Arcibiskup Grušas: Musíme se pustit do evangelizace v Evropě
01. prosince 2023 

Musíme se pustit do evangelizace v Evropě," shrnul arcibiskup Gintaras Grušas v rozhovoru s novináři výroční plenární shromáždění Rady evropských biskupských konferencí (CCEE). Konalo se na Maltě ve dnech 27.-30. listopadu.

Na otázku, jaké výzvy předsedy evropských biskupství nejvíce znepokojují, předseda CCEE poznamenal, že "dnes jsou to především války, ať už na Ukrajině, ve Svaté zemi nebo jinde". Připomněl, že papež František často hovoří o potřebě modlit se "za zázrak míru", protože "při lidském pohledu není z této situace východisko".

Další výzvou, i když již ne novou, je evangelizace našeho kontinentu. "V minulosti byla Evropa silnou baštou křesťanství a vysílala misionáře do celého světa. Nyní musíme vysílat misionáře do vlastních zemí, protože církev v jiných částech světa - v Africe, Asii - roste a v té naší se zmenšuje. Musíme tedy nejdříve podniknout misii, evangelizaci zde". - argumentoval litevský hierarcha.

Poukázal na to, že tváří v tvář těžkostem, které prožíváme - války, rostoucí ceny atd. - se můžeme obrátit na slova, která pronesl svatý Jan Pavel II: "Ježíš je nadějí Evropy". - můžeme oslovit slovy, která pronesl svatý Jan Pavel II: "Ježíš je nadějí Evropy". "Hledáme-li řešení pouze na lidské úrovni, můžeme vidět pouze kříž, který neseme. Musíme pozvednout oči k Pánu, od něhož přichází řešení problémů. Měli bychom dělat svou vlastní práci, ale právě od Něho přichází pokoj, naděje, útěcha v utrpení, které prožíváme, ať už kvůli válce, ekonomickým problémům nebo migrační krizi. Musíme lidem pomáhat pozvednout oči. To pomohlo přežít mnoha vězňům německých koncentračních táborů za druhé světové války a sovětských táborů po válce. I v tak hrozné situaci je možné vzhlédnout k nebi a vidět dál než za každodenní potíže," řekl vilniuský metropolita.

Na otázku, jak se církev v Evropě připraví na druhé zasedání biskupské synody o synodalitě, arcibiskup Grušas upozornil, že nejprve musíme počkat na slíbené pokyny generálního sekretariátu synody. Již nyní je však známo, že první kroky učiní biskupské konference. Určitě se také uskuteční setkání teologů a kanonistů v jednotlivých zemích, aby se zamysleli nad závěrečnou syntézou prvního zasedání, nad dalšími kroky a nad strukturami, které mají sloužit synodálnější církvi. Později biskupské konference předají iniciativu diecézím.

https://www.ekai.pl/abp-grusas-musimy-podejmowac-ewangelizacje-w-europie/