Páter Boniecki: Exorcismy měly nahradit naši víru v Boha
Więź.pl 15. listopadu 2023
Pojem hříchu a morálního zla se nepozorovaně přesunul do sféry nevyhnutelných činů, zatímco morálního posuzování jsme se zbavili ve věcech, které jsou dokonale v oblasti lidské vůle - píše otec Adam Boniecki v Tygodniku Powszechném.
Otec Adam Boniecki ve svém nejnovějším úvodníku v Tygodniku Powszechném odkazuje na rozsáhlý text na obálce od Macieje Müllera "Mlč a vyjdi z toho" o renesanci exorcismu v Polsku.
Za zvláště důležité považuje duchovní výroky pátera profesora Andrzeje Kobylinského, který v textu vysvětluje, že "osobní [ďábelské] zlo je třeba hledat u diktátorů podněcujících kruté války, u tvůrců gulagů a vyhlazovacích táborů, u lidí odpovědných za výrobu a šíření dětské pornografie".
"Myslím si - smím-li to takto napsat -, že pojem hříchu a morálního zla se nepozorovaně posunul do sféry buď překračování hranic lidské svobody, nebo do sféry nevyhnutelných činů, zatímco jsme se zbavili morálního hodnocení věcí, které jsou dokonale v oblasti lidské vůle, týkajících se například lásky k bližnímu, víry a zkrocení egoismu," domnívá se o. Boniecki.
Podle jeho názoru "polomagické praktiky exorcismu měly nahradit naši víru v Boha, jako by existoval požadavek jakési nadpozemské bezhříšnosti obnovované různými rituály, jako by nám (a našim blízkým, např. dětem) měly zázračně navrátit stav původní nevinnosti".
Kromě toho - jak upozorňuje marianista - "pokrok vědy nám umožňuje lépe poznat, pokud vůbec, mechanismy našeho světa. Dříve se například věřilo, že to byli andělé, kdo pohyboval planetami. To dokonale dokládá vývoj myšlení, včetně náboženského. Pohyb s andělskou pomocí zmizel, i když andělé zůstali. Stejné to bude i s ďáblem."
https://wiez.pl/2023/11/15/ks-boniecki-egzorcyzmy-mialy-nam-zastapic-wiare-w-boga/