Asijští biskupové se setkávají nad tématem komunikace

Pracovníci asijských katolických médií se sjeli do Thajska na 28. ročník setkání biskupů, aby se podělili o svou touhu pomáhat církvi zprostředkovávat milosrdenství a radost evangelia.

Devin Watkins - Vatican News
Biskupové, kněží a laici z celé Asie se sjeli do Bangkoku, aby si vytyčili cestu k dalšímu poslání církve účinně a odvážně sdělovat evangelium všemi prostředky moderních médií.

Přibližně 30 delegátů se ve dnech 20.-24. listopadu sešlo v Domově Dona Boska v thajském hlavním městě na 28. výročním setkání biskupů FABC-OSC.

K zástupcům asijské církve se na pětidenní akci připojili prefekt Dikasteria pro komunikaci Dr. Paolo Ruffini a ředitelka teologicko-pastoračního oddělení dikasteria Dr. Nataša Govekarová.

Spolu s kardinálem Francisem Xavierem Kriengsakem, arcibiskupem Bangkoku, se setkání biskupů zúčastnil i kardinál Charles Bo, arcibiskup Yangonu a předseda Federace asijských biskupských konferencí (FABC).

Budování vztahů jako misionářští učedníci

Dr. Ruffini hovořil na téma "Komunikace v synodální církvi" a vyjádřil přání Svatého stolce zapojit se do vzájemné podpory s místními církvemi.

Připomněl, že v synodální církvi jde spíše o budování vztahů než o pouhé předávání sdělení.

Církev, řekl Dr. Ruffini, je společenstvím evangelizujících učedníků a zdůraznil, že křesťané jsou povoláni být misionáři v digitální éře.

"Je vždy krásné setkat se osobně a najít si čas na sdílení myšlenek, obav a snů," řekl Dr. Ruffini v rozhovoru, který poskytl Vatican News.

Vyzval církevní komunikátory, aby se zapojili do práce se sociálními médii v naději, že se jim podaří navázat osobní setkání.

"V těchto dnech chápu, že z Asie, z Východu, řekněme, se můžeme poučit: východní kultura umí pochopit, že vše je jednota, umí vidět za zdání povrchu," řekl Dr. Ruffini.

https://www.vaticannews.va/cs/cirkev/news/2023-11/asijsti-biskupove-se-setkavaji-nad-tematem-komunikace.html