terlikowska, která setkání předsedala, upozornila, že kniha vyšla v době, kdy kněží nemají "dobrý zvuk" a zažívají slovní a někdy i fyzické násilí. Jak zdůraznila, mezi mnoha tématy, kterých se kniha dotýká, se opakovaně objevuje téma krize.

S odkazem na toto prohlášení vyjádřil P. Jacek Prusak SJ, jeden ze spolupracovníků Dawida Gospodarka, názor, že kněží v Polsku budou pravděpodobně čelit krizi dvou rozměrů. Zaprvé - kněžství bude brzy protikulturní volbou; člověk bude muset mít odvahu být knězem - nejen povolání a touhu. Za druhé - kněží budou muset nově hledat své místo v církvi - v církvi, která se vyvíjí směrem k synodalitě, a ve společnosti, kde jako kněz nemáte kredit a musíte si důvěru zasloužit.

- Kněží budou pravděpodobně vystaveni stále většímu stresu. Otázkou je, zda se s tím budou schopni lidsky vyrovnat. Je to také otázka jejich lidské zralosti," řekl otec Prusak.

Účastníci setkání zdůraznili, že je důležité - i v případě kněží - uznat právo na neúspěch a umět požádat o pomoc. Hovořili o několika málo centrech, která poskytují pomoc kněžím s problémy, a o velkých potřebách a zároveň nedostatcích v této oblasti. P. Prusak upozornil, že tento rozměr pomoci, který je k dispozici, je kapkou v moři potřeb. S odkazem na průzkum provedený mezi duchovními uvedl, že velmi mnoho kněží trpí v tichosti, velmi mnoho jich je zanedbáváno a ponecháno se svými problémy samo sobě.

Diskutovalo se mimo jiné také o financích církve (kniha Davida Gospodarka zpochybňuje mnohé stereotypy na toto téma) a klerikalismu - jak ze strany duchovních, tak laiků.

Je zrušení celibátu "lékem na všechno zlo", jak často naznačují média? V odpovědi na tuto otázku otec Prusak zdůraznil, že to rozhodně nevyřeší všechny problémy kněží. Celibát některé problémy generuje, zatímco jeho absence generuje jiné. Zároveň vyjádřil názor, že v případě diecézních kněží by byl pro volbu té či oné cesty. Zdůraznil také, že tato otázka je v katolické církvi nastolena a pravděpodobně se v určitém okamžiku změní.

Během rozhovoru se opakovaně objevovalo téma určitého rozporu mezi seminární formací a praxí kněžského života. P. Prusak v této souvislosti poukázal na to, že formace kněží by měla více zohledňovat lidský rozměr a být více individualizovaná, čemuž jinak pravděpodobně napomáhá klesající počet kandidátů kněžství.

Dawid Gospodarek, Duchowni. Cała prawda o życiu w sutannie. Wydawnictwo eSPe, Kraków, 2023

https://www.ekai.pl/duchowni-cala-prawda-o-zyciu-w-sutannie-prezentacja-ksiazki/?fbclid=IwAR30jzliy-xCc7FxClcfI_QPw5jMOIefS6hItmus0DUqRWwqsin8JCJhACI