Kardinál Rys: čím více pravdy o synodě, tím méně strachu z ní
21. listopadu 2023
V Polsku je nutné vytvořit synodální styl fungování církve, řekl arcibiskup Grzegorz Ryś v rozhovoru pro KAI. Synodální církev se stará o společenství, je misijní a není klerikální," vysvětlil metropolita lodžský, který se na biskupském shromáždění v Jasné Hoře podělil o své úvahy o nedávné synodě biskupů o synodalitě.
Podle hierarchy je poměrně samozřejmým úkolem pro členy episkopátu pečlivě si přečíst syntézu říjnových jednání synody v Římě. Na základě tohoto dokumentu by se pak v jednotlivých diecézích mělo přistoupit k reflexi otázek, které jsou v dokumentu nastoleny.
Kardinál Ryś během biskupských jednání upozornil, že úkolem církve v Polsku je dnes vytvořit synodální styl jejího fungování. Jak vysvětlil, tento styl má následující rysy: za prvé se stará o společenství v církvi, je tedy misionářský a antiklerikální, nebo jinými slovy: není klerikální. Opakem synodality je klerikalismus," zdůraznil lodžský metropolita.

Jde o to, aby se skutečně začalo žít to, co o sobě církev říká," zdůraznil kardinál Ryś a dodal, že církev je Boží lid, svátost společenství a lidé se mohou těšit z toho, čemu říkáme sensus fidei. - Pro všechny tyto krásné, teologické pravdy musíme najít konkrétní realizace," zdůraznil lodžský metropolita.
Poznamenal také, že pokud jde o hierarchickou církev, je vše srozumitelné, to znamená, že existují příslušné definice, které říkají, že církev je petrinská, kolegiální atd. - My tomu všemu rozumíme, máme zde vypracované struktury a instituce," řekl kardinál Ryś a zároveň dodal, že existuje poměrně málo struktur a konkrétní praxe, které dokazují, že církev v Polsku je skutečně synodální. Zhodnotil, že na to může poukazovat existence farních či diecézních rad, ale je třeba se ptát, do jaké míry - tam, kde jsou zřízeny - jsou skutečné a do jaké míry fiktivní. "To je celá řada otázek". - Dodal kardinál Rys.
Na otázku, zda věří, že synoda v Polsku bude plodná, když v církvi existují varování, že by mohla vést k doktrinálním změnám, kardinál Ryś odpověděl: "Myslím, že všechny tyto obavy přestanou, když budeme mluvit o této synodě takové, jaká je, a ne takové, jakou si ji představujeme. Mnohá z těchto obvinění jsou výsledkem dřívější projekce synody, trochu smíšené s představou německé synodální cesty a tak dále. Čím více je pravdy o tom, že se tato synoda skutečně koná, tím větší je naděje, že se bude konat i v Polsku," dodal. - uzavřel lodžský metropolita.
Kromě kardinála Grzegorze Rysia se dnes s biskupy o své reflexe synodálního setkání v Římě podělili také předseda Polské biskupské konference arcibiskup Stanisław Gądecki a koordinátor synodálního procesu v Polsku arcibiskup Adrian Galbas.
Shrnutí prvního římského zasedání 16. řádného generálního shromáždění biskupské synody je hlavním tématem 396. plenárního zasedání polské biskupské konference, které začalo v pondělí v Jasné Hoře.
Zasedání dnes skončí.
https://www.ekai.pl/kard-rys-im-wiecej-prawdy-o-synodzie-tym-mniej-strachu-przed-nim/?fbclid=IwAR3PxwbgMf1iAgPZ0y7mT1nKP0sXfpnVB_rRtlKw_BIlLcUuNVMLje5i6K0