Br Matthew v Lublani: potřebujeme jeden druhého, abychom přispěli k míru
29. prosince 2023
Ve čtvrtek večer začalo v Lublani již 46. ročník Evropského setkání mládeže, které pořádá ekumenická komunita Taizé ve spolupráci s místními církvemi a za podpory městských úřadů. Potrvá do pondělí 1. ledna 2024. Účastní se jí přibližně 5 000 lidí ze 48 zemí.
Reklama

Během večerní modlitby v aréně Stožice mladé křesťany různých denominací přivítali katolický arcibiskup slovinského hlavního města Stanislav Zore a pastor Geza Filo, hlava slovinské luteránské církve.

Převor komunity Taizé bratr Matthew ve svém zamyšlení citoval z dopisu, který napsal mladým lidem pro rok 2024 s názvem "Společně na cestě". Zdůraznil, že všichni křesťané jsou "sestry a bratři, spojení ve společenství zatím nedokonalém, ale skutečném". "Nevolá nás Kristus a neotevírá nám cestu, abychom s ním kráčeli jako společníci na cestě společně s těmi, kteří žijí na okraji naší společnosti? Na této cestě, v dialogu, který je jedním z nich, chceme mít na paměti, že se navzájem potřebujeme ne proto, abychom si vnucovali své názory, ale abychom přispívali k míru v lidské rodině," - řekl řeholník.

Podotkl, že společná cesta na lublaňském setkání je výrazem touhy kráčet s Kristem a je malým příspěvkem k míru ve světě. Když hovořil o míru, zmínil zejména Ukrajinu a Palestinu, přičemž varoval před naivitou, neboť mír musí být spojen se spravedlností pro všechny.

Bratr Matthew poznamenal, že Ježíš se s námi setkává v hloubi našich tužeb. Jsme připraveni důvěřovat tomu, kdo nás miluje? - zeptal se převor komunity Taizé. Povzbudil nás, abychom byli v těchto dnech připraveni naslouchat jeden druhému, protože možná právě díky tomu můžeme slyšet, jak k nám Bůh promlouvá.

https://www.ekai.pl/br-matthew-w-lublanie-potrzebujemy-siebie-nawzajem-aby-przyczyniac-sie-do-pokoju/?fbclid=IwAR1iadqb48gImr8gV9zrfgfMCGwVfnBCCVy1Ojf8QP7vbdivONoFFYGsDOc