Mezináboženský pavilon víry poprvé na celosvětové konferenci o klimatu
Letos poprvé se na Světové konferenci OSN o klimatu uskuteční také mezináboženský pavilon víry. V místě konání konference COP28 v Dubaji pavilon 3. prosince oficiálně otevřou papež František a velký imám káhirské univerzity Al-Azhar Ahmed el-Tayeb.
Podle autorů iniciativy je cílem pavilonu, který byl zřízen Programem OSN pro životní prostředí (UNEP) a Muslimskou radou starších ve spolupráci s několika náboženskými organizacemi, má cíl zviditelnit zapojení náboženských organizací do klimatické konference a také podpořit spolupráci mezi náboženskými představiteli a globálními rozhodovacími orgány.
Přední náboženští představitelé po celém světě si nyní uvědomují problémy spojené se změnou klimatu, uvedl Mohamed Abdel Salam, generální tajemník Muslimské rady starších, v nedávném rozhovoru pro americký jezuitský časopis America. Odkázal mimo jiné na mezináboženský summit, který se konal začátkem listopadu v Abú Zabí. Tehdy asi 30 náboženských představitelů zveřejnilo společnou výzvu s ohledem na COP28, v níž mimo jiné vyzývají k urychlení energetické transformace a k ochraně Země a prosazování modelů života v souladu s přírodou.
Na světové konferenci o změně klimatu, která se koná od 30. listopadu do 12. prosince v Dubaji, bude v pavilonu víry připraven speciální program. Účastní se ho 70 nevládních náboženských organizací, které se zabývají mezináboženským dialogem o změně klimatu, informoval generální tajemník Muslimské rady starších. Na každý den je naplánováno až šest akcí, na nichž se bude diskutovat o významu mezikulturního a mezináboženského dialogu v souvislosti se změnou klimatu.
Očekává se účast náboženských představitelů a odborníků z islámu, křesťanství, sikhismu, judaismu, hinduismu, buddhismu, zoroastrismu, baháismu a domorodých náboženství. "Náboženské komunity a organizace hrají klíčovou roli v boji proti globálním změnám klimatu," vysvětlil předseda COP28 Ahmed al-Jaber před zahájením probíhající klimatické konference v Dubaji. "Chceme zajistit, aby konference COP28 posílila výzvu světových náboženských vůdců, aby mnoho komunit na celém světě zintenzivnilo svou činnost a přijalo opatření v oblasti změny klimatu," řekl předseda Světové konference OSN o klimatu.

https://www.ekai.pl/miedzyreligijny-pawilon-wiary-po-raz-pierwszy-na-swiatowej-konferencji-klimatycznej/